TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

SpaceX'in başarısız Starship uçuşu NASA'nın Ay planını etkileyecek mi?

SpaceX'in Starship aracı Perşembe günü uzay uçuşu sırasında patladı.  İyi haber şu ki, mürettebatsız roket rampayı temizledi ve ateşli sonuyla karşılaşmadan önce yaklaşık dört dakika boyunca uçtu.

Haber Giriş Tarihi: 21.04.2023 13:15
Haber Güncellenme Tarihi: 21.04.2023 13:15
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
SpaceX'in başarısız Starship uçuşu NASA'nın Ay planını etkileyecek mi?

AYDIN GÖKÇEOĞLU– Özel Haber

ADANA (İLKHABER) – SpaceX'in Starship aracı Perşembe günü uzay uçuşu sırasında patladı.  İyi haber şu ki, mürettebatsız roket rampayı temizledi ve ateşli sonuyla karşılaşmadan önce yaklaşık dört dakika boyunca uçtu. Bu da SpaceX ekibinin roketin uçuş performansına ilişkin çok sayıda değerli veriye sahip olacağı ve roketin sistemlerini iyileştirerek ikinci test uçuşunu tamamlama ve Starship'i yörüngeye gönderme şansını arttırabileceği anlamına geliyor.

Bugüne kadar geliştirilen en güçlü roket ilk uçuşunda SpaceX'in Boca Chica, Teksas'taki Starbase tesisinden fırlatıldı. Birinci kademe Super Heavy ve üst kademe Starship uzay araçlarından oluşan devasa makinenin görüntüsü, roketin güçlü Raptor motorlarının 120 metre (390 feet) uzunluğundaki araca gökyüzüne doğru güç vermesiyle görülmeye değerdi.

SpaceX CEO'su Elon Musk uçuştan önce Starship'in ilk görevini tamamlama şansının yalnızca %50 olduğunu söylemiş ve roketin rampayı temizlemesinin kendisi için yeterli olacağını sözlerine eklemişti.

Dolayısıyla SpaceX için üst kademe Starship'in yörüngeye ulaşamaması büyük bir sürpriz olmadı.

NASA, 1972'den bu yana ilk mürettebatlı Ay inişi olacak olan Artemis III görevi için Starship uzay aracının Starship İnsan İniş Sistemi (HLS) adı verilen değiştirilmiş bir versiyonunu kullanmak istiyor. Astronotlar NASA'nın yakın zamanda test edilen Orion uzay aracıyla uzaya ulaşırken, SpaceX'in Super Heavy'si Starship HLS'yi yörüngeye taşıyacak. Astronotlar daha sonra Ay'a iniş için SpaceX aracına transfer olacaklar.

Artemis III şu anda 2025 yılı için planlanmış durumda ancak NASA'nın planına sadık kalabilmesi için pek çok şeyin yolunda gitmesi gerekiyor.

Her şeyden önce Super Heavy ve Starship HLS'nin hazır olması gerekiyor. Dünkü görevin ardından Musk, SpaceX'in Starship ile "birkaç ay içinde" tekrar denemeyi umduğunu tweetledi. Bu görev, NASA'nın iki yıl sonra Ay yüzeyine ilk kadın ve ilk beyaz olmayan insanı indirme umutları için çok önemli olacak.

NASA ayrıca SLS roketinin ve Orion uzay aracının güvenliğini ve güvenilirliğini de teyit etmek zorunda. İlk işaretler iyi, zira hem roket hem de uzay aracı, Orion'u Ay'a bir uçuşa gönderen yakın tarihli mürettebatsız test uçuşunda neredeyse kusursuz bir performans sergiledi. Önümüzdeki yıl yapılması planlanan Artemis II, Artemis III'ten önce Orion'un son testi olması umulan aynı yolculuğa dört astronot gönderecek.

Mevcut durum göz önünde bulundurulduğunda NASA, mürettebatlı Ay inişi için hedeflediği 2025 tarihini tutturmak için elinden geleni yapacaktır. Gerçek bir umut verebilmek için SpaceX'in bir sonraki test uçuşunda Yıldız Gemisi'ni yörüngeye oturtmayı başarması gerekecek.

SpaceX mühendisleri Starship'in Perşembe günü Super Heavy'den neden ayrılamadığını tam olarak değerlendirdikten sonra, çözümün hızlı bir düzeltme mi yoksa çözülmesi için daha fazla zamana ihtiyaç duyacak daha ciddi bir sorun mu olduğu anlaşılacaktır.

İleride ne olursa olsun, Musk'ın Super Heavy ve Starship'i kullanarak insanları Ay'ın ötesine, Mars'a gönderme hayalinin bozulmadan kaldığı kesin. Sadece biraz zaman alacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.