TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Üç astronot uzayda geçirdikleri bir yılın ardından Dünya'ya döndü

Üç astronot uzayda geçirdikleri bir yılın ardından Dünya'ya döndü. NASA'dan Rubio ABD rekorunu kırdı

Haber Giriş Tarihi: 28.09.2023 12:12
Haber Güncellenme Tarihi: 28.09.2023 12:12
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Üç astronot uzayda geçirdikleri bir yılın ardından Dünya'ya döndü

SERHAT AKARSU

ADANA (İLKHABER)- Bir NASA astronotu ve iki Rus kozmonot, bir yıldan biraz fazla bir süre uzayda mahsur kaldıktan sonra Çarşamba günü Dünya'ya döndü. Amerikalı Frank Rubio, uzun süreli kalışın bir sonucu olarak en uzun ABD uzay uçuşu rekorunu kırdı.

Kazakistan'ın uzak bir bölgesine inen üçlü, orijinal araçlarının uzay çöpüne çarpması ve Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenmişken tüm soğutma sıvısını kaybetmesinin ardından acilen yedek olarak getirilen bir Soyuz kapsülüne bindi.

180 günlük olması gereken görev 371 günlük bir kalışa dönüştü. Rubio uzayda, NASA'nın tek bir uzay uçuşu için önceki dayanıklılık rekorunu elinde bulunduran Mark Vande Hei'den iki haftadan fazla zaman geçirdi.

Rusya, 1990'ların ortalarında kırılan 437 günlük dünya rekorunu elinde tutuyor.

Rubio ve kozmonotlar, yedek Soyuz kapsülüyle Dünya'ya döndü

Rubio ile kozmonotlar Sergey Prokopyev ve Dmitri Petelin'i geri getiren Soyuz kapsülü Şubat ayında fırlatılan bir yedek kapsüldü. Rus mühendisler, altı ay sürmesi gereken görevin ortasında, geçen yılın sonlarında bir uzay çöpünün orijinal kapsülün radyatörünü deldiğinden şüpheleniyorlar. Mühendisler, soğutma olmadan kapsülün elektronik aksamının ve içindeki yolcuların tehlikeli seviyelere kadar aşırı ısınabileceğinden endişelendikleri için araç boş olarak geri döndü.

Bu aya kadar yeni bir mürettebat fırlatacak başka bir Soyuz yoktu. Yerlerine gelenler nihayet yaklaşık iki hafta önce ulaştı

Astronotlar, Dünya'ya güvenli bir şekilde indi

Prokopyev iniş boyunca yer kontrolörlerine üçünün de iyi hissettiğini söyledi. Kapsülleri atmosferde hızla ilerlerken yerçekiminin dört katından fazla bir kuvvetle karşılaştılar ve çorak Kazak bozkırlarına yan yatarak indiler. Helikopterler kurtarma ekipleriyle birlikte astronotları almak üzere harekete geçti.

Rubio kapsülden çıkarıldıktan sonra "Evde olmak güzel" dedi.

Rubio, uzayda bir yıl geçirmeyi başlangıçta kabul etmedi

Orduda doktor ve helikopter pilotu olan 47 yaşındaki Rubio, geçen hafta düzenlediği basın toplantısında, başlangıçta sorulsaydı uzayda tam bir yıl geçirmeyi asla kabul etmeyeceğini söyledi. Dört çocuğundan en büyüğünün ABD Deniz Harp Okulu'ndaki ilk yılını tamamlaması ve bir diğerinin West Point'e gitmesi gibi önemli aile dönüm noktalarını kaçırdı.

Rubio uzayda bu kadar uzun süre kalmanın psikolojik açıdan beklediğinden daha zor olduğunu söylemişti. Bu rekoru bir süre daha elinde tutabilir. NASA'nın şimdilik daha uzun süreli görevler için bir planı yok.

Rubio ve Petelin için ilk uzay uçuşu

Bu Rubio ve mühendis olan 40 yaşındaki Petelin için ilk uzay uçuşuydu. Mühendis ve pilot olan 48 yaşındaki Prokopyev ise iki uzun istasyon görevi gerçekleştirdi.

Geçtiğimiz Eylül ayında Kazakistan'dan fırlatıldıklarından bu yana 157 milyon mil (253 milyon kilometre) yol kat ettiler ve dünyanın çevresini yaklaşık 6,000 kez dolaştılar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.