TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Artık topraksız ürün yetiştiriliyor

Seyhan Belediyesi, uzay tarımı denen NASA’nın da denediği bir sistem ile topraksız tarım üretimine başladı. Ürünler artık topraksız yetişiyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2023 17:00
Haber Güncellenme Tarihi: 15.10.2023 17:00
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Artık topraksız ürün yetiştiriliyor

Bayram BULUT/ÖZEL HABER

ADANA (İLKHABER) - Seyhan Belediyesi, uzay tarımı denen NASA’nın da denediği bir sistem ile topraksız tarım üretimine başladı. Ürünler artık topraksız yetişiyor.

Seyhan Belediyesi’nin yenilikçi bir projesi olan topraksız tarım ile ürün yetiştirilmesi görenlerin büyük ilgisini çekiyor. Seyhan Belediyesi’ne ait tesislerin damında kurulan seralarda yapılan topraksız tarımda sadece su ve toprakta olan besleyici maddeler kullanılıyor. Toprağın bulunmadığı serada çok sayıda bitki yetiştiriliyor.

ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA

Seyhan Belediyesi’nin bir önemli çalışması da Topraksız Tarım. Seyhan Belediyesi olarak üretimi ve üreteni destekleten sosyal belediyecilik  anlayışı ile kırsal kalkınmanın desteklenmesi, vatandaşların sağlıklı gıdaya erişiminin kolaylaştırılması ve iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması için Tarımda İnovasyon Merkezi kuruldu. İnovasyon Merkezi ile  doğa ve iklim dostu yenilikçi tarım uygulamaları gerçekleştiren Seyhan Belediyesi, bu kapsamda oluşturulan seralarla Akuaponik, Hidroponik, Besleyici Film Tekniği gibi modern yetiştiricilik teknikleri ile bir araya getirerek üretim gerçekleştiriyor. Toprak olmadan su ile yetiştirilen ürünlerde ekstra destekleyici ürünler su ile tarım ürünlerine yer veriliyor.

GAYGISIZ: NASA’NIN DENEDİĞİ BİR SİSTEM

Seyhan Belediyesi Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Gaygısız, topraksız tarım ile ilgili bilgiler verdi. Uzay tarımı denen sistemin NASA’nın  denediği bir sistem olduğunu dile getiren Gaygısız, “Normalde topraksız sistem dediğimiz zaman, bir katı ortam kültürü oluyor, birde su kültürü oluyor. Biz daha çok su kültürünü Adana’da Uygulanabilirliğini göstermek amacıyla burada deniyoruz. Bu uzay tarımı denen NASA’nın da denediği bir sistem. Bu sistemin avantajları neler? Şuanda topraklarımızı bilinçsiz gübreleme, bilinçsiz ilaçlama yaparak çok kirlettiğimiz için su kültürünü deniyoruz. Su kültürünün şöyle avantajları var” dedi.

SU İLE GÜBRE VERİLİYOR

Suda toprakla kullanılan gübreler kullandıklarını anlatan Gaygısız, “Suda sadece toprakta kullandığımız gübrelerimiz var. Onun haricinde hormon vesayire hiçbir şey yok. Ve su kültürünün şöyle bir avantajı var. Toprakta ürettiğimiz ürünü iki kat hızla alabiliyoruz. Mesela marul bitkisini toprakta 70 günde yetiştirirken su kültüründe 45 günde yetiştirebiliyoruz. Hatta iyi beslersek 25 günde yetiştirebiliyoruz. Su kültüründe genel olarak kışlık bitkiler, marul vesayire bitkiler yetiştiriyoruz” diye konuştu.

YAZ VE KIŞ AYLARINDA FARKLI ÜRÜNLER YETİŞTİRİLİYOR

Kış ve yaz ayında farklı ürünler yetiştirdiklerini dile getiren Gaygısız, “Yazın ise tıbbi aromatik bitkiler yetiştiriyoruz. Çünkü yazın kışlık bitkiler dayanmıyor. Motor yolu bırakmıyoruz, hasat yolu bırakmıyoruz.  Borular üzerinde yetiştikleri için boruları kaydırarak hasat yapabiliyoruz. Ekimi de bu şekilde yapıyoruz. Örneğin bir dönümde 5 bin bitki üretebiliyorsak, su kültüründe bunu 50 bine kadar çıkartabiliyoruz. Çünkü su kültüründe katlı sistem denilen sistemler var. Şuanda kapalı ortamda bunu yapan şirketler var. Kapalı ortamda bunu yaptıkları zaman mesela tarlanın 10 katına, 20 katına kadar ticari olarak maksimum ürün elde edebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.