TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çukurova’nın altını ‘Pamuk’

Yazının Giriş Tarihi: 23.09.2022 19:23
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.11.2022 16:01

Pamuk, üzerimizdeki kıyafetler, uyuduğumuz yatak, koltuk, halı vs. hayatımızda büyük önem taşır. Bugün Türkiye, pamukta verim olarak Dünyada ilk üç ülke arasında yer almasına rağmen, hâlâ kendi kendimize yeteri kadar üretim yapamamaktayız.

Yıllık yaklaşık 1 milyon 600 bin ton pamuk ihtiyacımız var ve bunun ancak 750-800 bin tonunu üretiyoruz. Tabi dışarıdan gerekli olan pamuk alımına da yani ithal edilen pamuğa her yıl 1 milyar dolardan fazla bir paramız gitmekte..

Çukurova için pamuğun ayrı bir yeri vardır. İlk çırçır fabrikası 1864’te Fransızlar tarafından kurulmuştur. Osmanlı’dan sonra Cumhuriyetimizin de en önemli tarım ürünü olmuştur.  İlk fuar ve ilk özel bankalar Adana’da kurulmuştur. Filmlere, türkülere konu olmuş bu eşsiz tarım ürünü Adana için hep önemli olmuştur.

Zaten Çukurova’mızın ‘Beyaz Altın’ı pamuk zaten yaşamımızda çok alanda kullanılmakta…  Lifinin doğal oluşu, giyim konforu, diğer liflere göre sağlam kalışı, statik elektriği daha fazla iletmesi, hava geçirgenliği ve olumlu hijyenik özellikleri sebebiyle tüm dünyada daima değerli olarak karşımıza çıkıyor.

En başta tekstil olmak üzere yağ, küspe, tıp, barut, ambalaj, su ve çevre kirliliğini önleme başta olmak üzere yaklaşık 50 farklı sanayi sektörüne hammadde üreten bir endüstri bitkisi olan pamuk her geçen gün daha da önemli hale geliyor. Bu önem zaten hiçbir zaman bitmeyecek. O bakımdan pamuğa gerekli önemi vermeli ve dışarı giden paramız bizde kalmalı..

Çiftçimizin ürettiği ürünün piyasada hak ettiği değeri bulması, üreticilerin küstürülmemesi gerekir. Başta ilaç gübre ve yakıt fiyatları azaltılmalı, araştırma geliştirme çalışmaları, çiftçi eğitim ve yayımı çalışmalarına önem verilmeli, pamuk ekiminde, üretiminde sürdürülebilirliğinin sağlanması, dışa bağımlılığın azaltılması, tarımsal üretim katma değerinin ve istihdamın artırılması amacıyla politikalar üretilmelidir. Bununla üreticilerimiz yeniden pamuğa yönelerek o eski günlere kavuşturulmalıdır.

Evet! Pamuk önemli.. Beyaz altınımızı yeniden kazanmamız için gerekli destekler verilmeli..

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.