TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Albay Gezeravcı'nın içinde bulunacağı Ax3 ekibi, son hazırlıklarını yapıyor

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Türk Hava Kuvvetleri personeli Pilot Albay Alper Gezeravcı'nın içinde bulunacağı Ax3 ekibi, fırlatma için son hazırlıklarını yapıyor.

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2024 13:35
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2024 13:57
Kaynak: Gamze Pehlivan

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Türk Hava Kuvvetleri personeli Pilot Albay Alper Gezeravcı'nın içinde bulunacağı Ax3 ekibi, fırlatma için son hazırlıklarını yapıyor. Havacılık ve uzay şirketi Axiom Space, sosyal medya hesaplarında Albay Gezeravcı'nın konuşmasının da yer aldığı hazırlıklara ilişkin son görüntüleri paylaştı.

Türkiye'nin ilk astronotu Pilot Albay Alper Gezeravcı'nın da yer alacağı uzay yolculuğu 18 Ocak gecesi 01.11'de gerçekleşecek fırlatma ile başlayacak. Yolculuk, İstanbul ve Ankara’daki meydanlardan ve bilim merkezlerinden takip edilebilecek. Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Üssü'nden planlanan fırlatma merakla bekleniyor. 

Axiom Space’in, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) göndereceği 'Ax-3' görevinde Pilot Albay Alper Gezeravcı'nın yanı sıra ABD ve İspanya'yı temsilen misyon lideri Michael Lopez-Alegria, İtalyan Hava Kuvvetlerinden pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveçli Marcus Wandt bulunuyor.

Havacılık ve uzay şirketi Axiom Space, sosyal medya hesaplarında Albay Gezeravcı'nın konuşmasının da yer aldığı hazırlıklara ilişkin son görüntüleri paylaştı. Paylaşımda, "Aylarca süren eğitimden sonra Ax3 ekibi fırlatma için son hazırlıklarda. NOLS gibi programların mürettebatımızı görev başarısına hazırlamada nasıl önemli rol oynadığını öğrenin." ifadesi yer aldı.

Axiom Space'in sosyal medya sayfasında Albay Alper Gezeravcı'nın da farklı görüntülerine yer verildi. Görüntülerde, Albay Alper Gezeravcı'nın doğum yeri olan Mersin'in Silifke ilçesinde keçilere yem verirken, F-16'nın kokpitine binerken ve uzay yolculuğu eğitimi gibi kesitlere yer verildi.

Görüntülerde, Albay Gezeravcı şunları söyledi:

"Beş ya da altı yaşımdayken köyümüzdeydim. İlk uçağı gördüğümde anneannemin yanındaydım ve hemen ona o uçağın sürücüsü olmak istediğimi söyledim. Kanatlarla gökyüzünde her türlü manevrayı yapabilme duygusu beni her zaman eğlendirmiştir. Şu ana kadar yapabildiğim en fazla 51.000 feetti. Çıplak gözlerimle mavi dünyaya baktığımda nasıl hissedeceğimi gerçekten merak ediyorum. Kanatsız bir alanda uçabilmek muhteşem bir duygu olacak. Uzay hiçbir zaman hayallerimin bir parçası olmadı. Çünkü ülke olarak bu alanın tamamen dışındaydık. Yani konu uzay olunca, belgesellerde ya da filmlerde gördüğümde hemen kendimi cesaretlendiririm.

Gece yarısı operasyonel bir uçuştan dönüyorum ve haberleri gördüm. Cumhurbaşkanımız, asırlık tarihimizde uzaya ilk Türk insanını gönderme yönündeki anıtsal kararını açıklıyordu. Türkiye gibi bir ülke için bu önemli. Bu, çocuklarımızın hayallerini her zaman engelleyen bir perdenin aralanmasıdır. O andan itibaren bu konuyu ciddi olarak düşünmeye başladım. Gerçekten çok uzun ve zorlu bir süreçten geçtik. Ve programa seçildik. Harika hissettim. Harika hissettirdi."

Alper Gezeravcı kimdir?

Albay Alper Gezeravcı, 2 Aralık 1979 yılında Mersin'de dünyaya geldi. 1993 yılında Işıklar Askeri Lisesi’ne, 1997 yılında Hava Harp Okulu’na girdi. 2001 yılında Teğmen olarak mezun olup Hava Kuvvetleri’nde F-16 pilotu olarak eğitim alarak kıtada göreve başladı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın göndermiş olduğu yüksek lisans vesilesiyle yurt dışında yüksek lisans eğitimini tamamladı

Kaynak: Gamze Pehlivan

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.