TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çin kestanesine dikkat!

Kış aylarının vazgeçilmezi olan yerli kestanelere rakip olarak çıkan Çin kestaneleri bu yıl yine satışı sunulmaya başlandı. Yerli kestane satan satıcılar, sıkça şikayet konusu olan bu kestanelerin satın alınmaması konusunda vatandaşları uyardı. Çin kestanelerinin bu yılda kentte satılmaya başladığını belirten seyyar esnaf, “Vatandaşlar kestanelerini belirli sabit yerlerden almalılar. Açılmayan kestaneleri götürüp geri iade etmeleri gereklidir” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 22.01.2023 17:35
Haber Güncellenme Tarihi: 22.01.2023 17:35
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Çin kestanesine dikkat!

Bayram BULUT/ÖZEL HABER

ADANA (İLKHABER) - Kış aylarının vazgeçilmezi olan yerli kestanelere rakip olarak çıkan Çin kestaneleri bu yıl yine satışı sunulmaya başlandı. Yerli kestane satan satıcılar, sıkça şikayet konusu olan bu kestanelerin satın alınmaması konusunda vatandaşları uyardı.

Yıllardan beri kış aylarının vazgeçilmezleri arasında bulunan kestanelerin çiğ ve pişmiş olarak satışları devam ediyor. Vatandaşların kış aylarında sobaların üzerinde pişirdikleri ve ailecek afiyetle tükettikleri kestanelere son dönemde rakip çıktı. Çin kestanesi olarak tabir edilen ve piştiği zaman kabuğu açılmayan ve içinin köpürdüğü ileri sürülen bu ithal kestanelerden vatandaşlar sık sık şikayetçi oluyor.

ÇİN KESTANESİNİN FİYATI UCUZ

Yerli kestaneye göre fiyatı ucuz olması nedeniyle satın alınan ama satın alındıktan sonra pişmanlık duyulan bu kestaneler bu yılda kent merkezinde satılmaya başlandı. Yerli çiğ kestanenin kilogram fiyatı kalite ve ölçülerine göre 70 ila 120 TL arasında satılırken, Çin kestanesi olarak satılan kestanenin fiyatı ise 40 ila 50 lira arasında satılıyor. Bu kestaneleri bilmeyen ve yerli kestane sanarak satın alan vatandaşlar, eve götürüp kestaneleri pişirdiklerinde içerisinden köpük çıktığını görüyor.

VATANDAŞ KORKARAK ALIYOR

Köpüren ve kabuğu açılmayan bu kestaneler vatandaşların midesi yerine çöpe gidiyor. İnsanlar bu kestaneler nedeniyle artık satın alacakları kestanelere korkulu gözlerle bakıyor. Yine aynı kestaneler çıkarsa şeklinde düşünen vatandaşlar satıcılara yaşadıkları sıkıntıları anlatıyor. Yerli kestane satan satıcılar ise, yerli kestanelerde bu sorunun olmadığını belirterek, vatandaşların aldıkları kestanelerin Çin kestanesi olduğunu söyleyip, yerli kestanelerde böyle sorun yaşamayacaklarını anlatıyor.

KESTANENİN KİLOSU 120 TL

Mevsimlik ürün satıcısı olan Velit Bektaş, kestane fiyatlarının bu yıl yüksek olduğunu söyledi. En iyi olan çiğ kestanenin kilosunun 120 TL, pişmiş kestanenin kilosunun ise 200 TL olduğunu dile getiren Bektaş, “Vatandaşlar kestane fiyatlarını biraz yüksek buluyor. İnsanlar bir kilo yerine yarım kilo veya daha az satın alıyorlar.  Bunun nedeni kestanenin az olması ve kaliteli olması nedeniyle kestanelerin yurt dışına ihraç edilmesinden kaynaklı. 70 liraya olan kestanemizde var. Yerli kestane hem de. Bunları da insanlar alıp gönül rahatlığıyla yiyebiliyorlar” dedi.

BU YIL TEKRAR SATILMAYA BAŞLANDI

Çin kestanelerinin bu yılda kentte satılmaya başladığını söyleyen Bektaş, “Son dönemde yurt dışından ithal edilen Çin kestaneleri var biliyorsunuz. Geçtiğimiz yılda bu konuyu anlatmıştık. Şimdilerde tekrar piyasaya çıkmış durumda bu kestaneler fiyatı 40-50 lira gibi bir rakama çiğ olarak satılıyorlar. Zaten pişmiş olarak kimse satmaz onları. Alan kişilerin bir tane bile yemeden kestaneleri açılmadığı için çöpe atmak zorunda kaldıkları söylüyorlar. İthal olan bu Çin kestanelerini pişirip satmak isteyen zaten satamaz” diye konuştu.

ALAN PİŞMAN

Bektaş, bu kestaneleri alanların bin pişman olduğunu işaret etti. Kestanelerin açılmadığı ve içinin köpürdüğünü dile getiren Velit Bektaş, “Çin kestanesi alanlar yiyemedikleri, daha doğrusu kestaneyi açamadıkları için bize geliyorlar ve kestaneleri nasıl açtığımızı soruyorlar. Biz durumu anlatıyoruz onlara. Çin kestanesini bizde pişirip açamıyoruz. “Çin’den gelen bir ürün bu kestanenin kabuğu pişirseniz de açılmıyor. İçi köpürüyor. Sağlıksız bir ürün olarak biz görüyoruz.” şeklinde konuştu. 

GÜNEŞE KOYUN AÇILSIN

Vatandaşların kestaneleri belirli ve sabit yerlerden almalarını isteyen Bektaş, “Vatandaşlar kestanelerini belirli sabit yerlerden almalılar. Açılmayan kestaneleri götürüp geri iade etmeleri gerekli. Kestanenin çok hilesi var. Bizim kestanelerimizin pahalı olduğunu söylüyorlar ama diğer kestaneleri aldıklarında olduğu gibi çöpe atmak zorunda kalıyorlar. 1 kilo alacağına yarım kilo alsınlar ama yerli ve iyi mahsullerden alsınlar. Bizim sattığımız yerli çiğ kestanenin kilosu 120 lira. İstedikleri yerde pişirsinler hemen açılır. İnanın güneşe bile koysalar belli bir süre sonra kabuğu çatlar ve açılır” ifadelerini kullandı.

SAYLAN:  KAYIT ALTINDA BULUNAN ESNALARIMIZDAN SATIN ALIN

Sokak Satıcıları Esnafları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği  Başkanı Hasan Saylan ise, kayıt altında bulunan mevsimlik ürün satıcılarından kestanelerin alınmasını istedi. Derneklerinin üyesi ve belediyede kayıtlı olan bu esnafların hiçbir koşulda bu ürünü tasvip etmediklerini ve satmadıklarını dile getiren Saylan,”Çin kestaneleri tasvip etmediğimiz bir ürün oldu. Bu ürünleri satmamak için büyük savaş verdik. Bizim resmi tablalarımızda kesinlikle Çin kestanesi satılmıyor. Böyle bir karar aldık. İnsanlar gönül rahatlığıyla gidip tablalarımızdan kestane alabilirler. Çin’den gelen bir ürün bu kestanenin kabuğu pişirseniz de açılmıyor. İçi köpürüyor. Çin kestanesi genelde pazarda satışa sunulan kanserojen madde içeren bir kestane çeşidi. Çin kestanesi kötü kokusundan ve tadından anlaşılıyor. Sağlıksız bir ürün olarak biz görüyoruz. Bizim yerli ve milli ürünlerimiz dururken neden o ürünü satalım diye düşündük. Gerekirse para kazanmamayı bile göze aldık. Türkiye’nin yerli ürünü satmakta kararlıyız.”

Belediyelerin insan sağlığına zararlı olabilecek bu ürün konusunda çalışma yapmasını isteyen Saylan, Çin kestanesi konusunda insanların sıkça şikayetlerini aldıklarını vurguladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.