TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye'nin İkinci Astronotu Tuva Cihangir Atasever kimdir? Ne zaman uzaya gidecek?

Türk Uzay Ajansı'nın (TUA) önderliğinde, Türkiye'nin uzay keşfi heyecan verici bir döneme giriş yapıyor. Türkiye'nin ikinci astronotu olarak seçilen genç mühendis Tuva Cihangir Atasever, uzaya yapacağı 7 deneyle dolu yörünge altı araştırma uçuşuyla tarihe adını yazdırmaya hazırlanıyor. Merak edilen genç mühendis Tuva Cihangir Atasever kimdir? Mesleği ne gibi soruların cevabı haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2024 15:14
Haber Güncellenme Tarihi: 07.05.2024 15:32
Kaynak: SARE ALİYE AKÇAY
Türkiye'nin İkinci Astronotu Tuva Cihangir Atasever kimdir? Ne zaman uzaya gidecek?

Türkiye'nin uzaya göndereceği ikinci astronot Tuva Cihangir Atasever'in uzaya yolculuğu planlanıyor. 12 Ağustos 1992'de Ankara'da doğan Atasever, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği alanında lisans eğitimini Ankara Bilkent Üniversitesi'nde tamamladıktan sonra Kaliforniya Üniversitesi'nde yüksek lisansını tamamladı.

Roketsan'da beş yıl boyunca Aviyonik mühendisi olarak çalıştıktan sonra, Türk Uzay Ajansı'nın düzenlediği Türk Uzay Yolcusu ve Uzay Misyonu kapsamında astronot seçimlerine başvurdu. Türk astronot seçimlerine 36 bin aday başvurdu ve bu süreçte 30 aday, Ankara'da elemelere çağrıldı.

29 Nisan 2023'te Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamayla belirlenen Türkiye'nin ilk uzay yolculuğu için seçilen astronotlar belli oldu. Bu kapsamda Alper Gezeravcı asil, Tuva Cihangir Atasever ise yedek astronot olarak belirlendi.

tuva cihangir atasever

Tuva Cihangir Atasever 8 Haziran'da uzaya çıkacak ve Uzayda 7 deney yapacak

Türkiye'nin ilk ticari astronotu Alper Gezeravcı'nın 9 Şubat 2024'te Dünya'ya dönmesinin ardından, Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yusuf Kıraç, Tuva Cihangir Atasever'in uzaya gitmesinin 8 Hziran'da planlandığını ve 80 km'lik yörünge altı uçuşunda 7 deney gerçekleştireceğini açıkladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever'in uzaya yapacağı yörünge altı araştırma uçuşunu duyurdu. Kacır, "Sırada diğer astronotumuz Tuva Cihangir Atasever'in yörünge altı araştırma uçuşu bulunuyor. Nasıl ki Alper Gezeravcı'nın tarihi uzay yolculuğu ile gururlandıysak, Atasever'in yörünge altı araştırma uçuşu için de oldukça heyecanlıyız." dedi.

tuva cihgangir atasever

Tuva Cihangir Atasever'in uzaya yapacağı yolculuk 8 Haziran 2024'te Virgin Galactic'in ABD'nin New Mexico eyaletinde bulunan Spaceport tesislerinden gerçekleşecek. Yaklaşık 1,5 saatlik bir sürede gerçekleşmesi planlanan bu uçuşta astronotumuzu taşıyacak 'VSS Unity' yörünge altı aracı önce bir taşıyıcı uçak aracılığıyla yaklaşık 45 bin fitlik yüksekliğe erişecek, ardından hibrit yakıtlı roket motorunu ateşleyerek yaklaşık 90 kilometre irtifaya ulaşacak.

Bu özel uçuş sırasında Tuva Cihangir Atasever, yaklaşık 3 dakikalık serbest düşme fazında mikro yerçekimi ortamında, biyolojik moleküllerden gen analizlerine, metabolizma değişimlerinden baskılayıcı hücrelere, insülin kaleminden radyasyon analizine kadar toplamda 7 deney gerçekleştirecek.

Kaynak: SARE ALİYE AKÇAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.