TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Okullarda 'güvenlik zafiyeti' iddiası

CHP'li Müzeyyen Şevkin, Adana'daki okulların yöneticileri tarafından güvenlik personeli almak için velilerden para talep edildiği iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2023 09:35
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2023 09:35
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Okullarda 'güvenlik zafiyeti' iddiası

İbrahim BAYSAL

(İLKHABER) - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, ilkokul, ortaokul ve liselerdeki güvenlik zafiyeti iddiaları ile kalabalık sınıfları Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Adana’daki bir ilkokul ve ortaokulda güvenlik personeli bulunmadığı gerekçesiyle güvenlik personeli istihdam edilmek üzere velilerden para talep edildiğini belirten Şevkin, ayrıca mülteci öğrencilerin de katılımıyla özellikle ilkokul 1 ve ortaokul 1. sınıfların çoğununun mevcudunun 50’ye dayandığını ifade etti.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in bu konularla ilgili cevaplaması istemiyle meclise soru önergesi sunan Dr. Şevkin, velilerin, “Devlet, küçük çocukları, öğrencilerini bile koruyamıyorsa bizler veliler olarak kime derdimizi anlatacağız. Kime sığınacağız. Devlet kadrolarında istihdam edilen bekçiler okul önlerinde düzenli olarak güvenliği sağlayamaz mı? Büyük tedirginlik yaşıyoruz” şeklindeki serzenişlerini de Bakan Tekin’e iletti.

“OKUL YÖNETİMLERİ ÇARESİZ”

2023-2024 eğitim-öğretim döneminin başladığı şu günlerde Türkiye genelindeki bir çok ilköğretim okulunda güvenlik zafiyeti oluştuğuna yönelik kendisine iletilen bilgi ve belgeler ışığında Bakan Tekin’e bir çok soru yönelten Dr. Şevkin, “Öyle ki bazı okullarda güvenlik personelinin bulunmadığı okul yönetimlerinin yazılı beyanıyla da açığa çıkmıştır. Adana’daki bir ilk ve ortaokul müdürlüğü okul giriş-çıkışlarını kontrol edemedikleri gerekçesiyle güvenlik personeli alımı için velilerden para toplamak zorunda kalmıştır. İşkur ve MEB işbirliğiyle Toplum Yararına Çalışma  Programı (TYÇP) kapsamında alınan personellerin güvenlik personeli olarak çalıştırılamaması nedeniyle okul yönetimi 1800 mevcutlu okulda güvenliği sağlamak adına velilerden 175’er Lira para talep etmiştir” dedi.
Ayrıca Adana başta olmak üzere yurdun bir çok yerinde ilkokul 1 ve ortaokul 1. sınıfların mevcudu aşırı kalabalık olduğuna işaret eden Dr. Şevkin, önergesinde şu bilgilere yer verdi:

“Öyle ki ilkokul birinci sınıfların mevcudu mülteci öğrencilerin de katılımıyla 50 kişiye dayanmıştır. 6-7 yaşlarındaki çocukların bu yoğunluktaki sınıflarda okuma-yazma öğrenebilmesi bile çok güçtür. Öğrencilerin daha güvenli ve sağlıklı ortamlarda eğitim-öğretime devam edebilmesi için okul yönetimleri ile yapılan görüşmelerde çaresizliklerini beyan etmişlerdir. Bu olumsuzluklar Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullardaki yetersizliğinin açık ve net kanıtıdır. Velilerden tarafımıza ulaşan şikayetlerde, “Devlet, küçük çocukları, öğrencilerini bile koruyamıyorsa bizler veliler olarak kime derdimizi anlatacağız. Kime sığınacağız. Devlet kadrolarında istihdam edilen bekçiler okul önlerinde düzenli olarak güvenliği sağlayamaz mı? Büyük tedirginlik yaşıyoruz” şeklinde görüş belirtmişlerdir.”

SORULARA YANIT ARIYOR

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin’in Bakan Yusuf Tekin’e yönelttiği ve cevabını beklediği sorular şöyle:

“Türkiye’de toplam kaç ilkokul, ortaokul ve lise mevcuttur? Bu okullarda MEB tarafından güvenlik personeli istihdam edilenler var mıdır? Varsa toplam kaç okulda güvenlik personeli istihdam edilmektedir? Adana’da güvenlik personeli istihdam etmek üzere okul yönetimi tarafından velilerden para talep edilmesine yönelik girişimden haberiniz var mı? Varsa nasıl bir önlem almayı düşünüyorsunuz? Adana ve Türkiye’de kaç ilkokul, ortaokul ve lise okul yönetimi güvenlik personeli istihdam etmek üzere velilerden para talep etmektedir?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu sorunu tamamen ortadan kaldırmak ve okulların tamamında güvenliği sağlamaya yönelik bir çalışması var mıdır? Varsa nelerdir? Yoksa neden? Adana başta olmak üzere Türkiye genelindeki ilkokul ve ortaokul birinci sınıflarda ortalama sınıf mevcudu kaçtır? Kaç öğrenci ile eğitim-öğretim sürdürülmektedir?

Adana’da ilkokul 1 ve ortaokul 1. sınıfların bir çoğunda 50’ye yakın öğrenciyle eğitim-öğretim gerçekleştirilmeye çalışıldığını biliyor musunuz? Bu sorunun çözümü için acil önlem alacak mısınız? İçişleri Bakanlığı bünyesinde görev yapan mahalle bekçilerinin okul önlerinde güvenliği sağlamaya dönük bir çalışma içerisinde olması düşünülebilir mi? Milli Eğitim Bakanlığı, bu konuda İçişleri Bakanlığı ile bir işbirliği yapabilir mi?”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.