TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Kirişçi yeni projelerin müjdesini verdi

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Adana'da 110 bin hektarlık alanın modern sulama sistemlerine kavuşacağını belirterek kent için bu yıl yeni bütçeye dahil edilen projelerin olduğu müjdesini verdi.

Haber Giriş Tarihi: 25.01.2023 17:54
Haber Güncellenme Tarihi: 25.01.2023 17:54
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Bakan Kirişçi yeni projelerin müjdesini verdi

Bayram BULUT- Selma ATAŞ

ADANA (İLKHABER)-Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Adana'da 110 bin hektarlık alanın modern sulama sistemlerine kavuşacağını belirterek kent için bu yıl yeni bütçeye dahil edilen projelerin olduğu müjdesini verdi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi kentte bir dizi programa katıldı. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adana Şubesi Olağan Genel Kurulu’na katılan bakan Kirişçi iş insanlarıyla bir araya geldi. Bakan Kirişçi, burada değerlendirmelerde bulundu. Genel Kurulun hayırlara vesile olmasını temenni eden Bakan Kirişçi, MÜSİAD'ın ülkeye çok şey kazandırdığını, iş dünyasındaki eksikliği giderdiğini söyledi. Türkiye’nin ürettikleri ile kimseye muhtaç olmadığını anlatan Bakan Kirişçi, Türkiye’nin 20 yıldır aldığı tedbirler ile 85 milyon vatandaşın ihtiyacını karşıladıklarını anlattı.

52 MİLYON TURİSTE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

 Üreticiler sayesinde bunları gerçekleştirdiklerini vurgulayan Bakan Kirişçi, “Sığınmacılara karşı müşfik davranıyoruz. 52 milyon turiste ev sahipliği yaptık onları ağırladık. O da yetmedi 30 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Bunu yapan eli öpülesi üreticilerimiz. Bu ülke üretiyor ürettikleri ile kimseye muhtaç olmuyor Tarıma yeni bir sistem getiriyoruz. Biz mutlak suretle ekim, dikim öncesi izin alma mecburiyeti getireceğiz. Üreticiye ‘su bu, iklim bu, ekosistemiyle burada üretmen gereken bu’ diyeceğiz. İnat etti ‘ben istediğimi üreteceğim’ dedi. Tabii ki bunun cezası olacak tarımsal teşviklerden yararlandırmamak gibi uygulamalarımız olacak. Ama Türkiye netice itibariyle ihtiyacı olanları üretmek durumunda kalacak. İktidar olduğumuzda 2002 yılında kişi başına düşen arazi miktarı 4 dekardı bugün 2.8 dekar. 2050 yılında nüfusumuzun 110 milyon olacağı söyleniyor. O nüfusu da dikkate aldığınızda bizim ülkede kişi başına düşen arazi miktarı 1.7 dekar. Tarım bu topraklarda yapılacağına göre bizim bu toprakları korumamız gerektiğine göre artık dünya suyu konuşuyor. Biz su zengini değiliz. Her şehir Adana gibi şanslı değil. Adana Türkiye’nin su rezervinin yüzde 11’ini 2 nehirde barındırıyor. Tüm Türkiye’yi düşünmek zorundayız” diye konuştu.

İMAMOĞLU İLÇESİNDE ÖRNEK PROJE

Tarımda dijitalleşmenin öneminden bahseden Kirişci, Adana’nın İmamoğlu ilçesinde örnek bir projeye başlanıldığını belirterek, “Hem bu yıl hem de önümüzdeki yıllarda sulanan alan miktarları hepimizi çok mutlu edecek. Ve teknoloji olarak da yapay zekayı kullanan bir teknoloji olacak. Çiftçimiz evinde oturacak tarlasındaki sulama sistemine elindeki cep telefonundaki mobil uygulamadan müdahil olacak. Gerekirse kendi kendine sulama sistemi yağmur var diye sulamayı kesiyor olacak. Bunlarında artık mümkün olduğu bir sistemi Adana bu konuda örnek olsun diye İmamoğlu’nda bu çalışmayı başlattık. İnşallah buna hız vereceğiz. Türkiye her geçen gün hızla yol alan bir ülke haline geldi. Uzun yıllar bizleri kendi iç meselelerimizle meşgul ettiler. Bu iç meselelerimiz için enerjimizi maalesef boşa harcattılar. Hamdolsun artık Türkiye, ne yapması, nasıl ve ne zaman yapması gerektiğini bilen, bununla ilgili programını uygulayan bir ülke haline geldi” şeklinde konuştu.

DÜNYANIN GÜNDEMİNİ BELİRLEYEN ÜLKE OLDUK

Türkiye'nin artık kendisinin yanı sıra dünyanın da gündemini belirleyen bir ülke olduğunu vurgulayan Kirişci, bunun sorumluluklarını arttırdığını belirtti. Kirişci, “Rusya-Ukrayna Savaşı'nda tarihi duruş sergilendi. Bir lider diplomasisi sayesinde burada olunması gereken yerde olundu. 'Her iki ülke de bizim için dost ve komşu ülkelerdir.' denildi ve bu konuda tarihin belki de en doğru kararlarından birisi daha verilmiş oldu. Böylelikle şu anda gıda krizi, esirlerin takası, hatta bunların bir masanın etrafında oturtulabilme ihtimalleri de dahil olmak üzere pek çok ihtimali artık gündemimize alır hale geldik. Neden? Çünkü o zaman bu cümleyi sarf ettiğimiz için. İnsanlar sadece 'Tahıl Koridoru' zannediyor. O koridordan bugün itibarıyla geçen gemi sayısı 670. Bu gemilerin taşıdığı da 18,5 milyon ton tahıl ve gıda ürünleri. O koridor sadece Tahıl Koridoru olmadı, aynı zamanda dünyanın şöyle bir rahatlamasına vesile olan güvenlik koridoru haline geldi, bir barış koridoru olabileceğinin işaretlerini verdi. Bu koridorun açılmasını sağlayan, BM'yi de yanına alarak masanın etrafında tarafları bir araya getiren ülkenin adı Türkiye” ifadelerini kullandı.

  "TÜRKİYE YÜZYILI"NIN ANA EKSENİ OLUŞTU

Tarım ve ormanın "Türkiye Yüzyılı"nın ana eksenini oluşturduğunu aktaran Kirişci, bunu Kovid-19 sürecinde gıda ile gördüklerini söyledi. O süreçte ülkelerin gıda konusunda birbirine yasak koymak için yarıştığını belirten Kirişci, “Çin, Rusya, ihracat yasağı getirdi. Şu anda bile Almanya'da hayvan ve et ihracatı yasak. Pek çok ürünün yasak olduğunu görüyoruz. Bunlar çok rahatlıkla üretebildikleri ürünleri dahi ihraç etmiyorlar ama Türkiye'de hamdolsun, 20 yıldan beri aldığımız tedbirler sayesinde hem içerideki 85 milyon vatandaşımızın ihtiyaçlarını karşılıyoruz hem de ülkemizi 'güvenli liman' olarak gören sığınmacılara karşı müşfik davranıyoruz. Yetmedi, 52 milyon turiste ev sahipliği yaptık. Onları ağırladık. O da yetmedi, 30 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Bunu yapan bu ülkenin eli öpüle üreticiler. Bu ülke üretiyor” dedi.  

Konuşmasını dinleyen iş insanlarına seslenen Kirişci, yatırım yapmaları çağrısında bulundu.  Ardından MÜSAİD Genel Başkanı Asmalı, Bakan Kirişci'ye fidan sertifikası takdim etti. Daha sonra protokol üyeleri MÜSAİD'da belli bir süreyi dolduran üyelere, fidan sertifikası verildi.

BAKAN KİRİŞÇİ TARIMIN YENİ YÜZYILI ÜRETİME GÖNÜL VERENLER ÖDÜL TÖRENİ KATILDI

Bakan Kirişçi’nin kentte katıldığı bir diğer etkinlik ise,  Tarımın Yeni Yüzyılı Üretime Gönül Verenler Ödül Töreni oldu. Kirişci, burada yaptığı konuşmada, Adana'nın, kadim medeniyetlere ve kültürlere ev sahipliği yapan bir tarım kenti olduğunu söyledi. Bakan Kirişçi, 2023 yatırım programına alınan Adana Karataş Su Ürünleri Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) ve Karataş Tarıma Dayalı Sera OSB'nin faaliyete başlanmasıyla 60 bin ton ilave üretim sağlanacağını belirtti. Karataş Tarıma Dayalı Sera OSB'nin kesinleşen genişleme alanıyla 4 bin dekara ulaşacağını anlatan Bakan Kirişci, burada yapılacak 2,5 milyar liralık yatırımla 100 bin ton ilave domates üretileceğini ve 5 bin kişinin istihdam edileceğini dile getirdi. Kirişci, Adana'da son 20 yılda 33,1 milyar liralık tarımsal destek ve yatırım yapıldığını ifade etti.   IPARD'ın 81 ile çıkarıldığını işaret eden Bakan Kirişci, “Biz 20 yılda bu ülkenin kronikleşen sorunlarını çözdüysek, bu çözümde baş mimar Sayın Cumhurbaşkanı'mızın ve onun her zaman vermiş olduğu o eşsiz ve sonsuz destek. Gerçekten tüm sektörlere olduğu gibi üreticilerimize de bu zamana kadar eşsiz ve sonsuz destekleri oldu. Sulama yatırımları konusu gerçekten önemliydi. Tabir yerindeyse; Devlet Su İşleri, Lale Devri'ni yaşadı. Pek çok projeyi de hayata geçirmeye çalıştık." diye konuştu.
 

DEPOLANABİLİR ALANLARDA TUTULAN SU MİKTARI ARTTI
2002'de Türkiye'de depolanabilir alanlarda tutulan su miktarının 133 milyar metreküpken şu anda 183 milyar metreküpe çıktığını anımsatan Bakan Kirişci, AK Parti döneminde birçok baraj, gölet ve yer altı su deposu yapıldığını ve yapılmaya devam ettiğini vurguladı. 101 yeraltı su deposu yaptıklarını belirten Bakan Kirişçi, “İnşaatı devam edenler de var. Bu da bizim dönemimizde oldu. Atık suyu yeniden tarımsal amaçlı olarak kullanma, yine drenaj sularından istifade etme konuları onlar da bizim dönemimizde başlamış olanlar. 424 barajımızda şu anda 124 milyar metreküp su bulunmaktadır. Öncelikle bunu belirtmek isterim. Geçen seneye göre bir önceki yılı mukayese ettiğimizde geçen sene yağış vardı. O yağışta aslında bizim barajlarımız, o depolama alanlarımız suyu aldı. Fakat biz bu yıl kurak geçecek diye endişe ediyoruz ama bizim şu an mevcut olan sularımızı sadece depolanan sulara bakmayacağız, yerin altındaki kuyulardan da yeraltı sularını çekiyoruz. Yeraltı sularını da dikkate aldığımızda suyla ilgili bir problemimiz yok. Önümüzdeki haftadan itibaren o beklediğimiz yağış gelmezse tarımsal üretimle ilgili verim hususunda kısmi olarak bir endişe taşır durumdayız. Evet bir kuraklıkla karşı karşıyayız. Ayın 24'ü olmuş hala yağış almamışız. Yağış alan da Batı Akdeniz hariç doğru dürüst bir bölge yok. Dolayısıyla da bizim mutlak suretle önümüzdeki haftayı takip etmemiz, bu hafta sonunu görmemiz gerekiyor. Çıkan suyun yüzde 75,77'si tarımsal sulamada, geri kalan yüzde 23,25'lik kısmı ise içme ve kullanma suyu olarak kullanılıyor” ifadelerini kullandı.

 KİŞİ BAŞI SU TÜKETİMİ YILLIK 1323 LİTRE
 Şu anda kişi başı su tüketiminin yıllık 1323 litre olduğunu vurgulayan Bakan Kirişçi, “Bizim için bugün bir problem yokmuş gibi durabilir ama nüfusumuzun artması, sanayimizin gelişmesi ve tarımsal üretimimizin artmasıyla bizim bu konuda gelecekte su fakiri ülkeler statüsüne düşmemize de sebebiyet verebilir. Dünyada önümüzdeki 100 yıl için yapılan projeksiyonlarda 2050'ye gelindiğinde Türkiye olarak bugünkü su kaynaklarımızın yüzde 25 azalacağı görülüyor. Yani bizim 112 milyar metreküp suyumuz var, bu suyumuzun 89 milyar metreküpe düşecek. Diğer taraftan kullanmış olduğumuz su 58 milyar metreküp, bunun da nüfus ve diğer artışlar nedeniyle yüzde 55'lik artışla 90 milyar metreküpe çıkacağı ifade ediliyor. Tedbirleri almadığımızda, suda israf konusuna dikkat kesilmediğimiz zaman bizi bekleyen büyük tehlikeler var. Ülkede 2002'de 276 olan baraj sayısı geçen yıl 992'e çıktı. 2022'de 62 baraj, 19 gölet ve 10 hidroelektrik santral inşa edildi”dedi.

"SUDA SIFIR İSRAF"
Ülke çapında "Suda Sıfır İsraf" temasıyla suya dikkat çekileceğini belirten Kirişci, su seferberliği çalışmalarının 31 Ocak'ta düzenlenecek etkinlikte kamuoyuyla paylaşılacağını kaydetti. Türkiye'deki sorunlardan birinin tarım ürünlerinin nakil zincirinde yaşandığını belirten Kirişci, "Bu zinciri kısaltalım. Nasıl kısalacak peki? Kent tarımı diyoruz. İstanbul'a, Türkiye'nin yüzde 25 meyve ve sebzesini tüketen şehre 76 ilden ürün taşınıyor. 270 bin kamyon 140 milyon kilometre yol kat ediyor ve 117 bin ton karbondioksit salınıyor. Biz diyoruz ki ya adam üretsin. Nerede Şile'de, nerede Beykoz'da, nerede Silivri'de, Çatalca'da. Bizim domates Antalya'dan çıkıyor. Tam 4 gün yol katediyor. Dolayısıyla zinciri kısaltma dediğimiz şey böyle bir şey olmalı. Şu anda Avrupa'da orman alanlarını arttıran bir ülkeyiz ama bir taraftan dünyada da 10'uncu sıradayız. Mutlak suretle endüstriyel ormanla ilgili çalışmalarımıza hız vermemiz gerekiyor. Orman alanlarımızı 20 yılda yüzde 11 artırdık. Başta yangınlar olmak üzere korumaya çalıştık. 2021'de 140 bin hektar alan yanmışken, geçtiğimiz yıl 12 bin 300 hektarla çok şükür sezonu kapatmış olduk. 20 uçağımız, 55 helikopterimiz, 8 İHA'mız, yapay zekamız ve her türlü teknolojimiz var. Yeni makineler aldık. DSİ'nin çalışmalarını daha görünür kıldık. Çok özel, güçlü iş makinelerini aldık. Dolayısıyla bu çalışmalarla da ormanımızda da bir katkı sağlayacağız”şeklinde konuştu.

KUR'AN-I KERİM'İN YAKILMASINA TEPKİ

Bakan Kirişci, İsveç’in, Kur'an-ı Kerim'in yakılmasına izin vermesinin hem ikiyüzlülük hem de nefret suçu olduğunu yapılan saygısızlığı lanetlediğini ifade etti. Tarımın stratejik bir sektör ve gıda konusunun milli güvenlik meselesi olduğunu söyleyerek tarım stratejilerine dair bilgilendirme yapan Kirişci, “2022 itibariyle tarım sektörüne ve üreticilere 40.4 milyar lira destek verdik. Bu destekler sadece maddi olanlar. Bunların içinde arpa, buğday ve sıfır faizli kredi destekleri dahil değil. Yıl sonu tahminlerine göre 2002 yılında 98 bin ton olan bitkisel üretimin tüm zamanların rekoru olarak 128.6 milyon tona çıkması bekleniyor. 11 ay boyunca 28.8 milyar dolar ihracat gerçekleşti. Bunun 30 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye ithal eden değil ihraç eden bir ülkedir. 91 milyar dolarlık dış ticaret fazlamız var” dedi.

YENİ HİZMETLERİ ANLATTI

 Çiftçiye verilen yeni hizmetleri de anlatan Bakan Kirişci, “Bu yıl Mart ayında 1 milyon 152 bin çiftçimize ödenmesi gereken 8,6 milyar TL mazot ve gübre desteğimizi, 2022 Kasım itibarıyla ayni olarak kullandırmaya başladık. Mazot ve gübre desteklemeleri, bundan sonra her yıl bu takvim çerçevesinde, yani çiftçimizin desteğe en çok ihtiyaç duyduğu; ekim döneminde ayni olarak kullanılacak. Ayrıca Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin verdiği 100 bin TL tutarındaki faizsiz kredi miktarını 200 bin TL’ye çıkardık. Tarım sektöründe dijital alanda da adımlar atıldı.1 Ocak’tan itibaren de TarımCebimde mobil uygulamasını kıymetli çiftçilerimizin hizmetine sunduk. ‘Gelecek Tarımda, Tarım Cebimde’ diyerek hizmete aldığımız uygulama, üretim planlamasının en önemli araçlarından biri olacaktır. Ayrıca bu uygulama sadece çiftçilerin değil tüm vatandaşların kullanması gereken bir uygulamadır. Örneğin kurbanlık koyun alacak olan vatandaş, hayvanın küpe numarasını uygulamaya girerek onun sağlık durumu, geçmişi, aşıları hakkında bilgi alabilecekler” diye konuştu.

 Mazot ve gübre desteklerinin erkene çekildiğini anımsatan Tarım ve Orman Bakanı Kirişci sözlerini şöyle sürdürdü;

“1 milyon 152 bin çiftçi için 8,6 milyar liralık mazot ve gübre desteğini 6 ay öncesinden ödemeye başladık. Bugün savunma sanayiinde yerlilik ve millilik oranı yüzde 20'lerden yüzde 80'lerin üzerine çıktı. Ne kadar birileri hadsizlik yapıp, bu teknolojiyi geliştiren insanlara hakkını teslim etmek varken hadsizlik yapmışsa da onlara vatandaşımız gerekli dersi verecektir. Bugün Türkiye'nin dünyada geldiği yer ortadadır. Ukraynalı mevkidaşımla görüşürken şu an neredesin diyorum. 'Sığınaktayım' diyor. Peki dışarı nasıl çıkıyorsun? 'Bayraktarlar' sayesinde diyor. Şimdi bir tane insansız hava aracı için geçmişte bir ülkeye karşı ne kadar güç durumda kaldığımızı hepimiz gayet iyi hatırlıyor ama bugün hamdolsun sadece o aile değil pek çok üreten var. Bunların çıktığı yer gençlik. Biz gençliğimizin enerjisini yıllarca boşa tükettik. Çok şükür Türkiye'de artık bir TEKNOFEST kuşağı doğdu. Cumhurbaşkanımızın da himayesinde bu zamana kadar çok güzel işlere imza attılar."

Bakan Kirişci'ye teşekkür plaketi takdim edildi. Çiftçilere de plaket verilen programa, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil, Adana Valisi Süleyman Elban ve bazı milletvekilleri de katıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.