TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Balık..

Yazının Giriş Tarihi: 07.10.2022 19:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.11.2022 16:01

Geçtiğimiz ay yani Eylül itibariyle balık sezonu başladı. Yavaş yavaş tezgahlar balıklarla dolmakla beraber, bu yıl iyi bir sezon bekleniyor. Umarız öyle olur. Sonuçta ülkemizin 3 tarafı denizlerle çevrili, göllerimiz, nehirlerimiz var. Yani balık konusunda aslında şanslı bir ülkeyiz.

Balık konusunda şanslı olmasına şanslıyız da, maalesef tüketim konusunda öyle değiliz. Tercihimiz genellikle kırmızı et.. Ancak balık faydaları bakımından çok önemli.. Örneğin Avrupa ülkelerinde balık tüketimiz bizden çok çok fazla..

Kişi başı balık tüketimi yıllık ortalama 22 kilogram civarında ancak bizde 6-8 kilogram.. Dünya ortalaması ise 16 kg iken yani dünya ortalamasından dahi uzağız. Olacak gibi değil yani..

Balık, faydaları bakımından saymakla bitmiyor. Zengin bir protein kaynağı olmakla beraber, Omega 3 gibi önemli vitaminin ana kaynağı.. A, D, E, K, B1, B2, B6, B12 vitaminleri ve biotin, folikasit, niasin, pentatonik asit açısından oldukça zengin.

İyot, flor, selenyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve çinko mineralleri bakımından da yine aynı şekilde zengin.. Balıkta halk arasında iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolü yükseltir. Ve daha bir çok faydaları..

Uzmanlara göre balık; beyin sağlığımızdan kalp sağlığımıza, kanserden korunmadan astıma ve daha birçok alanda sağlığımıza faydalı olan Omega-3 yağ asitlerinden zengin bir üründür ve özellikle balığı mevsiminde tüketmek daha faydalı demektedir.

O zaman şimdi balık tüketme zamanı.. Tezgâhlar yavaş yavaş, çeşit çeşit balıklarla dolamaya başladı. Evet! Sağlıklı bir yaşam için mutlaka balık tüketelim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.