TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Alper Gezeravcı'yı taşıyan ISS Türkiye'nin üzerinden geçti

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da içinde yer aldığı Uluslararası Uzay İstasyonu'nu (ISS), Türkiye'nin üzerinden geçti.

Haber Giriş Tarihi: 01.02.2024 13:44
Haber Güncellenme Tarihi: 01.02.2024 13:52
Kaynak: Haber Merkezi
Alper Gezeravcı'yı taşıyan ISS Türkiye'nin üzerinden geçti

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da içinde yer aldığı Uluslararası Uzay İstasyonu'nu (ISS), Türkiye'nin üzerinden geçti. 

Türkiye Uzay Ajansı (TUA), ülkenin ilk astronotu Türk Silahlı Kuvvetleri Personeli Pilot Albay Alper Gezeravcı'nın da içinde yer aldığı Uluslararası Uzay İstasyonu'nun, Türkiye'nin üzerinden geçeceğini duyurdu. 

TUA'nın sosyal medya hesabından "Gurur Duy Türkiye" etiketiyle yapılan paylaşımda, "Türkiye için Alper Gezeravcı'yı görme vakti! Gözlemlemek istersen hazırladığımız bu kılavuza bakabilirsin. (31 Ocak 2024 20.11-20.14)" ifadesi kullanıldı.

Alper Gezeravcı'yı taşıyan Uluslararası Uzay İstasyonu, Türkiye'nin üzerinden geçti. İstasyon, doğudan batıya doğru hareket ederken, Türkiye'nin Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz kıyılarını takip etti. ISS, Türkiye'den geçişi sırasında, Ay ile birlikte görüntülendi.

Öğrencilerin sorularını yanıtladı

Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) canlı bağlantı yaparak Kocaeli-Gebze TÜBİTAK Fen Lisesi öğrencilerinin sorularını yanıtladı.

Gezeravcı, vücudu yer çekiminin ezici ağırlığı altındayken görevlerini yerine getirebilmek için bedensel yeteneklerini geliştirdiğini söyledi.

Havacılık eğitimi ve tecrübesinin fırlatma sürecini rahat geçirmesine vesile olduğunu ifade eden Gezeravcı, ISS'de uyguladığı deneylerin sonuçlarına ilişkin şunları kaydetti:

"Deney konularımız biyoloji, fizik, tıp ve genetik alanlarında farklı disiplinleri içeriyor. TÜBİTAK bünyesinde hazırlanan 'g Metal' deneyimiz var. Kimyasal tepkimesiz koşullarda katı parçacıklar ile akışkan ortam arasında homojen karışım oluşturulmasının yerçekimine etkisini araştırıyoruz. Tıp alanında uzay ortamının insan sağlığı üzerindeki etkilerini incelediğimiz deneyimiz var. Burada radyasyona maruz kalmanın kansere neden olan baskılayıcı hücrelere etkisini inceliyoruz. Yerçekimsiz ortamdan etkilenen henüz işlevi keşfedilememiş genler ve bunların bağışıklık sistemiyle ilişkisini araştırıyoruz. Bu etkilerin tespit edilebilmesi için dünyada kan örneklerim alınmaya başlandı, hâlihazırda alınmaya devam ediyor. Görev sonunda da yine son kan örneklerim alınarak numuneye yönelik çalışma tamamlanmış olacak. 'PRANET' deneyiyle propolisin mikro yerçekimi ortamındaki bakteriler üzerindeki etkisini araştırıyoruz."

Deneyleri yaparken ISS görev kontrol merkeziyle sürekli iletişim halinde olduklarını belirten Gezeravcı, TÜBİTAK Uzay ekibinin, üniversitelerden bilim insanlarının koordineli şekilde deneyleri takip ettiklerini, gerektiğinde kendisine destek olduklarını kaydetti.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.