TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Astronot Gezeravcı ISS'ye Türk bayrağı astı, deneysel çalışmalara başladı

Ax-3 ekibinde yer alan Türkiye'nin ilk Türk astronotu Albay Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) Türk bayrağı astı ve deneysel çalışmalara başladı.

Haber Giriş Tarihi: 22.01.2024 22:06
Haber Güncellenme Tarihi: 22.01.2024 22:06
Kaynak: Haber Merkezi
Astronot Gezeravcı ISS'ye Türk bayrağı astı, deneysel çalışmalara başladı

Dragon uzay aracıyla gidilen Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (ISS) Ax-3 ekibinde yer alan Türkiye'nin ilk Türk astronotu  Albay Alper Gezeravcı,  ISS'ye Türk bayrağı astı ve deneysel çalışmalara başladı. 

Türk Hava Kuvvetleri personeli Pilot Albay Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu uzay aracı, fırlatma sonrası Uluslararası Uzay İstasyonu'na 35 saat 30 dakika süren yolculuk sonrası ulaştı. Dragon kapsülünde bulunan Ax-3 ekibindeki Pilot Albay Alper Gezeravcı, ABD ve İspanya'yı temsilen misyon lideri Michael Lopez-Alegria, İtalyan Hava Kuvvetlerinden pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveçli Marcus Wandt, kenetlenme sonrası ISS'de törenle karşılandı.  

Alper Gezeravcı buradan gönderdi mesajında "Türkiye Cumhuriyeti'ni kurarak bizlere emanet eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, bu vatan için canını veren tüm şehitlerimize, buraya adım atmamızı sağlayan güçlü iradesiyle devetimize ve bu imkanları bize sağlayan milletimize şükranlarımı sunuyorum. İstikbal göklerdedir." dedi.

İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı daha sonra teknik bir takım işlemlerin ardından Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) yanında götürdüğü Türk bayrağını astı ve ardından deneysel çalışmalara başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, canlı bağlantıda Gezeravcı ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk Türk astronot Alper Gezeravcı ile canlı bağlantıyla görüştü.
Gezeravcı'ya görevinin hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, "Ülkemiz tarihindeki bu ilk ve çok önemli vazifeyi yerine getirmek için çıktığın yolda sana başarılar diliyorum. Milli Uzay Programı'mız kapsamında gerçekleştirdiğin bu kritik görevle çocuklarımız ve gençlerimiz başta olmak üzere tüm milletimize ilham kaynağı oldun. İnsanlı ilk uzay misyonumuzun Fergani, Ali Kuşçu, Cezeri gibi ilim yolcularının mirasını bir adım öteye taşıyacağına inanıyorum. Senin seyahatinle birlikte uzay çalışmalarında da artık yeni bir dönemin kapısını araladık." dedi.

Erdoğan'ın, "Nasılsın? Her şey yolunda mı?" sorularını yönelttiği Gezeravcı, şöyle konuştu:

"Sayın Cumhurbaşkanım, öncelikle sizi, devletimizin güçlü iradesi ve kararlılığıyla başlatılan insanlı ilk uzay görevimizi yerine getirmek için bulunduğum Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan saygıyla selamlıyorum. Çok şükür gayet iyiyim, teşekkür ederim. Göklerdeki istikbalimizin teminatı olan liderlik vizyonunuzun bir parçası olarak Türk astronot ve bilim misyonunda görev almaktan mutluluk duyuyorum. Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye Yüzyılı'na adım atarken bu önemli ve anlamlı görevde ülkemi temsil etmenin ve bayrağımızı Uluslararası Uzay İstasyonunda taşımanın gururunu yaşıyorum. Yıllarca uzayı, başka milletlere ait olan bir rüya olarak kabul edip hayal dahi etmekten çekinen, ben de dahil nice Türk gencine ve gelecek nesillerimize bu hayali gerçek haline getirerek hediye ettiniz. Kendimize olan öz güvenimizi ayağa kaldırmamıza ve pekiştirmemize imkan tanıdınız. Bunun için size minnettarım Sayın Cumhurbaşkanım."

Albay Gezeravcı ile yanındaki ekip, 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu’nda aralarında kanserden bağışıklık hücrelerine, alglerden propolise kadar literatüre katkı sağlayacak çalışmaların bulunduğu 13 deney gerçekleştirecek.

Alper Gezeravcı kimdir? 

Albay Alper Gezeravcı, 2 Aralık 1979 yılında Mersin'de dünyaya geldi. 1993 yılında Işıklar Askeri Lisesi’ne, 1997 yılında Hava Harp Okulu’na girdi. 2001 yılında Teğmen olarak mezun olup Hava Kuvvetleri’nde F-16 pilotu olarak eğitim alarak kıtada göreve başladı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın göndermiş olduğu yüksek lisans vesilesiyle yurt dışında yüksek lisans eğitimini tamamladı.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.