MİT Başkanı İbrahim Kalın: “Fitne ateşine odun taşımayacağız”

MİT Başkanı İbrahim Kalın, İsrail-ABD-İran savaşıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin savaşın dışında kalması ve bölgesel krizin büyümemesi için yoğun çaba yürüttüğünü belirten Kalın, “Gerekirse ateş topunu göğsümüzde söndürürüz” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2026 16:16
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2026 16:16

Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi’nde konuşan MİT Başkanı İbrahim Kalın, Orta Doğu’da giderek derinleşen savaş riskine dikkat çekti. Türkiye’nin krizi durdurmak için aktif diplomasi yürüttüğünü vurgulayan Kalın, bölgedeki gerilimin küresel bir krize dönüşebileceği uyarısında bulundu.

SAVAŞIN YAYILMAMASI İÇİN YOĞUN DİPLOMASİ

Kalın, 28 Şubat’ta başladığını belirttiği İsrail-ABD-İran savaşının yaklaşık bir aydır sürdüğünü ifade ederek, Türkiye’nin bu süreçte hem savaşın sona erdirilmesi hem de ülkenin çatışmanın dışında tutulması için yoğun çaba sarf ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yürütülen diplomatik girişimlerin aralıksız sürdüğünü belirten Kalın, savaşın bölgeye yayılmasının önlenmesinin öncelikli hedef olduğunu vurguladı.

“FİTNE ATEŞİNE ODUN TAŞIMAYACAĞIZ”

Konuşmasının en dikkat çeken bölümünde Kalın, Türkiye’nin krizlerdeki tutumunu net ifadelerle ortaya koydu.

“Biz hiçbir zaman fitne ateşine odun taşıyan taraf olmadık, olmayacağız” diyen Kalın, “Gerekirse ateş topunu elimize alacağız, göğsümüzde soğutacağız” sözleriyle Türkiye’nin gerilimi artırmak yerine düşürmeye odaklandığını belirtti.

BÖLGESEL SAVAŞ UYARISI: “KARDEŞ KAVGASI RİSKİ”

Kalın, savaşın yalnızca askeri değil, toplumsal sonuçlarına da dikkat çekti.

Türkler, Kürtler, Araplar ve Farslar arasında uzun yıllar sürebilecek bir çatışma zemini oluşturulmak istendiğini ifade eden Kalın, Türkiye’nin bu senaryoya karşı teyakkuz halinde olduğunu söyledi.

“SAVAŞIN HUKUKİ ZEMİNİ YOK”

İran’a yönelik saldırıların uluslararası hukuk açısından meşru olmadığını belirten Kalın, savaşın arkasındaki aktörlerin yalnızca İran’la sınırlı kalmadığını, Lübnan, Suriye ve Filistin’de de yeni fiili durumlar yaratmaya çalıştığını dile getirdi.

Gazze ve Batı Şeria’daki ihlallere de değinen Kalın, Filistinlilerin haklarının yok sayılmasına izin verilmeyeceğini vurguladı.

KÖRFEZ’E YAYILAN KRİZ

Savaşın İran sınırlarını aşarak Körfez bölgesine yayıldığını ifade eden Kalın, bu durumun daha büyük bir krize zemin hazırladığını söyledi.

Türkiye’nin bölge ülkeleriyle temaslarını sürdürdüğünü belirten Kalın, çözümün bölgenin kendi dinamikleriyle sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

“ACILARIN TEKRAR YAŞANMAMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Konuşmasının sonunda hayatını kaybedenler için başsağlığı dileyen Kalın, Türkiye’nin benzer acıların yaşanmaması için diplomatik çabalarını sürdüreceğini ifade etti.