TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Charlie Hedbo’nun Türkiye ye yönelik kışkırtıcı paylaşımları durmak bilmiyor

Fransız dergisi Charlie Hebdo Yine Erdoğan'ı hedef aldı

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2023 09:56
Haber Güncellenme Tarihi: 17.05.2023 17:34
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Charlie Hedbo’nun Türkiye ye yönelik kışkırtıcı paylaşımları durmak bilmiyor

Sare Aliye Akçay-İbrahim Baysal

İLKHABER-Geçmiş yıllarda da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alan Karikatürist Charlie Hebdo hakkında yasal süreç başlatılmıştı. Tepki olarak Recep Tayyip Erdoğan, "Bu tür ahlaksız yayınlara ne yaptığını görmek amacıyla da olsa itibar etmeyi dahi zül kabul ettiğim için karikatüre bakmadım" diyerek karikatürleri görmemiş olduğunu belirtti. Buna ek olarak Erdoğan, "Ben neyim ki, benim sevgili Peygamberime, Sevgililer Sevgilisine bu denli hakaret eden bu namussuzlarla ilgili benim herhangi bir şey söylememe de gerek yok zaten." açıklamaların da bulunmuştu. Chalie Hedbo yine Erdoğan’ı hedef alarak bir çirkin paylaşım da daha bulundu. Sosyal medya üzerinden paylaştığı çirkin karikatüre tepki yağdı. İletişim Başkanı Fahrettin Altun yayımlanan bu karikatüre sert tepki göstererek ‘’ Provokasyon, hakaret ve küfrün dünya medyasındaki önemli merkezlerinden biri olan Charlie Hebdo adlı çirkin neşriyat, Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik yaptığı son ahlak ve insanlık dışı karikatürle bir kez daha ne denli iğrenç olduğunu dünyaya kanıtlamış oldu. Anlaşılan o ki Sayın Cumhurbaşkanımızın 14 Mayıs seçimlerinde elde ettiği büyük başarı, bu şeref yoksunlarının da uykularını kaçırmış, hastalıklı ruh hallerini ortalığa saçıp kinlerini, nefretlerini kusmalarına vesile olmuş. Charlie Hebdo ve türevlerine sesleniyorum: Ne yaparsanız yapın, Recep Tayyip Erdoğan’ı yıldıramazsınız. Bizi de yolumuzdan döndüremezsiniz. Bu ahlaksızlığı şiddetle kınıyor, düşmüş oldukları bu çaresizlikte debelenirlerken onlara acıyan gözlerle bakıyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

Charlie Hebdo Kimdir?

Charlie Hebdo, 1970 yılında Fransa'da kurulan ve mizah dergisi olarak tanınan bir yayın organıdır. Sert politik bir mizah anlayışını savunan dergi daha önce müslümanları kışkırtıcı karikatürleri ile de tepki çekmişti. Dergi genellikle politikacılar, dini liderler, toplumsal olaylar ve dinî inançlar gibi konuları hicveden karikatürler ve mizahi yazılar yayınlamaktadır.

Dergi, 2015 yılında bir terör saldırısına maruz kaldı. Peygamberimiz Hz. Muhammed’e yönelik çizmiş olduğu çirkin karikatürler sonucu tepki görmüştü. Bunun sonucunda İslam topluluklarının da kınadığı bir saldırı gerçekleşti. 7 Ocak 2015 tarihinde derginin pariste ki ofisine yapılan saldırıda 12 kişi hayatını kaybetti.

Karikatürün yayınlanmasından sonra Müslümanlar, İslamofobi'ye karşı güçlü bir tepki gösterdi. İslam dinine saygısızlık olarak değerlendirilen karikatür sonucu incinen Müslümanlar dünyanın çeşitli yerlerinde protestolar düzenledi.  

Diğer yandan, bunun ifade özgürlüğü olduğunu savunan bazı gruplar ve bireyler, eleştirel mizah anlayışının kısıtlanmaması gerektiğini savundu. Buna karşı Fransız hükümeti ne Fransız mallarına karşı büyük bir boykot başlatılmıştı.  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.