TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Barut, "Hasat bitiyor, TMO hala fiyat açıklamıyor"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Türkiye'nin en erken buğday hasadının yapıldığı bu dönemde Çukurova'da verim kaybının yaşandığını ve alım fiyatlarının halen açıklanmadığı için çiftçilerin perişan olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2023 14:19
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2023 14:19
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Barut, "Hasat bitiyor, TMO hala fiyat açıklamıyor"

AYDIN GÖKÇEOĞLU

ADANA (İLKHABER) – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Türkiye'nin en erken buğday hasadının yapıldığı bu dönemde Çukurova'da verim kaybının yaşandığını ve alım fiyatlarının halen açıklanmadığı için çiftçilerin perişan olduğunu söyledi. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) buğdayda hala alım politikası ve fiyatını açıklamamasına tepki gösteren Barut ve buğday üreticileri, Çiftçilerin biçer parasının, borcunu ödeyemediğini ve buğday üreticisinin sesinin duyulması gerektiği çağrısında bulundu.

KURAKLIK VE VERİMSİZLİK DÖNEMİ

Hasat yapılan buğday tarlasında CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'a dert yanan çiftçiler, seslerinin duyulmasını ve bir an evvel mağduriyetin giderilmesini istedi. Sarıçam İlçesi Kılıçlı Köyü'nde 180-200 dönüm alanda buğday ektiğini söyleyen çiftçi Gürbüz Asabi, Kuraklık ve verimsizlik nedeniyle sökülen 15-20 dönüm alanda buğdaylarının olduğunu söyledi. Asabi “Kıraç bir bölgede üretim yapıyoruz, verim düşük. Hasat başladı ama fiyat belirsiz hala. Maliyetler çok yüksek, buğday satılmıyor, alan da fiyat vermiyor henüz. En az buğday kilogram fiyatının en az 10-11 lira olması gerek ama şu an hiç fiyat yok. Çiftçi maliyetin düşmesini ve buğday alım fiyatının açıklanmasını istiyor. Böyle giderse çiftçi ekmeyecek. Hasat sevinçtir, bayramdır ama fiyat yok, verim kaybı var. Çiftçi mağdur. Çiftçi borcunu nasıl ödeyeceğini düşünüyor" dedi.

Çukurova'da biçerdöver ile buğday hasadı yapan Deniz Asabi ise, Çiftçilerin buğday veriminin bu sene çok düşük ve verim kayıplarının olduğunu söyledi. Asabi “Geçen yıl dönümde 700 kilogram biçtiğimiz alanda bu sene 300 kilogram çıkmıyor. Çiftçi biçer parasını bile ödeyemiyor. Daha kimseden para almadık. Çiftçi girdilerin azalmasını istiyor. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) eskiden çiftçinin kara gün dostuydu ama ortada yok şimdi" diye konuştu.

Çukurova'da buğday hasadının hızla sürdüğünü ancak büyük bir belirsizlik yaşandığını aktaran Ayhan Barut ise, şunları kaydetti:
"Toprak Mahsülleri Ofisi henüz buğday alım politikası ve fiyatını hala açıklamadı. Oysa Çukurova'da 1 kilogram buğdayın maliyeti üreticiye 8 lira ve üzerinde. Çiftçinin eline en az 10 lira ve üzerinde para geçmesi gerekir. Ancak hasat bitmeye yakın hala fiyat ve ürünü alan yok. Çiftçi buğdayını biçiyor, götürüp tüccara emanete veriyor. Serbest piyasada buğdayın 6.5 lira olduğu söyleniyor. Geçen yıl 7.5 liraya satılan buğdayın bu sene 6.5 liraya satılması demek çiftçinin sonu demektir. Bir an önce ithalat yapacağınıza yerli üreticiye buğday fiyatını açıklayıp alım fiyatını belirleyin."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.