TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Atatürk’ün Adana’ya gelişinin 100. yılı kutlandı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Adana'ya gelişinin 100. yıl dönümü törenle kutlandı.

Haber Giriş Tarihi: 15.03.2023 18:54
Haber Güncellenme Tarihi: 15.03.2023 18:54
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Atatürk’ün Adana’ya gelişinin 100. yılı kutlandı

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)-Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Adana'ya gelişinin 100. yıl dönümü törenle kutlandı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 15 Mart 1923'te trenle Adana'ya gelişinin üzerinde tam 100 yıl geçti.  Atatürk’ün kente gelişinin yıl dönümünde törenler düzenlendi. İlk tören Atatürk Parkı çerisinde bulunan Atatürk Anıtı’nda gerçekleşti. Törende  Adana Valisi Süleyman Elban, 10.Tanker Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral  Mehmet Serkan Dan ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu. Ardından ise saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.

ATATÜRK'ÜN ADANA'YA GELİŞİ, BAĞIMSIZ TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN TEMELİDİR

Burada ki törenden sonra ikinci tören Adana Tren Garı’nda gerçekleşti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 15 Mart 1923'te trenle Adana'ya gelişi temsili olarak canlandırıldı. Trenden inen bir gazi tarafından ay yıldızlı Türk Bayrağı Adana Valisi Süleyman Elban’a takdim edildi. Bayrağı trenden inen gaziden teslim alan Vali Elban,  Milli Mücadele meşalesinin bir asır önce Adana’da bir kıvılcım olarak doğup tüm yurda yayılan bir ateş topu olduğunu belirterek, Atatürk'ün Adana'ya gelişinin, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli olduğunu dile getirdi.

15 MART 1923, TAM 100. YILDAYIZ

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, depremden dolayı yaşanılan afette hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yaralılara şifa dileyerek başladığı konuşmasında, tarihten önemli kesitler aktardı. Başkan Zeydan Karalar, “15 Mart 1923, tam 100. yıldayız. Cumhuriyetimizin de 100. yılındayız. Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk yurt gezilerini genellikle önemli siyasal ve sosyal hadiselerin öncesinde ya da sonrasında gerçekleştiriyor. Bu gezilerde en çok ziyaret ettiği yerlerden biri de Adana’dır. Cumhuriyetin kuruluşundan önce 3 kez, Cumhuriyetin ilanından sonra da 6 kez Adana’ya geldiler. Adana’yı çok kez ziyaret etmesi aslında Adana’ya verdiği önemin de bir göstergesi. İlk kez 31 Ekim 1918’de gelir. O gelişinde Alman komutanın ‘Her şey bitti’ demesine karşılık, ‘Sizin için her şey bitmiş olabilir ama bizim için her şey şimdi başlıyor’ demiştir.’”dedi.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLELEBET PAYİDAR KALACAKTIR

Mustafa Kemal Atatürk Adana’ya 3. ziyaretini 100 yıl önce bugün yaptığını anlatan Karalar, “Adana’ya gelmeden önce Yenice İstasyonu’nda sevinç gösterileriyle karşılanmıştır. Trenin Adana İstasyonu’na girmesiyle büyük coşku ve sevinç yaşanır. Kentte bayram havası vardır ve herkesin ruh hali umutlu, coşkuludur. Mustafa Kemal Atatürk, Hatay konusundaki tavrını ilk kez burada dile getirir ve ‘Bende bu vekayiin ilk hiss-i teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana'da vücut bulmuştur’ cümlesini de burada kullanmıştır. Mustafa Kemal Atatürk bin bir güçlükle kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ni gençlere emanet etmiştir ve ‘Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır’ demiştir. Çünkü gençlere güveni tamdır. Hiçbir lider ülkesinin gençlerine bu denli güvenmemiştir” diye konuştu.

TÖRENLERE KİMLER KATILDI

Törene Vali Dr. Süleyman Elban, 10.Tanker Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral  Mehmet Serkan Dan ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın yanı sıra Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tümay, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Adana Şubesi temsilcileri, kamu kurumu temsilcileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.