TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Brezilyalı araştırmacılar 35.000 yıl önce Mısır'da yaşamış bir adamın yüzünü yeniden yarattı

Brezilyalı araştırmacılar, fotogrametri olarak bilinen bir süreci kullanarak 35.000 yıl önce Mısır'da yaşamış bir adamın nasıl görünmüş olabileceğini dijital olarak yeniden oluşturdular.

Haber Giriş Tarihi: 09.04.2023 16:01
Haber Güncellenme Tarihi: 09.04.2023 16:01
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Brezilyalı araştırmacılar 35.000 yıl önce Mısır'da yaşamış bir adamın yüzünü yeniden yarattı

İBRAHİM BAYSAL – Özel Haber

ADANA (İLKHABER)  Brezilyalı araştırmacılar, fotogrametri olarak bilinen bir süreci kullanarak 35.000 yıl önce Mısır'da yaşamış bir adamın nasıl görünmüş olabileceğini dijital olarak yeniden oluşturdular. Afrika kökenli olduğu düşünülen adamın iskeleti 40 yıldan uzun bir süre önce Mısır'ın Nil vadisindeki bir arkeolojik alanda bulundu. Cesedin yanında bulunan tek arkeolojik ipucu ise bir taş baltaydı.

Adam, Mısır'da bulunan en eski Homo sapiens ve dünyanın en eskilerinden biri. Yaklaşık 1,6 metre boyunda olduğu ve öldüğünde 17 ila 29 yaşları arasında olduğu düşünülüyor.

Adamın yüzünün görüntüsünün oluşturulmasında görev alan iki bilim insanından biri olan arkeolog Moacir Elias Santos, "Bazı kayıplar olsa da iskeletin kemiklerinin çoğu korunmuş durumda" dedi. Live Science'a verdiği demeçte, "Ancak yüz yaklaşımı için ana yapı olan kafatası iyi korunmuş" dedi.

Bay Santos ve 3D tasarımcısı Cicero Moraes, kafatasının çoğunlukla modern bir yapıya sahip olduğunu, ancak çenenin çağdaş homo sapienslerde tipik olarak bulunandan çok daha sağlam olduğunu keşfetti.

Fotogrametrinin arkeolojide kullanımı onlarca yıl öncesine dayanıyor, ancak son teknolojik gelişmeler tekniği daha uygun fiyatlı ve doğru hale getirdi. Temel olarak fotogrametri, 2D görüntülerden 3D renderlar oluşturuyor ve bir eseri, mezar alanını ya da bu durumda bir insan kafatasını her açıdan yakalamak için özellik eşleştirmesi kullanıyor.

Brezilyalı bilim insanları dijital rekreasyonlarının sadece bir yaklaşım olduğunu kabul ediyor, ancak çalışmalarının bilim insanlarının insan evrimindeki önemli bir bölümü anlamalarına yardımcı olacağını söylüyorlar. Çünkü uzun süre önce ölmüş insanların yüzlerinin görüntülerini yeniden yaratmak için dijital teknolojiyi kullanmak son yıllarda atılan en önemli adımlar adım. Bu çalışmanın en çarpıcı örneklerinden biri Mısır'ın en ünlü firavunlarından biri olan Ramses II'ye aitti. Yakın zamanda araştırmacılar, 2015 yılında Suudi Arabistan'ın kuzeybatısındaki arkeolojik bir alan olan Hegra'da 2.000 yıllık bir mezarda keşfedilen kalıntılara dayanarak eski bir Nebati kadınının 3D yapısını ortaya çıkardılar. Bu teknolojiyi kullanarak eski zamanlarda yaşayan insanların veya canlıların görüntüsüne ulaşmış olabileceğiz. Bu görüntülerden yola çıkarak eski zamanlar hakkında daha fazla bilgiye ulaşmış olacağız.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.