Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkıma uğrayan Hatay'da yaşayan Ömer Kavasoğlu, binlerce binanın yıkıldığı kentte depremzedelere metrekaresi 7000 ila 9.500 TL'yi bulan ahşap evler yaparak, barınabilecekleri sıcak bir yuvaya kavuşturuyor.
Yurt dışında olduğu dönemlerde ahşap ev tasarımı ve imalatı üzerine çalışmalar yapan Ömer Kavasoğlu, depremden önce Çanakkale, Korkuteli ve Hatay gibi Türkiye'nin farklı illerinde büyük ölçekli lüks ahşap konut üretimleri gerçekleştirdiğini söyledi.
Ekibiyle birlikte bir ahşap evin imalatını 3-4 aylık sürede yaptığını anlatan Ömer Kavasoğlu, "Bu süre, yapının metrekaresi ve kat sayısına göre değişiyor. Bir ahşap evin metrekaresi ise kullanılan malzemenin kalitesine göre 7000 ve 8000 TL ile 8.500 ve 9.500 TL arasında değişim gösteriyor. Evin imalatında sadece ahşap kullanırsam bu fiyat 7-8 bin TL, anahtar teslimi olursa da 8.500 ve 9.500 TL’yi buluyor." dedi.
Ömer Kavasoğlu, depremden önce Antakya-Reyhanlı Karayolu üzerinde yapımına başladıkları 11 ahşap binanın teslimat aşamasına geldiklerini ifade ederek, şunları söyledi:
"Son dokunuşlarını yaptığımız bu yapılarda, 6 Şubat'taki depremlerde herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. Asrın felaketinden sonra da hoşgörünün merkezi medeniyetler şehri Hatay'ımızda depremzedeler için 11 ahşap ev yaparak sahiplerine teslim ettik. Talebe göre 50 ve 100 metrekare arasında değişen bu evlerin imalatını ise depremzede hemşerilerimizin durumunu dikkate alarak fazla bir kâr marjı gözetmeden en uygun fiyata gerçekleştirmenin gayretinde olduk. Ankara'dan temin ettiğimiz malzemelerle uygun fiyata üretimini gerçekleştirdiğimiz bu yapıları sahiplerine teslim ederek, sıcak bir yuvaya kavuşmalarını sağladık. Ahşap konusunda Bakanlıklar veya ilgili kurumların bize destek sağlaması hâlinde, depremzede vatandaşlarımıza daha uygun fiyatlı konutlar yapabiliriz.”
"AHŞAP, DEPREME DAYANIKLI BİR YAPI ELAMANI"
Ahşabın yapı malzemesi olarak kullanımımım beton ve çeliğe kıyasla çok daha eskilere dayandığını belirten Kavasoğlu, şöyle devam etti:
"Ahşap; doğayla tamamen uyumlu, geri dönüşümü kolay, diğer yapı elemanlarına oranla mukavemeti oldukça iyi olan ve aynı zamanda diğer yapı malzemeleriyle uyumlu ve doğru kullanıldığında çok uzun ömürlü bir malzemedir. Olumlu olan bu özellikleriyle, geleneksel Türk mimarisinde temel bir yapı malzemesi olarak yeri olan ahşap, çoğu zaman hiçbir koruyucu işlem görmemiş olsa da dayanıklılığını koruyabiliyor. Depreme dayanıklı bir yapı elemanı olan ahşap, olumsuz hava koşulları ile kimyasal faktörlere kadar birçok etkilere maruz kaldığında bile mukavemetinde azalmanın yavaş olması bakımından kullanımını önemli hâle getiriyor. Mekanik ve fiziksel özellikleri üzerine yapılan çalışmalar neticesinde ahşabın dayanıklı bir malzeme olması ve yatay kuvvetler karşısında sağlamış olduğu avantajlarla, deprem kuşağında yer alan ülkemizde son yıllarda ahşap yapı üretiminin arttığı gözlemleniyor."
Kaynak: ALİ GÜRELİ