TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başkan Karalar: Adana’nın yüzde 70’i dönüşmek zorunda

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana’nın imar sorununda bahsederek, “Ne yazık ki Adana doğru yapılanmamış. Yüzde 70’i dönüşmek durumunda.” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2021 19:58
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2021 19:58
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Başkan Karalar: Adana’nın  yüzde 70’i dönüşmek zorunda

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER) - Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana’nın imar sorununda bahsederek, “Ne yazık ki Adana doğru yapılanmamış. Yüzde 70’i dönüşmek durumunda.” dedi.

Adana Büyükşehir Belediyesi Ağustos Ayı’nın ilk oturumu gerçekleşti. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar başkanlığında toplanan ilk oturum açılış yoklamasının alınmasıyla başladı. Ardından gündem dışı ek maddeler gündeme alındı. Gündem maddelerinden bir tanesi sağlık çalışanlarının ücretsiz toplu taşıma araçlarından faydalanması şeklinde oldu. Bir diğer gündem  maddesi ise, “Başkanlık makamına: Yüreğir Belediyesi ilçe sınırları içerisinde D-400’ün güneyi için hazırlanan yaklaşık 5 bin 270 hektar alanda 1/5000 ölçekli nazım imar planı ek gündem maddesi olarak alınması.” yönünde oldu.

İMAR KONUSU

Gündem maddelerine geçmeden imar konusunda Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir görüşlerini paylaştı. İlk olarak söz alan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Yüreğir Belediyesi’nin planlarıyla ilgili Fatih Başkan ile   görüştüklerini söyledi.  Yüreğir İlçesi’nin kendisinin doğup büyüdüğüm bir ilçe olduğunu anımsatan Karalar, “Bu şehrin Büyükşehir belediye başkanıyım. Yüreğir’de imarın sıkıntılı olduğunu biliyorum. Ama siz talepte bulunan 5-6 mahalleden birinin işini çözer ki bunu da ben istiyorum.” dedi.

KAZIMBAŞER MAHALLESİ

Yüreğir’in imar konusunda çözüm önerisini paylaşan Başkan Karalar, “Kazım Başer gençliğimin geçtiği bir mahalledir. Birkaç mahalleyi bakaye bırakırsanız bunu halka anlatamazsınız.  Benim önerim şu. Bunları birlikte çözmek daha uygun olur. Hem bir belediye başkanı olarak, hem bir Yüreğirli olarak, hem de doğup büyüdüğü, gençliğinin geçtiği mahallerin taleplerini dikkate olan biri olarak, yine birlikte çalışıp daha doğru bir şey yapmamız gerektiğini söylüyorum. Fatih Başkan ‘bunu yapalım’ dedi.” şeklinde konuştu.

BÜYÜK TEPKİLER GELECEK

İmar’da farkılık olmasından dolayı büyük tepkiler geleceğine dikkat çeken Başkan Karalar, “Benim bu konudaki görüşüm bu ama takdir yine meclisin. İmar’da farkılık olmasından dolayı büyük tepkiler gelecek. Bunu biraz daha çalışıp bu mahalleleri de içine alarak yapmanın daha doğru olduğunu düşünüyorum. Tabi ki meclisin b karar alınsın gibi bir kararı olursa yapacak bir şey yok.” ifadelerini kullandı.  

KOCAİSPİR: YOĞUNLUK MESELESİ BİR BAKIŞ AÇISINI GEREKTİRİR

Karalar’ın konuşmasının ardından yerinden söz alan Fatih Mehmet Kocaispir ise, “Bahsettiğiniz konuyla ilgili şunu söylemek istiyorum. Yoğunluk meselesi bir bakış açısını gerektirir. Her hangi bir ilçemizde yoğunluk verilerek dönüşümün sağlanması bir bakış açısıdır. Saygı duyuyorum. Fakat yoğunluğun her sorunu çözdüğünü söylemekte çok doğru değil. Hem yasal olarak, hem de toplumun ihtiyaçları bakımından malum donatı ihtiyacını çözmeden, sosyal donatıyı vermeden, bir yere yoğunluk vermek çok doğru değil.” diye konuştu.

DONATI SORUNU

Kazım Karabekir Mahallesi’nin yoğunluk ve DOP ile ilgili talebinin olmadığını kaydeden Başkan Kocaispir, “Kazım Karabekir Mahallesi’nin yoğunluk ve DOP ile ilgili talep yok. İhtiyaç yok teknik olarak. Çok ciddi sayıda kamu binaları var, Muharrem Gülergin Stadyumu var. Bahsettiğiniz yerlerle ilgili örneğin Haydaroğlu Mahallesi’nde zaten yoğunlukla ilgili beklenti ve talep yok. Karataş yolu üzeri 2.4, arka parseller 1/6. Seyhan Mahallesi ile ilgili farklı yoğunluklar var. 1 var, düşük yoğunluk var. Ancak donatı sorununu çözmekte zorlandırıyor.” dedi.

İMAR ARTIŞI VAR

Yüreğir’in geneliyle ilgili bir imar artışının olduğunu anımsatan Başkan Kocaispir, “Seyhan Mahalle özelinde konuşuyorum. Benzer sorun Serinevler Mahallesi’nde de var. PTT Evleri Mahallesi’ne gelince orada 50 tane kadar 5 katlı binalar  var. Bunlar geçmişten gelen imarlı binalar.. Ama iki katlı binalar yoğunluklu artış talep ediyor. Hülasa Yüreğir’in geneliyle ilgili bir artış talebi var. Ancak bu yoğunluk artış talebine donatı alanlarında zorlanıyoruz.” diye konuştu.

ÇOK AÇIK ŞEFFAF BİR SÜREÇ İŞLETİLDİ

Ek gündem maddelerinin meclisin uygun görmesi takdirinde geçmesini istediklerini vurgulayan Başkan Kocaispir, “Çok açık şeffaf bir süreç işletildi. Herkes komisyonlarda çalıştı. Kazım Karabekir Mahallesi’nde donatı alanı ihtiyacı olmadığı için yoğunluk artışı yapıldı. Bunun dışında yoğunluk artışı yapılmadı. Biz uygun görülürse, meclisimiz takdir ederse geçmesini istiyoruz. Daha sonda diğer mahallelerimiz gibi oturalım, devlet eliyle mi?, Yoksa başka şekil mi? Tekrar konuşalım DOP ihtiyacını çözebiliyorsak.” şeklinde sözlerini sonlandırdı.

KARALAR: HAYDAROĞLU’NUN YOĞUNLUK ARTIŞI TALEBİ YOK DENİLMESİ DOĞRU DEĞİL

Başkan Kocaispir’in konuşmasını tamamlamasının ardından tekrar söz alan Başkan Karalar, “Haydaroğlu’nun yoğunluk artışı talebi yok denilmesi doğru değil. Bana geldiler, orada toplantı yaptım. Yoğunluk talebi orada var. Bütün Yüreğir’de olabilir. Bütün Adana’da olabilir. Bu haksız bir talep değil. Halkın her istediğini biz onaylayalım, meclis onaylasın öyle bir talepte yok. Makul olmayan onaylanmaz, makul olanlar onaylanır. Biz Adana’nın geleceğini düşünmek zorundayız. Fakat şu bir realite. Siz 1.6 ile bu kenti dönüştüremezsiniz.” ifadelerini kullandı.

YÜZDE 70’İ DÖNÜŞMEK DURUMUNDA

Adana’nın yüzde 70’inin dönüşmek zorunda olduğunu anımsatan Başkan Karalar, “Ne yazık ki Adana doğru yapılanmamış. Yüzde 70’i dönüşmek durumunda.  Siz dönüşüm işini ister devlet eliyle, ister belediyeyle, ister müteahhit eliyle yaparsanız yapın, yoğunlukla ilgili bir ilişkisi var. Yüzde yüz var. Yok diyemeyiz. 1.6 verdiğiniz hiçbir yeri dönüştüremezsiniz. Ancak TOKİ dönüştürebilir. Bizde Devletimizin gücünü bildiğimiz için, Devletimize gereğinden fazla yük yüklememiz lazım. Mesela benim hep şuna itirazım var. Yüreğir’de yıllardır süren kentsel dönüşüm var. Onlar bitmeden yeni projenin olmaması gerekir diyorum. Elbette devlet yapmalı. Güç devlette.” dedi.

DEVLET PARA KAZANMAYI HEDEFLEMİYOR

Başkan Karalar sözlerini şöyle tamamladı;

“Devlet para kazanmayı hedeflemiyor, müteahhit hedefliyor. Zaten TOKİ olmazsa dönüşüm çok kolay olmaz. Takdir meclisin. Eğer ısrar ederse meclis biz bunu gündeme alırız. Bize yasaların verdiği yetki bu. Ama bütün mahallenin içini kapsayan bir şey yapmak. Daha doğru olur. Birini çıkarıp diğerini çıkartmazsanız daha çok zorlanır. Kaldı ki ben arkadaşlarla görüştüm. Kazım Başer’de de donatının yetersiz olduğunu, büyük bir ihtimalle böyle olursa iptal olmasının yüksek olduğunu söylediler.”

GÜNDEM MADDELERİ OYLANDI

Konuşmaların ardından ek gündem maddeleri oylamaya sunuldu.  Gündeme 4 madde eklendi.1 madde komisyona gönderilmeden kabul edilirken, 10 madde ise komisyonlara sevk edildi. Adana Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mustafa Fidan Vursavuş’un babası olan 21. Dönem DSP Adana Milletvekili İsmet Vursavuş’un cenaze töreni nedeniyle Başkan Karalar, bugün gündem dışı konuşmaların yapılmamasını istedi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI TOPLU TAŞIMA VE OTOPARK ÜCRETSİZ 

Gündem dışı eklenen pandemi döneminde sağlık çalışanların toplu taşıma araçlarında ücretsiz taşınması ve otoparkların ücretsiz kullanılması ile ilgili Cumhur İttifakının uzatma ile ilgili teklifi komisyona havale edilmeden tüm grupların ortak kararıyla kabul edildi.

AMBLEM NE ANLAMA GELİYOR

 Karaisalı Belediye Başkanı Saadettin Aslan, sahneye yansıtılan amblemin ne anlama geldiğinin açıklanmasını Başkan Karalar’dan istedi. Karalar ise, ”Bu bir amblem değil. Adana’nın yükselen değerlerini içeren şeyler var. Biraz inceleyin, merak edin” diye cevap verdi.

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi çalışmalarına bugün saat 14.00’te devam edecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.