Ağyatan Lagünü yeşile bürünüyor

Adana’nın Karataş İlçesi’nde bulunan Ağyatan Lagünü ve sahil şeridinde erozyon önleme çalışmaları devam ediyor. İki yıldır devam eden projede amaç, kumul hareketini yavaşlatmak suretiyle gölde bulunan su canlılarının zarar görmesini önlemek, kumla dolarak yok olma riski bulunan lagünü korumak ve kumul alan üzerindeki vejetasyonun gelişmesini sağlayarak biyolojik çeşitliliği artırmak.

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2017 16:23
Haber Güncellenme Tarihi: 17.08.2017 16:23
ilkhaber-gazetesi.com

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER/ÖZEL) - Türkiye ve aynı zamanda Akdeniz Bölgesi’nin önemli doğal zenginlikleri arasında yer alan Ağyatan Lagünü ile Akdeniz arasında yer alan 8 kilometre uzunluğunda ve 600 metre genişlikteki 445 hektar kumul alanında, Adana Orman Bölge Müdürlüğü(OBM) tarafından 2015 yılında uygulamaya konan kumul erozyonunu önleme projesi, bölgeyi yeşil örtü ile tanıştırdı.

2023 yılında tamamlanması planlanan proje, üçüncü yılında olmasına rağmen büyük oranda bitirilmesiyle kumul hareketi durduruldu ve yapılan ağaçlandırmalarla alan yeşile büründü.

Proje hakkında bilgi veren Adana Orman Bölge Müdürü İsmet Erol, projenin belirtilen zamandan önce bitirileceğini ve bundan sonra koruma ve bakım işlerini yapacaklarını söyledi.

Çalışmaların bitmesiyle birlikte meydana gelecek erozyonu önlemenin yanında, biyolojik çeşitliliğinin de artacağına değinen Erol, ‘’Projenin amacı, kumul alanı üzerinde cansız perdeler ve yer yer bitkilendirme yaparak, kumul hareketini yavaşlatmak suretiyle gölde bulunan su canlılarının zarar görmesini önlemektir. Ayrıca bu proje ile uzun vadede kumla dolarak yok olma riski bulunan lagünü korumak ve kumul alan üzerindeki vejetasyonun gelişmesini sağlayarak biyolojik çeşitlilik miktarını artırmak bir başka hedefimizdir.” dedi.

Türkiye’de en fazla fidanı toprakla buluşturan ilin Adana olduğunu belirten Bölge Müdürü İsmet Erol sözlerine şöyle devam etti:

‘’Hedefimiz, Ağyatan Lagünü ile birlikte arka planda bulunan verimli tarım alanlarını ve yerleşim yerlerini kumul istilasından kurtarmaktır. Bu amacı gerçekleştirebilmek için 5 milyon lira bütçeli projede bugüne kadar 1.1 milyon lira harcama yaptık. Projemizin kapsadığı alana, başta Kıbrıs Akasyası olmak üzere Ilgın, Gladiçya, Mersin, Zakkum, Yalancı Akasya, İncir, Asma, Böğürtlen, Biberiye, Kara Dut gibi birçok türden toplam 210 bin fidan diktik.

Bu yıl sonbaharda 200 bin fidan daha dikeceğiz. Şu anda 300 hektarlık alanda kumulu stabil hale getirerek ağaçlandırmasını yaptık, bu yıl da 100 hektarlık alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz, geriye kalan kısmı ise 2018 yılında tamamlayarak bundan sonra bakım ve koruma işlerimizi yapacağız. Ayrıca Adana ili olarak Türkiye’de en fazla fidanı toprakla buluşturan 2’nci İl durumundayız.”