TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bizden alacağı olan kimseyi hakkını ödemek için bulamadığımızda ona hakkını nasıl verebiliriz?  

Yazının Giriş Tarihi: 23.01.2023 17:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.01.2023 17:46

Bizden alacağı olan kimseyi hakkını ödemek için bulamadığımızda ona hakkını nasıl verebiliriz?  

        Birisinin bizden alacağı varsa ya da isteyerek veya istemeyerek bir kişinin malına zarar vermişsek şayet o kişiyi tanıyor veya bulma imkânımız varsa, onu bulmalı ve hakkını helal ettirerek zararını tazmin etmeliyiz. Ancak kişi ölmüşse mirasçılarına hakkı tazmin etmeli ya da onlardan halellık istenmelidir.  

       Şayet o kişiyi veya ailesini, mirasçılarını bulma imkânımız yok ise onun adına bir hayır kuruluşuna veya fakir bir kişiye para yardımı yaparak hayırda bulunmalıyız. 

 

Namaz kılmak için ezanın okunduğunu duymak şart mı?       

      Namaz kılmada esas olan ezanın okunması değil namaz vaktinin girmiş olmasıdır. Yani bir namaz vakti girmişse ezan okunmamış olsa dahi o namaz kılınabilir.  

      Aynı şekilde bir namaz vakti girmemişse ezan okunsa dahi kılınmaz. Mesela hoca yanlışlıkla sabah namazı vakti girdi diye ezan okursa ve vakit girmemişse velev ki ezan okunmuş olsa dahi namaz kılınmaz kılınsa da geçersizdir. Çünkü vakit girmemiştir.  

     Aynı şekilde namaz vakti girmişse ama gerek elektrik olmayışından, gerekse imamın herhangi bir maruzatından dolayı ezan okunmamışsa bile namaz vakti girmiştir.  Kişi namazını kılabilir 

     Buna göre bir camide vakit girdi diye ezan okunmuşsa ve buna binaen namaza durulmuş ise namaz kılarken bir başka camiden ezan okunsa sonraki ezan kılınan namaza zarar vermez. 

Hatim indirmenin zaman anlamında bir süresi var mı?  

       Kuran-ı Kerim'i hatmetmenin bir süresi yoktur. Kişi dilerse bir günde, dilerse bir yılda Kur’an-ı Kerimi hatmeder. Bunda da dinen hiçbir sakınca yoktur. Kur’an-ı Kerimi hatmetme işi daha çok kişinin okuma kabiliyetine, zamanının uygunluğuna, iş yoğunluğuna göre değişir.  

       Ancak müsait olan bir kişinin günde bir cüz okuyarak bir ayda hatim indirmesi uygun olur. Dört günde bir cüz okumak da mümkündür. Bu noktada önemli olan husus, okuduğun ayetin mealini ve tefsirini de okuyarak, ilahi mesajı anlamaya çalışmak olmalıdır. 

 

Yolculukta namazlar kaç rekat kılınır? 

       Seferilikte yani yolculukta dört rekatlı farzlar iki rekat olarak kılınır, üç rekatlılar kısaltılmaz, sünnetler isteğe bağlıdır ister kılınır ister kılınmaz. Kılındığında sevabı olur. Kılınmasa günahı yoktur.   

 

Günün Ayeti 

Yine O'nun ayetlerindendir ki, size hem korku ve hem de umut vermek için şimşeği gösteriyor. Ve gökten bir su indiriyor da onunla yeryüzüne ölümünden sonra hayat veriyor. 

Rûm, 30/24. 

Günün Hadisi 

“Evinizde namaz kılınız.”  

Buhârî, “Ezân”, 81. 

 

Günün Sözü 

“İnandığı gibi yaşamayan, yaşadığı gibi inanmaya başlar.” 

Hz. Ömer 

 

Günün Duası 

Allah’ım bugün bana insanların yüzünü güldürecek ve dualarını aldıracak bir amel nasip eyle. 

Bunları biliyor muyuz? 

Ulü’l- Azm nedir?  

    Azim, aksiyon, karar, irade ve sabır sahipleri demektir. Bu tabir Kur'ân'da bir âyette geçmiş (Ahkâf, 46/35) ve bununla Hz. Nuh, Hz. İbrâhim, Hz. Musa, Hz. İsâ ve Hz. Muhammed kastedilmiştir 

 

Günün Nüktesi 

Amel defterini açık bıraktıran ameller… 

      Ebu Hureyre’den rivayet edildiğine göre Resûlullah Efendimiz şöyle buyurdu: 

“İnsan öldüğü zaman, bütün amellerinin sevabı ondan kesilir, amel defteri kapanır. Sadece üç kişi müstesna. Onun sevabı öldükten sonra da devam eder: bunlar da şu kimselerdir: 

 1- Sadaka-i cariye, yani hayrı devam eden iyilikler. 

 2- Kendisinden istifade edilen ilim. 

 3- Kendisine dua eden salih, hayırlı evlat.” 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.