TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Geçmişten günümüze Maraş depremleri

Kahramanmaraş ve çevresi Türkiye’de deprem riskinin en yüksek olduğu bölgelerden biridir. Bu bölge, tarih boyunca büyük depremlerle sallandı. İşte geçmişten bugüne Kahramanmaraş ve çevresinde büyük yıkıma yol açan depremler..

Haber Giriş Tarihi: 12.04.2023 10:35
Haber Güncellenme Tarihi: 12.04.2023 10:35
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Geçmişten günümüze Maraş depremleri

İBRAHİM BAYSAL-ÖZEL HABER

ADANA(İLKHABER)- 6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye’nin Güneydoğu kesiminde Kahramanmaraş(Pazarcık) merkezli iki yıkıcı deprem meydana geldi.  İlk büyük ve yıkıcı depremin büyüklüğü 7.7 iken diğerinin büyüklüğü 7.5 olarak hesaplanmıştır Çok sayıda artçı deprem halen deprem bölgesini sallamaya devam etmektedir. Bu deprem 17 Ağustos 1999 depreminden sonra Türkiye'de meydana gelen en büyük deprem olarak tarihe not geçti. Etkisi sadece Kahramanmaraş'ta değil 10 ilde yıkıma yol açtı. O illerden Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay büyük hasar aldı.

Geçmişe baktığımızda 1114 ve 1513 depremlerinden sonra uzmanlar bu bölgede yoğun enerji biriktiğini ve bu yoğunlaşmanın depremi tetiklediğini belirtti. Bölgede ilk bilinen büyük ve yıkıcı deprem 1114 yılında gerçekleşti. İstanbul Üniversitesi Tarih dergisi (Sayı 42) yayımlanan Maraş Depremi ile ilgili makale depremin yıkıcılığını açıkça gözler önüne seriyor. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Muharrem Kesik tarafından kaleme alınan ve Urfalı Mateos’un “Vekayi-nâmesi”nden alıntılanan 1114 Maraş Depremi makalesinde, depremin yaşandığı güne ilişkin çarpıcı ayrıntılara yer veriliyor. Dönemin kaynaklarına göre şehir tamamen toprak altında kalmıştır. Edessalı Mateos, şehirde yaşayan hiç kimsenin depremden sağ olarak kurtulamadığını ve Maraş'ta yaşayan yaklaşık 40.000 kişinin öldüğünü kaydeder.

1513 Maraş depremi de yıkıcı depremler arasındadır. 28 Mart 1513 tarihinde merkez üssü Maraş'ta 7.4 büyüklüğünde meydana gelen deprem büyük bir yıkıma yol açmıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.