TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarımda dron kullanımı yaygınlaşıyor

Son dönemde yaygınlaşan tarımda dron kullanımı artmaya devam ediyor.  İlaçlamada kullanılan dronlar ilaç kaybını sıfıra indiriyor. 

Haber Giriş Tarihi: 15.12.2023 17:42
Haber Güncellenme Tarihi: 15.12.2023 17:42
Kaynak: Haber Merkezi
Tarımda dron kullanımı yaygınlaşıyor

İlkhaberden Bayram Bulut'un haberine göre 2022 yılında tarım dronları ile Türkiye’de 100 bin hektardan fazla tarım arazisi ilaçlandı. Dronlar ile günlük bin 500 dekara varan alan ilaçlanıyor. Yağmurlu dönemlerde traktörün tarlaya giremediği zamanlar da dronlu ilaçlama çiftçinin kurtarıcısı oluyor. Traktörün tarlaya girerek çamura saplanması ve en önemlisi mahsullere zarar vermesinin önüne dron kullanımı geçiyor.

Konuyla ilgili drone satan özel bir firmanın dron montaj sorumlusu Enes Erdem muhabirimizin sorularını yanıtladı.  Erdem, dronlar ve kullanım alanları ile ilgili bilgiler verdi.  Tarımda ilaçlamanın vaz geçilmez ürünü olma yolunda emin adımlarla dronların ilerlediğini belirten Erdem, “VH-32 modelimizden biraz bahsetmek istiyorum. 32 litre kapasiteye sahip.  Bir kalkışta otuz dönüm yeri rahat ilaçlayabiliyor. Gün boyu çalışmasında da yani sekiz yüz, dokuz yüz dönümleri çok rahat ilaçlayabilen bir cihaz. Çiftçilerimiz tarafından en çok tutulan cihazlarımızdan birisi bu. Güneydoğu'da, Çukurova'da, İç Anadolu'da yoğunluklu olarak sattığımız cihazlarımızdan bir tanesi VH-32’dir” dedi. 

Erdem dron hakkında bilgiler vererek, “Altı motoru var. İki kamerası var. Çalışma şekli öne ve arkaya giderek yapıyor. Tabii bu manevraların tarla içerisinde otomatik bir şekilde kendisi ayarlıyor. Tamamen bütün uçuş işini kendisi ayarlıyor. Bir tane kumandası var. Bunun sayesinde iyi bir şekilde kontrol edebiliyorsunuz. Eğer isterseniz  manuel bir şekilde de kendiniz kontrol edebiliyorsunuz. Eee başka Üretimi kendimiz yapıyoruz.  Parçaları biz kendimiz Türkiye'de üretiyoruz. Hatta motor AR-GE'miz de bitti. Yani bir- iki ay içinde kendi motorumuzu deneyeceğiz” ifadelerini kullandı.  

Sipariş üzerine çalıştıklarını vurgulayan Erdem, “Bu sektör yeni bir sektör olduğu için yani seri üretim durumu söz konusu değil. Çünkü sipariş üzerine çalışıyoruz. Ama yani siparişlerimiz de dönemsel olarak çok yoğun oluyor. Çiftçilerin yoğun ilgisi var. Traktörle ilaçlama için tarlaya girdiklerinde mahsullerini eziyorlar. Ama dron ile bu sıkıntı yaşanmıyor. Mahsuller zarar görmüyor. Mazot ve çalıştıracak işçi gibi sorunları olmuyor çiftçilerin. İşlerini kolaylaştırıyor.Bizler ürünlerin hem satışını yapıyoruz, hem de kiralamasını. Yeni nesil cihazlarımızda 30 litreliklerde 23 bin dolardan 28 bin dolara kadar fiyatlarla satılıyor. Yenilediğimiz cihazlarımızın satışlarını yapıyoruz.  Onlar da 10-12 bin dolar civarında fiyata sahipler. Küçük kapasiteli dronlarımız var. Onların fiyatı da 10 bin dolar civarında” diye konuştu.


 
a

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.