TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Endonezya'da 51 bin yıllık figüratif mağara sanatı keşfedildi

Endonezya'nın Güney Sulawesi Adası'nda Avustralyalı ve Endonezyalı bilim insanları tarafından keşfedilen bir mağara resmi, figüratif mağara sanatının en eski örneği olarak kabul ediliyor. Yaban domuzu ve üç insan benzeri figürün yer aldığı resim, en az 51 bin 200 yıllık ve daha önce bulunan en eski mağara resminden 5 bin yıldan daha eski. Bu keşif, modern insanın yaratıcı düşünme kapasitesini ilk gösterdiği zaman dilimini bilinenden daha geriye itiyor.

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2024 09:24
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2024 09:24
Kaynak: AA
Endonezya'da 51 bin yıllık figüratif mağara sanatı keşfedildi

Avustralyalı ve Endonezyalı bilim insanları, Endonezya'nın Güney Sulawesi Adası'nda bulunan ve en az 51.200 yıllık olduğu tahmin edilen bir mağara resmini keşfetti. Yaban domuzu ve üç insan benzeri figürü tasvir eden resim, figüratif mağara sanatının bilinen en eski örneğidir ve modern insanın yaratıcı düşünme kapasitesini ilk gösterdiği zamanı 5.000 yıl geriye itiyor.

2019 yılına kadar bu rekor, Endonezya'da bulunan ve 44.000 yıllık olduğu tahmin edilen bir av sahnesini tasvir eden bir resme aitti. Yeni keşfedilen resim, lazer teknolojisi kullanılarak sanat eserinin küçük parçalarının kesilmesi ve analiz edilmesiyle daha doğru bir şekilde tarihlendirildi.

Resimdeki figürler karmaşık bir hikaye anlatıyor gibi görünüyor. En büyük insan figürü, uzanmış kollarıyla bir asa tutarken tasvir edilirken, diğer figürler domuzla etkileşim halinde görülüyor. Bu betimlemeler, o dönemdeki insanların soyut düşünme ve hikaye anlatımı yeteneğine sahip olduğunu gösteriyor.

Avustralya'daki Griffith Üniversitesi'nden Prof. Maxime Aubert, bu keşfin insan evrimi hakkındaki fikirlerimizi değiştireceğini söylüyor. Aubert, "Resim, karmaşık bir hikaye anlatıyor ve hikaye anlatımına dair sahip olduğumuz en eski kanıt. Bu, o dönemdeki insanların soyut terimlerle düşünme kapasitesine sahip olduğunu gösteriyor." diyor.

Güney Afrika'daki Blombos Mağaraları'nda bulunan 75.000 ila 100.000 yıl öncesine ait geometrik desenler, mağara sanatına dair bilinen en eski örnekler arasındadır. Yeni keşfedilen resim ise figüratif sanatın bilinen başlangıcını önemli ölçüde geriye itiyor ve insan yaratıcılığının evriminde önemli bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.

Yeni tarihleme yönteminin daha yaygın bir şekilde kullanılmasıyla birlikte, dünyanın farklı yerlerinde bulunan mağara resimlerinin tarihi yeniden belirlenebilir ve betimsel sanatın ortaya çıkış tarihi daha da geriye taşınabilir.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.