TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Depremlerle yaşıyoruz!

Türkiye’de depremlerin ardı arkası kesilmiyor. Kahramanmaraş merkezli 11 ilde 6 Şubatta tarihinde başlayan depremler, 20 Şubat tarihinde Hatay’da yaşandı. Son olarak ise dün Niğde’nin Bor ilçesinde 5.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Haber Giriş Tarihi: 25.02.2023 17:38
Haber Güncellenme Tarihi: 25.02.2023 17:38
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Depremlerle yaşıyoruz!

Bayram BULUT/ÖZEL HABER

ADANA (İLKHABER) - Türkiye’de depremlerin ardı arkası kesilmiyor. Kahramanmaraş merkezli 11 ilde 6 Şubatta tarihinde başlayan depremler, 20 Şubat tarihinde Hatay’da yaşandı. Son olarak ise dün Niğde’nin Bor ilçesinde 5.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli 11 ilde depremler meydana geldi. Binlerce bina yıkıldı. On binlerce insan en kaz altında kalarak hayatını kaybetti. 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından artçı sarsıntılarda sık sık devam etti. Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerin ardından adeta can pazarı yaşandı. En kaz altından kalan vatandaşlar için 11 ilde çalışmalar başlatıldı.

HEM ENKAZ, HEM KIŞ ŞARTLARI

Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Elazığ ve Malatya'da depremden sağ kurtulan vatandaşlar bu kez çetin kış şartlarında dışarıda kaldı. Bir yandan enkazların altından yakınlarının sağ salim çıkmasını bekleyen kişiler diğer yandan ise kış şartları ile mücadele başladı. Yaşanan asrın felaketinin ardından depremzedeler için Türkiye tek yürek oldu. Tüm kurum ve kuruluşlar teyakkuza geçti. Binaların enkazlarının altında kalan vatandaşları kurtarmak için zamanla yarış başladı.

ÇADIRLAR KURULDU

Depremzedeler için ise çadırlar kurulmaya başlandı. AFAD tarafından ve belediyeler tarafından bölgelere gönderilen çadırlar kurularak depremzedelerin bu çadırlarda kalmaları sağlandı. Ancak depremzede sayısının fazla olması nedeniyle zaman zaman çadırların yetersiz olduğu tartışmaları da o günlerde boy gösterdi. En kazların altından insanlar çıkartıldı. Günler sonra sağ çıkartılan insanlar felaketin ardından mucizeyi gösterdi. Birçok vatandan enkaz altından sağ çıkarken, on binlerce kişi ise hayatını kaybetti.

MAHALLELER AĞIR HASAR GÖRDÜ

Fay hattı üzerinde bulunan bazı mahalleler depremlerde ağır hasar gördü. Şekeroba Mahallesi de depremde en ağır yarayı alan yerlerden biri oldu. Şehir merkezine 20 kilometre mesafede bulunan bölgede binaların büyük çoğunluğu yıkılırken, geri kalanı ise ağır hasar gördü. Depremlerde yüzlerce kişi enkaz altında kalarak hayatını kaybetti. Mahallede bulunan cami ve okullar kullanılamaz hale geldi.

20 ŞUBAT HATAY DEPREMİ

Artçı sarsıntılar o tarihten itibaren devam etti. Adana’da yıkılan 11 binanın en kazı kaldırıldı. Aradan geçen 14 günlük bir sürede vatandaşlar evlerine dönmeye başladığı dönemde bir sarsıntı daha yaşadı. 20 Şubat 2023 Pazartesi günü saat 20.04'te Hatay'ın Defne ilçesinde 6,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Derinliği 16,74 kilometre olarak belirlenen sarsıntı, çevre illerden ve Orta Doğu ile Kuzey Afrika ülkelerinde de hissedildi.

YİNE EVLER YIKILDI

6,4 büyüklüğündeki depremin ardından Hatay'ın Samandağ ilçesinde saat 20.07'de 5,8 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. 5,8'lik depremin derinliği ise 7 kilometre olarak belirlendi. Bu depremlerle birlikte vatandaşlar Adana’da tekrar evlerini boşaltmaya başladı. Hatay’da yine çok sayıda bina çöktü ve göçük altında kalan vatandaşlar oldu. Bu göçüklerde hayatını kaybedenler ve yaralananlarda oldu.

KURTARMA ÇALIŞMALARI

Göçük altında kalan vatandaşları arama kurtarma çalışmaları devam ederken AFAD tarafından Hatay, Mersin ve Antalya için yapılan tsunami uyarısı kısa bir süre sonra geri çekildi.

AFAD Başkanı Yunus Sezer, birçok ilde hissedilen deprem nedeniyle 6 kişinin hayatını kaybettiğini ve 294 kişinin yaralandığını bildirdi. Sezer, 21 Şubat 2023 Salı günü saat 10.30'da yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

''Hatay ilimizin Defne ilçesinde meydana gelen depremde altı vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 294 vatandaşımız yaralanmıştır. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Bölgede arama kurtarma çalışmalarımız aralıksız devam ediyor”.

ONBİNLERCE İNSAN ENKAZ ALTINDA CAN VERDİ

21 Şubat 2023 Salı günü saat 17.07'de açıklanan son veriler şu şekilde;

Buna göre Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Hatay, Adana, Kilis, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Osmaniye'de olmak üzere şimdiye kadar 42 bin 310 vatandaşımız hayatını kaybetti.

Kahramanmaraş ve Hatay dışındaki illerde arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını açıklandı.

Deprem bölgesindeki 147.934 vatandaşımız diğer illere tahliye edildi. Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde diğer ülkelerden yardım için gelen 9.369 personel afet bölgesine sevk edildi.

SON DEPREM NİĞDE’DEN

İnsanlar tekrar evlerine girmeye başladıklarında ise bu kez Niğde’den deprem haberi geldi. 25 Şubat AFAD'ın son dakika verilerine göre saat 13.27'de Niğde'nin Bor ilçesinde 5.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem Niğde'nin yanı sıra Ankara, Konya ve Mersin'den de hissedildi. Sosyal medyada çok sayıda vatandaş depreme ilişkin mesajlar paylaştı. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 5.2 olarak açıkladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.