NATO Genel Sekreteri Mark Rutte: Sözde Rus ayısı ortada yok, Ukrayna’da gördüğümüz, cansız ruhlu bir bahçe salyangozu

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Avrupa'nın ittifak içinde daha fazla sorumluluk aldığını belirterek, ABD'nin NATO'ya bağlı kalmaya devam edeceğini ve Rusya'nın Ukrayna'da ağır kayıplar verdiğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 13.02.2026 17:19
Haber Güncellenme Tarihi: 13.02.2026 17:20
Kaynak: İHA
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte: Sözde Rus ayısı ortada yok, Ukrayna’da gördüğümüz, cansız ruhlu bir bahçe salyangozu

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Münih Güvenlik Konferansı'na katılımı öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Dün gerçekleştirilen NATO Savunma Bakanları Toplantısı'na ilişkin değerlendirmeler yapan Rutte, Avrupa'nın ittifak içindeki rolüne ve Ukrayna'daki son duruma değindi.

"SÖZDE RUS AYISI ORTADA YOK"

Rutte, Münih Güvenlik Konferansı'nda Ukrayna konusunun da ele alınacağını belirterek sahadaki duruma ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Bazılarının düşündüğünün aksine Rusya, bu savaşı kazanmıyor. Sözde Rus ayısı ortada yok. Ukrayna’da gördüğümüz cansız ruhlu bir bahçe salyangozu. Rusya, Ukrayna’da tam da bu şekilde, çok yavaş ve ağır kayıplar vererek ilerliyor. Ayda on binlerce kayıp veriyor. Aralık’ta 35 bin, Ocak’ta 30 bin ölü. Gerçekler bunlar. Bu yüzden Ukrayna’yı güçlü tutmalıyız. Çünkü, verdiğimiz desteği en iyi şekilde kullandıklarını görüyoruz"

SDG SORUSUNA YANIT VERMEDİ

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan NATO Genel Sekreteri, DAEŞ ile mücadelede terör örgütü PKK'nın kontrolündeki SDG ile çalışmaya devam edilip edilmeyeceği yönündeki bir soruya, "Üzgünüm, bu benim gündemimde değil" yanıtını verdi.

AVRUPA'NIN LİDERLİĞİ VE ABD'NİN BAĞLILIĞI

Rutte, "Avrupa, ABD'den bağımsız olabilir mi?" sorusu üzerine müttefiklerin birlikte hareket etmesi gerektiğine dikkati çekerek, "NATO dahilinde hepimiz ABD, Avrupalılar ve Kanada’nın birlikte hareket etmesi gerektiği konusunda hemfikiriz. Hepimiz bunu kabul ediyoruz. Bununla birlikte, NATO’daki Avrupa liderliğinin ilerlemesi gerektiği konusunda da hemfikiriz. Avrupalılar, kendi savunmaları için daha fazla sorumluluk almalı" dedi.

Avrupa'nın savunma harcamalarını artırdığını ve Almanya'nın bu harcamaları 2021'e nazaran iki katına çıkardığını ifade eden Rutte, "Dün gördüğüm, Avrupa’nın gerçekten öne çıkması NATO içinde daha fazla liderlik rolü üstlenmesi ve kendi savunması için daha fazla sorumluluk almasıydı. Bunun NATO’yu daha da güçlendireceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Bu gelişmenin ABD'yi ittifaka daha sıkı bağlayacağını vurgulayan Rutte, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla ABD, NATO’ya her zamankinden daha güçlü bir şekilde bağlı kalacak. Çünkü onlarca yıldır talep ettikleri şeyin, yani Avrupa ve Kanada’nın kolektif savunmaya daha fazla katkı yapmasının, artık gerçekleştiğini görüyorlar. ABD, NATO’ya tamamen bağlı. Hem nükleer hem de konvansiyonel olarak ittifaka bağlılar ve bunun çok önemli olacağını düşünüyorum."

"AVRUPA LİDERLİĞİNİN GİDEREK ARTTIĞINI GÖRECEĞİZ"

Rutte, gelecek döneme ilişkin NATO'nun stratejik planlarını ise şu sözlerle özetledi:

"Şu anda gördüğüm şey, NATO’nun giderek daha fazla Avrupa liderliğinde olmasıdır. Avrupalılar, savunmalarını üstlenmek için öne çıkıyor. Tabii bu hem nükleer hem konvansiyonel anlamda güçlü bir Amerikan varlığıyla birlikte oluyor. Önümüzdeki yıllar için tüm planlarımız hazır. Önümüzdeki yıllarda NATO’daki Avrupa liderliğinin giderek daha fazla olduğunu göreceğiz. Ama ABD, kesinlikle örgüt içinde kalmaya devam edecek. Bunu ABD ile yakın eşgüdüm içinde, adım adım ve mevcut savunma planlama sürecine dayanarak yapacağız."

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.