TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Biberin salçaya giden yolculuğu kısaldı

Salçalık biberler son yıllarda salça çekim merkezlerinde çekilerek, ev kadınlarını büyük bir zahmetten kurtarıyor.

Haber Giriş Tarihi: 24.09.2022 19:04
Haber Güncellenme Tarihi: 24.09.2022 19:04
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Biberin salçaya giden  yolculuğu kısaldı

Bayram BULUT/ÖZEL HABER

ADANA (İLKHABER) - Salçalık biberler son yıllarda salça çekim merkezlerinde çekilerek, ev kadınlarını büyük bir zahmetten kurtarıyor.

Teknoloji’nin gelişmesiyle Türk mutfaklarının vazgeçilmezi olan kırmızı biber salçası çekiminde de kolaylıklar meydana gelmeye başladı. Geçtiğimiz yıllarda mahallelere gelen üç tekerlekli bisikletlerin üzerine yerleştirilmiş salça çekme makineleri bulunuyordu. Ev kadınları satın aldıkları biberleri evlerinin önlerine sererek saatlerce temizliyor ve ardından yıkayarak çekim işlemini gerçekleştiriyorlardı.  Çekimi yapılan biber suyu güneşte kurutuluyor. Bir süre sonra güneşe serilen biber suyunun son çekimi olan ikinci çekimi yapılıp tekrar güneşe seriliyor. Bu işlem son aşama oluyor. Bu zahmetli yolculuğun ardından salça yenecek duruma geliyordu. Teknolojinin gelişmesiyle bu işlemler kısaldı.

YENİ TİP SALÇA ÇEKİM MAKİNELERİ

Yeni tip salça çekme fabrikaları ev hanımlarının bu zahmetli yolculuğunu minimuma indirdi. Adana’da bulunan Adil Biber Çekim Merkezi son model biber çekim makineleri kadınların zahmetli yolculuğunu azalttı. Biberlerini satın alan ev kadınları biberlerini biber çekim merkezine getiriyor. Burada çekim merkezi personelleri tarafından biberler biber çekim makinesinin su dolu haznesine dökülerek ilk yıkaması yapılıyor. Ardından ise, biberlerin salça olma yolundaki işlemleri başlıyor. Su haznesinde yıkanan biberler otomatik makineye kademe kademe otomatik olarak yükleniyor. Burada makine içerisinde kesilen ve temizlenen biberler yıkanarak işleme devam ediyor.

TEK ÇEKİM

Çekirdekleri ve sapları makine tarafından temizlenen biberler son aşama olan çekim aşamasına geçiliyor. Makinenin başında çalışan personeller makineden çıktıktan sonra kesilen biberleri tek tek kontrol ederek çekim aşamasını gitmesini sağlıyor. El değmeden çekim aşamasına ilerleyen temizlenmiş biberler burada bidonlara doldurularak biber sahiplerine teslim ediliyor. Tek çekim yapılması yeterli olan çekilmiş biber suyunu bidonlarla alıp evlerine götüren vatandaşlar yeterli miktarda tuz atarak güneşte kurumaya bırakılıyor. Güneşte yaklaşık 15 gün kadar bekletilen çekilmiş biber salça olarak sofralara geliyor.

ZAHMETLİ YOLCULUK

Adil Biber Çekim Merkezi sahibi Adil Şanlı, konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Ev hanımlarının zahmetli biber çekim işlemlerinin artık kurtuduğu biber çekim merkezi sayesinde minimuma indiğinden bahseden Şanlı, “Ben yıllardan beri biber işiyle uğraşıyorum. İnsanlar zahmetli olduğu için son yıllarda salça yapma konusundan uzaklaşmaya başladı. Bunu görerek yola çıktık. Salça yapımının zahmetli yolculuğunu minimuma indirdik. Salça çekim merkezimiz Kanal Kıyı Boyu üzerinde yer alıyor. Biber satışı yapılan yerin hemen karşısındayız. İnsanlar artık biberleri alıp saatlerce temizlemek için uğraşmak zorunda kalmıyorlar. Biberleri alıp direk bize getiriyorlar. Burada çuvallarla gelen biberleri alarak hijyenik bir ortamda işlemlerden geçirip çekilmiş bir şekilde vatandaşlara teslim ediyoruz. Ev hanımlarına sadece tuzunu katıp güneşe sermek kalıyor” dedi.

KOLAYLIK DÖNEMİ

Biber çekim merkezlerinin hijyenik ve insanlara kolaylık sağladığı için yoğun talep gördüğünü anımsatan Şanlı sözlerini şöyle tamamladı;

“Talep çok fazla. personellerimizle iki makine ile hizmet veriyoruz. Hijyen kurallarına büyük ölçüde hassasiyet gösteriyoruz. 100 kil biberi 15 dakikada çekiyoruz. Biberleri çekilmiş halde bidonlara doldurarak sahiplerine teslim ediyoruz. Gerçekten insanların büyük takdirini topladık.”

DÜZEL: ESKİDEN GERÇEKTEN ÇOK ZORLANIYORDUK

Biberlerini çektiren Ayşe Düzel isimli vatandaş, biber çekme zahmetinden kurtulmalarına sevindiklerini söyledi. Saatlerce biber temizlemek yerine kısa sürede sadece kurutma aşaması kalmış şekilde salçalarını teslim aldıklarını anlatan Düzel, “Eskiden gerçekten çok zorlanıyorduk. Biberleri saatlerce temizleyip yıkayıp kuruyor ve öyle salça yapıyorduk. Buda bizi yoruyordu. Evde yaptığımızda tek çekimde yetmiyordu. İki çekim yaptırmak zorunda kalıyorduk. Şimdi tek çekim yapıp kuruyor ve salçamızı tüketiyoruz. Hazır salça fiyatları yüksek. Bu nedenle kendimiz yapıyoruz. Maliyeti böylece düşük fiyata geliyor. Dışarıdan aldığımız salçalar hoşumuza gitmiyor. Hazır salça nede olsa. Burada gözümüzün önünde yapılıyor. Neyin ne olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.