TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nasa, 50 yıl sonra ilk Ay ekibini tanıttı

NASA, önümüzdeki yıl Ay'ın etrafında uçacak olan üç Amerikalı ve bir Kanadalı astronotların adlarını geçtiğimiz Pazartesi günü açıkladı;

Haber Giriş Tarihi: 05.04.2023 14:04
Haber Güncellenme Tarihi: 08.04.2023 12:01
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Nasa, 50 yıl sonra ilk Ay ekibini tanıttı

SERHAT AKARSU – Özel Haber

ADANA (İLKHABER) – NASA, önümüzdeki yıl Ay'ın etrafında uçacak olan üç Amerikalı ve bir Kanadalı astronotların adlarını geçtiğimiz Pazartesi günü açıkladı;

Artemis II misyonuna atanan üç Nasa astronotu - Reid Wiseman, Victor Glover ve Christina Koch - Kanada Uzay Ajansı'ndan Jeremy Hansen ilk uzay uçuşunu yaparken, Uluslararası Uzay İstasyonunda zaman geçirdiler.

ISS'deyken tamamı kadınlardan oluşan ilk uzay yürüyüşlerine katılan elektrik mühendisi olan 44 yaşındaki Koch, Ay'ın etrafında uçan ilk kadın olacak. Mavi uçuş kıyafetleri giymiş dört astronot, Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'ndeki bir etkinlikte Nasa yöneticisi Bill Nelson tarafından tanıtıldı.

Nelson, "Dünyadaki en büyük, en güçlü roket onları ileriye ve yukarıya, göklere doğru itecek" dedi.

"Ay'a ve ardından Mars'a geri dönmeyi seçiyoruz." Daha önce Nasa'nın baş astronotu olarak görev yapan ABD Donanması savaş pilotu 47 yaşındaki Wiseman, mürettebatın Ay'ın etrafında dolaşıp Ay'a inmediği Kasım 2024'te gerçekleşmesi planlanan Artemis II misyonunun komutanlığına atandı.

Aynı zamanda bir deniz havacısı ve ISS'de mürettebat üyesi olarak zaman geçiren ilk Afrikalı-Amerikalı olan 46 yaşındaki Glover, uçuşun pilotu olacak. Artemis II mürettebatındaki tek kadın olan Koch ve Kanada silahlı kuvvetlerinde görev yapan 47 yaşındaki savaş pilotu Hansen görev uzmanı olarak görev yapacak.

Nasa, Artemis programının bir parçası olarak, 1972'de sona eren tarihi Apollo görevlerinin üzerinden 50 yıl geçtikten sonra, 2025'te Ay'a astronot göndermeyi hedefliyor.

ABD uzay ajansı, Ay'a ilk kadını ve ilk beyaz olmayan insanı göndermenin yanı sıra, Ay yüzeyinde kalıcı bir insan varlığı oluşturmayı ve sonunda Mars'a bir yolculuk başlatmayı umuyor.

Nasa şefi Nelson, 2040 yılına kadar Mars'a mürettebatlı bir görev beklediğini söyledi. 10 günlük Artemis II görevi, Nasa'nın güçlü Uzay Fırlatma Sistemi roketinin yanı sıra Orion uzay aracındaki yaşam destek sistemlerini test edecek.

İlk Artemis uçuşu, Ay'ın etrafında 25 günlük bir yolculuktan sonra Dünya'ya güvenli bir şekilde dönen mürettebatsız bir Orion kapsülü ile Aralık ayında tamamlandı. Orion, Dünya'nın yörüngedeki uydusu etrafında yaptığı yolculuk sırasında 1,6 milyon kilometreden fazla yol kat etti ve Dünya'dan önceki yaşanabilir uzay araçlarının hepsinden daha uzağa gitti. Sadece 12 kişi Ay'a ayak bastı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.