TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Anızları yakmayalım

Yazının Giriş Tarihi: 14.05.2023 23:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.05.2023 23:15

Çukurova'nın bereketli topraklarında buğday hasadı zamanı geldi. Muhtemelen bir hafta içerisinde öncelikle kurak-kumul yerler, ardından normal toprakta ekilen buğday hasadı yapılacak. Bu çiftçilerimiz için büyük bir zaman.. Çünkü emeklerinin karşılığını almaz zamanıdır hasat.. Buğday hasadı ile birlikte karpuz hasadının da zamanı şimdi.. Tüm üreticilerimize bereketli bir sezon diliyoruz.

Hasat zamanı geldi gelmesine ama burada önemli bir şeye dikkat çekmek gerekiyor. Her yıl buğday hasadı deyince aklımıza anız yangınları geliyor. Neden derseniz, son yıllarda her ne kadar azalsa da, yine de bazı üreticiler yeni ürün için arazilerini hemen hazırlama telaşıyla hasat sonrası anız yakımına gidiyor.

Aslında anız yakımı büyük bir yanlış.. Çünkü anızların yakılmasıyla birlikte, hem toprağın yakıldığı hem de havanın kirlendiğini söylemek gerekiyor. Bunu hepimiz biliyoruz ama maalesef hâlâ anız yakımını tamamen bitiremedik.

Her yıl buğday ve mısır hasat dönemlerinde bakanlıklar, valilikler, ziraat odaları, çiftçi birlikleri, STK’lar, biz basın-yayın organları ve bilim adamları anız yakılmaması konusunda hep uyarıda bulunmakta..

Hep deriz; Anız yakan toprağı yakar, anız yakan hatta toprağı öldürür, bereketi yok eder vs. daha birçok neden sayarız. Ancak günümüzde bunun devam etmesi hepimizi üzüyor.

Unutmamak gerekir ki, anız yakmayla beraber, topraktaki canlı organizmaların yok olması toprağı verimsizleştiriyor. Topraktaki mikroorganizmaların yok olması ise organik madde miktarını düşürüyor ve bunun sonucunda zamanla topraklarda çoraklaşma ve sonuç verim düşüklüğü oluyor.

O bakımdan anız yakmamalı, tam tersine parçalama makineleriyle iyice öğütüp toprağın verimliliğini, bereketini artırmalıyız. O konuda geliştirilmiş makineler var. Günümüzde gıdanın bu kadar önemli olduğu bir zamanda bilinçli tarım yapmaktan başka çaremiz yok.

Evet! Buğdayda hasat zamanı geldi. Anızları yakmayalım, yakanları da uyaralım.. Anız yakmak, fayda değil, zarar verir. Bereketli bir sezon olsun..

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.