TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bölgesel kalkınma derken Adana fakirleşmesin

Yazının Giriş Tarihi: 03.08.2022 18:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.11.2022 16:01

Adana ve Mersin kardeş iki şehir. Çukurova’nın bu iki kentinin yakınlığı, kültürü, coğrafyası düşünüldüğünde farklı bir şey söylenemez, Adana ve Mersin kardeş iki şehir.

TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez, dün gazetecilerle sohbetinde de aynı şeyleri dile getirdi. Ayrı ayrı düşünülemeyen bu iki kent için bölgesel kalkınmadan söz etti.

‘Bölgesel Kalkınma’  derken bir sınırı iyi çizmemiz  ve Adana’nın çıkarlarını çok iyi korumamız gerekiyor.

Son yıllarda Adana’nın önemli değerleri bir bir Mersin’e kaydı.

1988 yılında 17 kişilik bir kadroyla kurulan ve ilk konserini Adana’nın kurtuluş günü olan 5 Ocak 1992 yılında veren, Adana’nın kültürel bir değeri olan Çukurova Devlet Senfonu Orkestrası Mersin’e gitti. TRT Bölge Müdürlüğü Mersin’e gitti.  1937 yılında hava trafiğine açılan Şakirpaşa Havalimanı  Çukurova Bölgesel Havalimanı yapılarak Mersin’e taşınıyor. TCDD Ulaşım AŞ.’ye bağlı vagon ve lokomotif atölyelerinin Yenice’de 500 dönüm arazi üzerinde yaptırılan Lojistik Merkezine  taşınacağı ve 2022’de taşınma işleminin tamamlanacağı söyleniyor.

Geçmişte Yeşilçam filmlerine konu olan o fabrikalar şimdi nerede? 

Adana değerlerini bir bir yitiriyor.

Ortak paydamız Adana.

Adana fakirleşiyor.

Üzülüyoruz..

Bölgesel kalkınma derken Adana’nın değerlerine sahip çıkarak, Adana’yı unutmayarak kalkınma düşünülmeli.

Adana ve Mersin’i bir Çukurova Bölgesi olarak kabul eder ve bölgede yatırımları Mersin çekmeye devam ederse Adana daha da fakirleşecek, cazibesini tamamen kaybedecek. Adana’yı cazibe merkezi yapmak için projeler yapılmalı.  

Mesela Çukuroava Bölgesel Havalimanı açıldığında Şakirpaşa havalimanı tamamen kapatılacak mı, yoksa ikinci bir havalimanı olarak faaliyetlerini sürdürecek mi? Bunun için bir fikriniz var mı? 

Bölgesel kalkınmada yatırım bölgeye eşit dağılmalı.

Mesela bir kentte bir hastane varsa bir başka hastane yapılacaksa kentin başka bir bölgesi tercih edilir.  O bölgedeki insanların da sağlık hizmetlerine erişimi  kolaylaşsın diye. Bir okul varsa bir başka okul onun yanına yapılmıyor, çünkü o eğitimden kentin diğer bölgelerindeki gençler, çocuklar da yararlansın diye.

Aksi halde okullar, hastaneler, altyapılar, sosyal alanlar ve aklınıza gelebilecek diğer tüm yatırımlar kentin sadece bir bölgesine yapılırsa, diğer bölgeler ekonomik değerini yitirir, tercih hakkını kaybeder ve yaşanmaz bir hal alır. İçi boşalır..

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.