TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Caretta carettaların yuvalama alanı Patara kumsalına araç girişi önlensin çağrısı

- Deniz Kaplumbağalarını Koruma ve İzleme Projesi Başkanı Prof. Dr. Eyüp Başkale: - "Maalesef Patara kumsalında araç girişi yuvalama sezonunda da devam etmekte ve yumurtalar zarar görmekte. Bu konuda gerekli adımlar atılmalı ve önlemler alınmalı"

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2023 13:05
Haber Güncellenme Tarihi: 05.06.2023 13:45
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Caretta carettaların yuvalama alanı Patara kumsalına araç girişi önlensin çağrısı

ANTALYA (AA) - Antalya'nın Kaş ilçesinde, nesli tükenme tehdidi altındaki caretta carettaların yuvalama yerlerinden Patara kumsalına, bazı tatilcilerin arazi araçlarıyla girerek off-road yapmalarının engellenmesi istendi.

Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Deniz Kaplumbağalarını Koruma ve İzleme Projesi Başkanı Prof. Dr. Eyüp Başkale, gazetecilere, caretta carettaların, 15 Mayıs-15 Eylül döneminde kumsala gelerek, yuvalarına yumurtalarını bıraktıklarını söyledi.

Gönüllü ekiplerin yumurtaların korunması amacıyla uzmanlar eşliğinde gece boyunca belli saatlerde arazi kontrolü yaptıklarını anlatan Başkale, hem yuva bilgilerini kayıt altın aldıklarını hem de yuvalara zarar verebilecek unsurları takip ettiklerini belirtti.

Yuvaların kuluçka süresi boyunca izlendiğini dile getiren Başkale, yuvaları numaralandırarak kafeslediklerini ve plajın yoğun olduğu bölgelerde de bilgilendirme levhalı kafeslerin kullanıldığını bildirdi.

Ancak plajlara giren araçların, ATV'lerin yuvalara zarar verdiğini ve kumsalın yapısını bozduğunu aktaran Başkale, şunları söyledi:

"Maalesef Patara kumsalında araç girişi yuvalama sezonunda da devam etmekte ve yumurtalar zarar görmekte. Bu konuda gerekli adımlar atılmalı ve önlemler alınmalı. Kum tepesi ve Çayağzı bölgesinden giriş yapan araçları önlemek adına tabelalar yerleştirildi. Ahşap kazıklarla araç girişi engellenmeye çalışıldı. Fakat bazı kazıkların yerinden söküldüğü ve girişlerin devam ettiği gözlemlendi. Özellikle turistlere kiralanan ATV'ler büyük sorun teşkil ediyor."

Başkale, yumurtaların korunması için yuvalama döneminde kumsala araç girişlerinin önlenmesi gerektiğini vurguladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.