TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

 Böyle beslenin bahar yorgunluğu nedir bilmeyin!

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2023 18:48
Haber Güncellenme Tarihi: 17.05.2023 18:48
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
 Böyle beslenin bahar yorgunluğu nedir bilmeyin!

ADANA(İLKHABER)-Baharın en güzel şekli ile yaşandığı bu günlerde kendinizi bitkin, enerjisi düşük, isteksiz, yorgun ve huzursuz mu hissediyorsunuz? Bunun nedeni bahar yorgunluğu olabilir! Ancak normalde geçici olan bu durum gerekli önlemler alınmazsa kronikleşebildiğinden dikkatli olmak gerekiyor.
Mevsimin yarattığı hava değişiklikleri insan vücudunda değişik tepkilere neden olabiliyor. Bahar yorgunluğu için alınacak önlemlerin başında ise doğru beslenmenin geldiğini söyleyen   Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, metabolizmamızın bahar aylarına sorunsuz bir şekilde uyum sağlaması için yapılması gerekenleri 7 başlık altında anlattı.

1. Kahvaltıyı atlamayın

Sabah kahvaltısı günün ilk ve vücudun gün boyu ihtiyaç duyacağı besinleri almasına olanak sağladığı için en önemli öğündür. Bu nedenle kahvaltıda tüketilecek besinlerin, yumurta, peynir, zeytin, süt, yeşil biber, nane ve maydanoz, yulaf ezmesi gibi besin değeri yüksek gıdalar olmasına dikkat edin.

2. Öğünlerinize dikkat edin

Gün içerisindeki öğünlerinizde şeker ve beyaz, rafine edilmiş unlu besinlerden uzak durun. Tam buğdaylı, çavdarlı, yulaflı ve kepekli, rafine edilmemiş tahılları tercih edin. Protein ve posa zengini gıdalar olan bakliyat, yoğurt, balık ve meyveye sofranızda sıkça yer açın. Ağır yemekler yerine, sebze ve zeytinyağlı ağırlıklı beslenin. Ayrıca günde en az 2 buçuk, 3 litre su için.

3. Kafein tüketiminizi sınırlayın

Yüksek miktarda alınan kafein, kalp çarpıntısına ve vücutta su kaybına sebep olurken uyku düzenini de bozar. Bu nedenle gün içerisinde sıkça tükettiğiniz çay, kahve, kola gibi kafeinli içecekleri kontrol altında tutun. Günde 2 fincan tüketimini aşmamaya gayret edin.

4. C vitamini almaya özen gösterin

C vitamininin özellikle bağışıklık sistemi zayıflamış olan bireyler için yararlı olduğunu bilinmektedir. Bu nedenle sofranızdan meyve ve sebzeyi eksik etmeyin. Hastalıklara karşı kalkan olması ve antioksidan açısından C vitamini alınması gün boyu zinde kalmak için faydalı olacaktır.

5. Kaliteli ve yeterli uyuyun

Yeterli ve kaliteli uyku alınamaması yorgunluk, bitkinlik, öğrenme ve konsantrasyon güçlüğü, aşırı sinirlilik hali ve bazı olumsuz psikolojik belirtilerin ortaya çıkmasına zemin hazırlar. Bahar yorgunluğu ile baş etmek ve enerjik olmak için uyku ritminize dikkat edin. Bunun için sessiz, ısısı doğru ayarlanmış karanlık bir odada, rahat kıyafetler giyerek uykuya geçin. Gereğinden fazla uyumayın, sabahları her gün aynı saatte ve erken kalkın.

6. Hareketli olun

Yapılan araştırmalar bize spor yapmanın insan vücuduna ve psikolojisine faydalarını gösteriyor. Bu nedenle eğer bir sağlık sorununuz yoksa her gün düzenli olarak en az 45 dakika orta tempoda ve açık havada spor yapın. Buna imkan bulamıyorsanız asansör kullanmayın veya işinize giderken arabanızı birkaç sokak öne park ederek kalan yolu yürüyün. Spor, aynı zamanda kaliteli uyku uyumanıza da yardımcı olacaktır.

7. Kafanızı boşaltın

Stres sağlığın en büyük düşmanıdır. Gün içerisinde çalışma temposuna aşırı derecede kapılmayın ve kendinize dinlenmek için mutlaka zaman ayırın. Küçük molalarda kafanızı boşaltın ve ölçüyü kaçırmamak koşulu ile sizi mutlu edecek atıştırmalıklardan yiyin ve hafif bitki çayları tüketin.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.