TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ata’nın Mardin’e gelişinin 107. yılı törenlerle kutlandı

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Büyük Önder, Mustafa Kemal Atatürk’ün Mardin’e gelişinin 107. yılı törenlerle kutlandı. Mardin Hükümet Konağında düzenlenen tören Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasıyla başladı.

Haber Giriş Tarihi: 13.03.2023 18:16
Haber Güncellenme Tarihi: 13.03.2023 18:16
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Ata’nın Mardin’e gelişinin  107. yılı törenlerle kutlandı

ADNAN AVUKA

MARDİN (İLKHABER)- Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Büyük Önder, Mustafa Kemal Atatürk’ün Mardin’e gelişinin 107. yılı törenlerle kutlandı.

Hükümet Konağında düzenlenen törene Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mahmut Demirtaş, Tugay Komutanı Tuğgeneral  Hikmet Yokarıbaş, Cumhuriyet Başsavcısı Dr. Aydın Turhan, Artuklu Belediye Başkanı Mehmet Tatlıdede, Artuklu Kaymakamı  Mesut Tabakcıoğlui, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral  İdris Tataroğlu, Emniyet Müdürü Mahmut Karabulut, MAÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özçoşar, Siyasi Parti İl Başkanları, Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel Akyüz, gaziler ve daire  müdürleri katıldı.

Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasının ardından, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Yalım Ortaokulu Rehberlik Öğretmeni Aynur Tutaşı yaptı. Tutaşı  Mustafa Kemal Atatürk’ün  107 yıl önce Mardin ziyaretinde büyük bir coşku ile karşılandığını belirtti. 

Osmanlı döneminde Mardin’in, Diyarbekir Beylerbeyi’nin 24 sancağından biri olduğunu anlatan Aynur Tutaşı, “Tanzimattan  sonra ise bölgedeki 3 sancaktan biri İstiklal Harbi’nde Mardin halkı  mücadelesini silahsız fakat birlik içinde düşmanı korkutarak yapmıştır. İşte bu vakitlerde Atatürk’ün  hayatında önemli dönüm noktası vardır. General olduğunun müjdesini Mardin’de alacaktır Büyük komutan.

Mardinliler bir gece aralarında “ Albay “ olarak gördükleri  Mustafa Kemal’i ertesi gün “ General” apoletleriyle Mustafa Kemal  Paşa  olarak selamlamışlardır. Hem de 35  yaşında genç, heyecanlı bir paşa olarak” dedi.

Ata’nın Mardin’e ikinci gelişinde de Mardinlilerin Atatürk’ü çoşkulu bir törenle karşıladığını, dönemin Belediye Reisi  Hıdır  Çelebi’nin evine  Mardin’in illeri  gelenleriyle birlikte konuk olduğunu anlatan Tutaşı,  “Büyük Önder Atatürk ‘e  o dönem içinde olduğu  değerli bir deriden samur Kürk  hediye edilmiştir.Bu armağan halen Konya müzesinde  bulunmaktadır” diye konuştu.

Tören, Artuklu Borsa İstanbul Anadolu Lisesi öğrencilerinden Zeliha Bakay’ın "O Kahraman" adlı şiiri okumasının ardından son buldu.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.