TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Akdeniz'deki deniz çayırlarının yüzde 34'ünden fazlası yok oldu

Akdeniz'in biyolojik çeşitliliğinin temelini oluşturan deniz çayırlarının yüzde 34'ünden fazlasının, demirleme, kirlilik ve iklim değişikliği gibi nedenlerle yok olduğu bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 04.03.2024 11:34
Haber Güncellenme Tarihi: 04.03.2024 11:34
Kaynak: NİLGÜN TAZE
Akdeniz'deki deniz çayırlarının yüzde 34'ünden fazlası yok oldu

Akdeniz'in biyolojik çeşitliliğinin temelini oluşturan deniz çayırlarının yüzde 34'ünden fazlasının,  demirleme, kirlilik ve iklim değişikliği gibi nedenlerle yok olduğu bildirildi. 

Adını deniz tanrısı Poseidon'dan alan deniz çayırı (Posidonia), milyonlarca yıldır olağanüstü bir deniz ekosistemine ev sahipliği yapıyor. Akdeniz biyolojik çeşitliliğinin temelini oluşturan deniz çayırları, 400'den fazla bitki ve binden fazla denizel türe üreme ve yaşam alanı sunuyor.

Ancak Akdeniz'deki demirleme, kirlilik ve iklim değişikliği gibi insan kaynaklı nedenlerden dolayı son 50 yılda deniz çayırlarının yüzde 34'ünden fazlasının yok olduğu belirtiliyor.

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) tarafından bu konuda yapılan açıklamada, değerli bir karbon yutağı olması bakımından kritik role sahip deniz çayırı ekosistemlerinin zarar görmesinden dolayı, karbon depolama kapasitelerinin de olumsuz etkilendiği belirtildi. 

Akdeniz’in akciğerleri deniz çayırlarını yaz aylarında Akdeniz’de yoğunlaşan demirleme faaliyetlerinin olumsuz etkileiği belirtilen açıklamada, "Bu durumun önünde geçmek için Kaş-Kekova Deniz Koruma Alanı’nda oluşturulan sistemi yerel yönetimler koordinasyonunda HSBC desteğiyle hayata geçirdik. 'Akdeniz’e Nefes: Kaş-Kekova Deniz Çayırlarını Koruma' projesi kapsamında Cumhuriyetimizin 100. Yılında Akdeniz’deki yüz şamandıra, deniz çayırlarının korunmasına destek olacak.  Deniz çayırlarının alandaki güncel durumunu belirlemek üzere bilim danışmanlarımızla sualtı izleme çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Mart 2023 itibariyle Kaş-Kekova ÖÇKB’nden edinilen deneyimlerin Datça-Bozburun ve Dilek Yarımadası’nda yaygınlaştırılması, deniz çayırlarının ulusal ve bölgesel ölçekte etkin korunmasına katkı sağlamak üzere WWF Akdeniz ofislerinin iş birliğiyle Mavi Ormanlar Projemizi de yürütmeye başladık." denildi.

Kaynak: NİLGÜN TAZE

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.