SON DAKİKA
Hava Durumu

Mersin sahillerinde "Plastiksiz Gelecek" için büyük adım

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen REMEDIES-2 programı kapsamında hibe almaya hak kazandığı “Plastiksiz Mersin Sahilleri İçin Birleşiyoruz” projesiyle sahillerde çevre farkındalığını artırmayı hedefliyor.

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2025 11:12
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2025 11:14
Kaynak: İHA
Mersin sahillerinde "Plastiksiz Gelecek" için büyük adım

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen REMEDIES-2 programı kapsamında hibe almaya hak kazandığı “Plastiksiz Mersin Sahilleri İçin Birleşiyoruz” projesiyle sahillerde çevre farkındalığını artırmayı hedefliyor. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı koordinesinde yürütülen proje kapsamında, kent merkezindeki sahil şeridine 6 içme suyu çeşmesi ve 6 plastik atık toplama kumbarası yerleştirildi.

Projeyle birlikte plastik atıkların çevreye zarar vermesinin önüne geçilmesi, geri dönüşüm bilincinin yaygınlaştırılması ve özellikle genç kuşaklarda çevresel farkındalık oluşturulması amaçlanıyor. Sahil şeridine konulan basketbol potalı atık toplama kutuları ile hem çevre koruma hem de sportif bir yaklaşım bir araya getirildi.

Mavi kapaklar saksıya dönüşüyor

Toplanan plastik atıkların sadece bertaraf edilmekle kalmayıp yeniden kullanıma kazandırılması da projenin önemli ayaklarından biri. Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi'ne getirilen mavi kapaklar, burada önce kırıcı makinelerde hammaddeye dönüştürülüyor. Ardından bu plastik hammaddeler enjeksiyon makineleri aracılığıyla süs bitkisi dikimine uygun saksılara dönüştürülüyor. Üretilen bu saksılar öğrencilere ve çevre etkinliklerine katılan vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtılıyor.

Uzmanlardan bilgi, vatandaşlardan destek

Sıfır Atık Şefi Zeki Altun, projenin temel hedefinin vatandaşlarda plastik kullanımını azaltma ve çevre bilinci oluşturma olduğunu vurguladı. Altun, "Plastik atıkları toplarken, bunu aynı zamanda ilgi çekici ve eğlenceli bir hale getirmek istedik. İnsanlar mataralarıyla gelip çeşmelerden sularını doldurabiliyor, böylece tek kullanımlık plastik şişe tüketimi de azalıyor" dedi.

Çevre mühendisi Yakup Berkay Işık ise geri dönüşüm sürecine dair detayları paylaşarak, projeyle geri kazanım kültürünün yaygınlaştırıldığını söyledi.

Vatandaşlardan Sadık Yıldırım ise projeye tam destek vererek, "Büyükşehir Belediyesi çok güzel bir farkındalık çalışması yapmış. Plastiklerin doğada çözünmesi çok uzun sürüyor. Artık insanlar atıklarını bilinçli şekilde bu kumbaralara atacak" dedi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.