TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çukurova’da semt pazarı yeri karmaşası

Çukurova İlçesi Yurt Mahallesi Barış Manço Bulvarı’nda kapalı semt pazarı konusu yıllardır yaşanan bir sorun.

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2022 18:43
Haber Güncellenme Tarihi: 09.11.2022 12:03
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Çukurova’da semt pazarı yeri karmaşası

Selma Ataş - Ahmet Akdeniz

ADANA (İLKHABER)-Çukurova İlçesi Yurt Mahallesi Barış Manço Bulvarı’nda kapalı semt pazarı konusu yıllardır yaşanan bir sorun. Mahalle sakinleri mahallelerine Pazar yeri kurulmasını isterken, pazarcı esnafı ise, yeni pazar yerinin 4  semt pazarına çok yakın olduğunu ve rekabeti bozacağını öne sürerek eylem yaptı.

Adana’nın Çukurova ilçesi Yurt Mahallesi’nde 2012'de bir esnafın tepki için üzerine benzin dökerek kendini yakması nedeniyle rafa kaldırılan  semt pazarının yapımına yeniden başlandı. Yeni pazar yerinin 4  semt pazarına çok yakın olduğunu ve rekabeti bozacağını öne süren Semt Pazarcıları Esnaf Odası üyesi çok sayıda kişi, Çukurova Belediyesi önünde toplanarak, eylem yaptı. Belediye yetkilileri ile pazarcı esnafı arasında kısa süreli gerginlikler yaşandı.

Çukurova Belediyesi, 2012 yılında Yurt Mahallesi Barış Manço Bulvarı’nda kapalı semt pazarı kurmak istedi. Yeni pazar yerinin rekabeti bozacağını öne süren esnaf arasında anlaşma sağlanamayınca önü kesilemeyen tartışmalar yaşandı. Projenin hafriyat çalışmaları sırasında düzenlenen protesto sırasında esnaf Mehmet Oğuz (30), üzerine benzin dökerek kendisini yaktı. Tepkilerin büyümesi üzerine proje rafa kaldırıldı. Belediye yönetimi, 2 servis aracı hizmete sunarak mahalledeki vatandaşların çevredeki semt pazarlarına ulaşımını sağlamaya başladı.

Aradan geçen 10 yılın sonunda Çukurova Belediyesi projeye yeniden başladı. 245 Sokak’ta 2 No’lu Semt Pazarı ve Spor Tesisi kuruldu. Yeni pazar yerinin 12 Kasım’da açılacağı haberini alan pazarcı esnafı, eylemler yapmaya başladı. Eylemlerinin ilkini Pazar tezgahlarını kurmayarak döviz açarak yapan pazarcı esnafı, “Biz pazarcı ailesi olarak eski adıyla Barış Manço şimdiki adıyla Yurt 2 pazarının kurulmasını istemiyoruz. Biz her zaman esnafımızın yanındayız. Biz pazarcı olarak devletimize vergimizi veriyoruz. Şu anda pazarcının derdi halka hizmet etmektir. Derdimiz ne devlete ne de millete yük olmadan çalışmaktır, alın terimizi kazanmaktır. Bizim amacımız bu. Bize bir Pazar dayatması var. Yıllar önce kuruldu. 10 yıl önce kuruldu kaldırıldıktan sonra bize yine dayatıyor. Çukurova ilçesinde 11 pazarımız var hepsinde sıkıntı var” şeklinde açıklama yaptı.

Pazarcılar bir gün sonra eylemlerini bu kez Çukurova Belediyesi önünde sürdürdü. Yeni pazar yerinin 4  semt pazarına çok yakın olduğunu ve rekabeti bozacağını öne süren Semt Pazarcıları Esnaf Odası üyeleri, Belediye Başkanı Soner Çetin ile görüşmek istedi.  Yetkililer, Başkan Soner Çetin’in şehir dışında olduğunu belirterek, görüşmenin mümkün olmayacağını söyledi. Bu sırada belediye yetkilileri ile pazarcı esnafı arasında kısa süreli gerginlikler yaşandı. Pazarcılar ise sorunlarının çözülmemesi halinde semt pazarlarını kurmayacaklarını ve 12 Kasım’da bir dizi açılış için kente gelecek CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na şikayette bulunacaklarını bildirdikten sonra belediyeden ayrıldı.

Pazarcı esnafının eyleminin hemen sonrasında pazara ulaşmakta güçlük çeken mahalle halkı Pazar alanında toplanarak açıklama yaptı. Yurt Mahallesi Muhtarı Arif Çetin  çevredeki semt pazarlarına mahalle sakinlerinin ulaşmakta zorlandığı için yeni bir pazar yerine ihtiyaç duyulduğunu savundu. Çetin, “Pazarcı esnafını sağduyuya davet ediyorum. Mahallemizin nüfusu 46 bin. Bu pazar en az 20 bin kişiye hitap edecek. Çevremizdeki pazarlar uzak. Otomobili olmayanlar gidemiyor” dedi.

Mahalle sakinlerinden Emine Ergüç (60) ise belediyenin tahsis ettiği 2 servis aracıyla çevredeki pazarlardan alışveriş yaptıklarını ancak bu yolculuklarda özellikle yaşlıların çok zorluk çektiğini kaydetti. Ergüç, “Eğer buraya pazar yeri kurulmazsa gerçekten özellikle kadınlar kazan kaldırır. Bunun sonunu hem pazarcılar düşünmeli hem de belediyemiz düşünmeli. Bu pazar yeri halk için, halkın ihtiyaçları için. Biz, ucuz ürün almak istiyoruz. Manavdan aldığımız ürünler pazarlarda daha ucuza satılıyor. Servislerde çok zor şartlarda yolculuk yapıyoruz. Servisin içerisine pazar arabası konulur mu? Biz o pazar arabasıyla düşe kalka, ite kalka gidiyoruz. Yaşlılarımız gidemiyor. Pazarcıların tepkisine anlam veremiyorum” diye konuştu.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.