
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmada orman yangınlarına ve yangınla mücadele eden emekçilerin sorunlarına dikkat çekti. Gürer, mevsimlik değil sürekli kadro talebi, iş güvenliği, personel eksikliği ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, orman yangınlarının doğası gereği yüksek risk taşıdığını belirterek, yangınla mücadelede görev alanların statüsünün gözden geçirilmesi ve yangınlara karşı eğitimlerin yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti.
“Orman işçilerinin sorunları görmezden geliniyor”CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Orman yangınlarında fedakârca mücadele eden orman işçilerimizin de sorunları var. Mevsimlik değil, sürekli olarak yıl boyu çalışmaları ve taşeron olanların da kadroya alınmaları işçilerimizin beklentisidir. Orman işçilerinin, kadro ile fiili görevlerindeki farklılık giderilmelidir. Personel eksikliği de ayrıca orman alanında ortadan kaldırılmalıdır. İş analizi ve iş tanımlamasında ve işe alım kriterlerindeki yetersizlikler ortadan kaldırılmalıdır” diye ifade etti.
“Orman yangınlarında çalışanların statüsü ve güvenliği gözden geçirilmeli”Orman yangınlarının doğası gereği yüksek kaza riski taşıdığına vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu nedenle yangınla mücadelede görev alanların çalışma statüsünün gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: “Orman yangınları yüksek kaza riski nedeniyle iş kazalarına açıktır. Orman yangınlarıyla mücadele faaliyetleri de çok tehlikeli sınıftan sayılmalıdır. Orman emekçileri gibi orman bölgesinde yaşayanların sorunlarına da çözüm getirilmelidir. Orman yangınlarının yüzde 95'i insan eliyle gerçekleştiği için bu bağlamda eğitim şarttır.”
CHP’li Ömer Fethi Gürer, hem ormanları hem de o ormanları korumak için mücadele eden işçileri koruyacak adımların gecikmeden atılması gerektiğini belirtti. Yangınların ardından değil, öncesinde alınacak önlemlerin hem doğayı hem de yaşamı koruyacağını vurguladı.