TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nijer, Mali ve Burkina Faso Sahel Devletleri ittifakı kurdu

Nijer, Mali ve Burkina Faso, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'ndan (ECOWAS) ayrılarak yeni bir ittifak olan Sahel Devletleri İttifakı (AES) kurdu. Bu kararla ülkeler, bölgesel işbirliğini derinleştirerek güvenlik ve ekonomik kalkınma alanlarında ortak adımlar atmayı hedefliyor.

Haber Giriş Tarihi: 07.07.2024 14:27
Haber Güncellenme Tarihi: 07.07.2024 14:27
Kaynak: Haber Merkezi
Nijer, Mali ve Burkina Faso Sahel Devletleri ittifakı kurdu

Nijer, Mali ve Burkina Faso, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'ndan (ECOWAS) ayrılarak yeni bir ittifak kurma kararı aldı. Üç ülke, Sahel Devletleri İttifakı (AES) adı altında bir konfederasyon oluşturmak için resmi adımlar attı. İlk zirvelerini Nijer'in başkenti Niamey'de düzenleyen ülkeler, konfederasyonlarını pekiştirmek amacıyla ortak bir bildiri imzaladılar. Mali Cumhurbaşkanı Assimi Goita, Nijer Cumhurbaşkanı Abdurrahmane Tchiani ve Burkina Faso Cumhurbaşkanı İbrahim Traore'nin katıldığı zirvede, AES'in kurulmasıyla ilgili stratejik adımlar tartışıldı.

AES'in kurulmasıyla birlikte, Nijer, Mali ve Burkina Faso'nun bağımsızlıklarını güçlendirecekleri ve bölgesel işbirliğini artırarak güvenlik gibi alanlarda ortak çözümler üretecekleri belirtiliyor. Toplam nüfusu 72 milyonu aşan bu ülkeler, AES çatısı altında ekonomik ve siyasi alanlarda derinleşen işbirlikleri gerçekleştirecek.

Mali, Burkina Faso ve Nijer, Eylül 2023'te AES'i kurma kararını almış ve 28 Ocak'ta ECOWAS'tan resmen ayrıldıklarını duyurmuştu.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.