
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, ‘terörsüz Türkiye’ sürecine ilişkin yaptığı açıklamada, provokasyon girişimlerine karşı devletin tüm kurumlarının teyakkuz halinde olduğunu belirterek, sürecin hızlı ve güvenli şekilde tamamlanmasının önemine dikkat çekti. Çelik, PKK’nın feshi ve silahların imhasının en kısa sürede gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.
AK Parti’nin 32. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı öncesinde konuşan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında düzenlenen kampın iç ve dış politikadaki gelişmelerin ele alınacağı yoğun bir çalışma programı olduğunu belirtti.
Bugünün Türkiye ve bölge açısından tarihi bir gün olduğunu ifade eden Çelik, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin sürece verdiği desteğe dikkat çekerek, Bahçeli'nin çağrısıyla birlikte “terörsüz Türkiye” sürecinin Türk siyasetinde açık şekilde tartışılmaya başlandığını söyledi.
“Cumhurbaşkanı Erdoğan talimatı verdi, süreç devlet politikası haline geldi”
Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın devlet kurumlarına verdiği direktiflerle birlikte ‘terörsüz Türkiye’ sürecinin resmen devlet politikası haline geldiğini kaydetti. Bu kapsamda birçok safhanın başarıyla geçildiğini vurgulayan Çelik, İmralı’dan gelen çağrının ardından, PKK’nın bir grup mensubunun silah bırakmasının sürecin ilk ve kritik adımı olduğunu söyledi.
“Sürecin hızla tamamlanması büyük önem taşıyor”
Silah bırakma ve PKK’nın feshi yönündeki ilk adımın gerçekleşmesinin sürecin kesintisiz devam etmesi adına kritik olduğuna işaret eden Çelik, yaşanabilecek provokasyonlara karşı da devletin hazır olduğunu vurguladı. “Geçmişte de yaşadığımız gibi pek çok odağın bu süreci provoke etmeye çalıştığını biliyoruz” diyen Çelik, sürecin güvenliği ve hedefine ulaşması için hızlı şekilde yürütülmesi gerektiğini belirtti.
“PKK’nın tüm şube ve uzantılarıyla feshinin tamamlanması şart”
Çelik, yalnızca sembolik değil, fiili bir sonuç elde edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “PKK’nın tüm illegal yapılarıyla birlikte tamamen feshedilmesi ve silahların eksiksiz şekilde teslim edilip imha edilmesi şarttır” dedi. Bu doğrultuda, TBMM’de kurulacak özel komisyonun süreci takip edeceğini ve istişare mekanizmalarının devrede olacağını açıkladı.
“DEM Parti’nin ziyaret trafiği sürece katkı sağladı”
Sürece siyasi düzeyde desteklerin önemine değinen Çelik, DEM Parti’nin başlattığı ziyaret trafiği ve siyasi partiler arası istişare sürecinin sürece büyük katkı sağladığını söyledi. Sürecin hukuki ve kurumsal dayanaklarının Meclis üzerinden şekilleneceğini ifade etti.
“Teyakkuz halindeyiz, milletimiz müsterih olsun”
Türkiye'nin 50 yıla yaklaşan terörle mücadelesine dikkat çeken Çelik, “Şehitlerimizin ve gazilerimizin fedakarlıkları sayesinde bugünlere geldik. Devletimizin tüm kurumları, Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda bu sürecin Türkiye’yi terör yükünden kurtarması için gerekeni yapacaktır” dedi.
“TSK ve MİT süreci doğrulama mekanizmasıyla takip edecek”
Çelik, Türkiye'nin bu süreci dış gözlemcilere bırakmayacağını belirterek, TSK ve MİT tarafından oluşturulan özel doğrulama mekanizmasının tüm süreci denetleyeceğini açıkladı.
“Terörsüz Türkiye, terörsüz bölgenin de önünü açar”
Sürecin sadece Türkiye için değil, bölge ülkeleri için de umut kaynağı olduğunu ifade eden Çelik, “Bazı yabancı güçlerin terör örgütleriyle bölgemizi vekalet savaşlarıyla kuşatma planları, bu sürecin başarıyla tamamlanmasıyla boşa çıkarılacaktır” dedi.