TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rusya'daki terör saldırısı: Yaşamını kaybedenlerin sayısı 143'e yükseldi

Rusya’nın başkenti Moskova’da Crocus Belediye Binası'ndaki konser salonunda kamuflaj giyen 5 kişi tarafından silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda yaşamını kaybedenlerin sayısının 143'e yükseldiği bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2024 09:18
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2024 14:28
Kaynak: Haber Merkezi
Rusya'daki terör saldırısı: Yaşamını kaybedenlerin sayısı 143'e yükseldi

Rusya’nın başkenti Moskova’da Crocus Belediye Binası'daki konser salonunda kamuflaj giyen 5 kişi tarafından silahlı saldırı düzenlendi. Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin açıklamasına göre, saldırıda en az 60 kişi hayatını kaybetmiş,145 kişi de yaralanmıştı. Son açıklamaya göre hayatını kaybedenlerin sayısı 143'e yükseldi. 

Rusya’nın başkenti Moskova’daki Crocus Belediye Binası’nda bulunan konser salonunda dün silahlı saldırı düzenlendi. Kamuflaj giyen 5 kişi, girdikleri konser salonunda bulunanların üzerine otomatik tüfeklerle ateş açtı. Saldırının gerçekleştiği konser salonunun bulunduğu binada patlama yaşandığı ve patlamanın da yangına neden olduğu bildirildi. 

Rusya Federal Güvenlik Servisi saldırıyla ilgili açıklama yaptı. Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin açıklamasına göre, saldırıda en az 60 kişi hayatını kaybetmiş,145 kişi de yaralanmıştı. Son açıklamaya göre hayatını kaybedenlerin sayısı 143'e yükseldi. Saldırıyı ise IŞİD’in Horasan kolu üstlendi. IŞİD, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, terör saldırısını kendilerinin düzenlediğini ve saldırganların daha sonra kaçmayı başardığını iddia etti. 

Rus yetkililer, olayla ilgili olarak, aralarında saldırıyı gerçekleştirenlerin de bulunduğu 11 kişinin yakalandığını açıkladı.

Rusya, Moskova'daki terör saldırısı nedeniyle BMGK'den toplantı talep edecek

Rusya Dışişleri Bakanlığı Özel Yetkili Büyükelçisi Rodion Miroşnik, Moskova'daki terör saldırısına ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinden (BMGK) toplantı talep edeceklerini bildirdi.

Miroşnik, saldırıyla ilgili girişimlerde bulunacaklarını anlatan Miroşnik, "Diplomatlarımız bu konuyu BMGK toplantısında gündeme getirecek. BMGK’den yakın zamanda bu konuda toplantı talep edecekler ve böylelikle en büyük uluslararası kuruluştaki küresel çoğunluk bu eylemleri kınayabilecek." dedi.

BM'den açıklama

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya'nın başkenti Moskova'da bir konser salonuna yönelik saldırıya ilişkin gelen haberlerin üzüntüyle karşılandığını açıkladı.

İran'dan tepki

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan de, X sosyal medya hesabından Moskova'daki terör saldırısına ilişkin açıklama yayımladı.

Moskova'daki terör eylemini şiddetle kınadığını belirten Abdullahiyan, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına, Rusya hükümetine ve halkına başsağlığı diledi.

Abdullahiyan, "Teröre karşı ortak ve etkili bir mücadele, uluslararası toplumun ciddi ve ayrımcı olmayan eylemlerini gerektirir." ifadelerini kullandı.

Ukrayna suçlamaları kabul etmedi 

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ise Rusya'nın başkenti Moskova'da "Crocus City Hall" adlı konser salonuna düzenlenen terör saldırısıyla ilgilerinin bulunduğuna ilişkin suçlamaları reddettiklerini duyurdu.

İslam'la bağlantısı yok

Dünya Müslüman Alimler Birliği de, Rusya'nın başkenti Moskova'daki terör saldırısını kınayarak, saldırının İslam'la bağlantısının olmadığını bildirdi.

Moskova'da düzenlenen terör saldırısına dünyadan tepkiler

Rusya'nın başkenti Moskova'da bir konser salonuna yapılan terör saldırısının ardından birçok ülkeden kınama mesajı yayınladı.

Tunus'un Moskova'daki vahim ve trajedik terör saldırısını şiddetle kınadığı vurgulanan açıklamada, "Dost ülke Rusya halkına ve saldırıda hayatını kaybeden ailelere en içten taziyelerimizi sunuyoruz. Masum insanların hayatını kaybettiği bu korkakça eylemde yaralananlara acil şifalar diliyoruz." ifadelerine yer verildi.

Özbekistan

Özbekistan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in Moskova’daki Crocus City Hall konser salonunda onlarca masum insanın hayatını kaybettiği ve ağır yaralandığı trajik olayla ilgili Putin'e derin taziyelerini ilettiği bildirildi.

Açıklamada, Mirziyoyev'in mesajında, sivillere yönelik bu terör saldırısını Özbekistan'ın şiddetle kınadığını kaydederken, bu suçun organizatörleri ile faillerinin cezalandırılacağının kaçınılmaz olduğunu vurguladığı, hayatını kaybedenlerin yakınlarına sabır, yaralılara ise acil şifalar dilediği belirtildi.

İsrail

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, Moskova'da yaşanan "trajik" olaylardan dolayı üzüntülü olduğunu bildirdi.

Katz, "Kalplerimiz kurbanların aileleri ve etkilenen herkesle birlikte. Böyle anlar bize yaşamın kırılganlığını ve hepimizi birbirine bağlayan ortak insanlığı hatırlatıyor." ifadelerini kullandı.

Hamas

Hamas'ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Moskova'da sivilleri hedef alan, onlarca ölü ve yaralıya yol açan terör saldırısını şiddetle kınıyoruz." ifadelerine yer verildi.

Rusya yönetimine ve halkına "en içten başsağlığı dilekleri" iletilen açıklamada, yaralılar için de acil şifa temennisinde bulunuldu.

Japonya

Japonya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kobayaşi Maki, yaptığı açıklamada, "Moskova'nın Krasnogorsk kentindeki bir ticari yerleşkede meydana gelen ve çok sayıda can kaybıyla sonuçlanan silahlı saldırı olayını Japonya şiddetle kınıyor" ifadesini kullandı.

Kobayaşi, ülkesinin, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine en içten başsağlığı dileklerini ilettiğini kaydetti.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.