TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Anızlar toprağa bereket olsun

Yazının Giriş Tarihi: 21.05.2023 16:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.05.2023 16:01

Çukurova'nın bereketli topraklarında şimdi hasat yani üreticilerimizin emeklerinin karşılığını alma zamanı.. Hummalı bir çalışma içerisine giren üreticilerimize bereketli bir sezon diliyoruz.

Evet! Türkiye'nin önemli tahıl üretim merkezlerinden olan ve erken ürün yetiştirilmesiyle öne çıkan Adana’da buğday hasadı başladı. Bu yıl yaklaşık 1 milyon 400 bin dekar alanda ekimi yapılan buğdaydan iyi bir verim bekliyoruz.

Sonuçta buğday stratejik bir ürün.. Çünkü en geniş kullanım alanına sahip bir ürün olmasıyla birlikte hayatımızın birçok alanında yer alıyor. Özellikle toplum olarak en çok tükettiğimiz ekmeğin ana kaynağı olmasıyla büyük önem taşıyor.

Son yıllarda pandemi ve sonrasında Ukrayna-Rusya savaşında gıdada yaşanan sıkıntıları tüm dünya gördü. Bununla beraber artık kendi kendine yeterliliğin ne denli önemli olduğunu anladık. Paranız olsa dahi ürün bulamama durumu olabilir. O bakımdan üretimde kendi kendimize yeterli olmamız çok önemli..

Buğday hasadı başladı dedik ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli bir durum söz konusu.. Hasat ile birlikte her yıl öne çıkan ve tüm kamu-kurumlar, STK’lar tarafından yapılan uyarılara rağmen maalesef hâlâ bitirilemeyen anız yakmalar..

Hâlâ anızların toprağa verdiği zararı ya bilmeyen, ya da önemsemeyen üreticilerimiz maalesef var. Yakılan anızların toprağı yaktığı yani aslında geleceğimizi yaktığı bir gerçek.. Anız yakmak, çevresindeki diğer bitkileri de yakar. Anız yakmak, topraktaki canlı organizmaları yok ederek verimsizleştirir.

Yani topraktaki mikroorganizmaların yok olması da organik madde miktarını düşürür, bereketini alır, yok eder. Ondan sonra boyuna gübrelerle ürün yetiştirmeye çalışırız. Maliyetler artar, aldığımız gıdaların tadı, vitamini kalmaz. Topraklarımız çoraklaşır.

Anızları yakacağınıza, iyice parçalayıp toprağa verim, bereket olmasını sağlamak daha iyi olmaz mı? Tabi ki olur. Artık modern çağdayız ve modern tarım diye bir şey var. Gelişen teknolojiyle birlikte topraklarımızı daha verimli kullanabiliriz. Böylelikle hem biz kazanırız, hem de topraklarımız..

Evet. Buğdayda hasat, alın terinin alma zamanı.. Bununla beraber topraklarımızın değerini bilmeli, onu gelecek nesillerimize sağlıklı şekilde bırakmalıyız. Onun için anızları yakmayalım, onu toprakla sürüp bereket olmasını sağlayalım.. Bereketli bir sezon dileğiyle..

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.