TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Zambiya'da 476.000 Yıllık ahşap yapı ortaya çıkarıldı

Zambiya’da bir nehir kıyısında yaklaşık 500 bin yıllık ahşap yapı bulunmasıyla arkeologlar tarihi keşfin ardından antik insan hayatına yönelik düşüncelerinin değiştiğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2023 10:00
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2023 14:02
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Zambiya'da 476.000 Yıllık ahşap yapı ortaya çıkarıldı

SERHAT AKARSU

(İLKHABER)- Zambiya'daki Kalambo Şelalesi arkeolojik alanında yapılan kazılarda, yaklaşık 476.000 yıl öncesine tarihlenen antik bir ahşap yapı bulundu. Bu yapı, Afrika veya Avrasya Paleolitik Çağında bilinen bir benzeri olmayan ve inşaatta ahşabın en erken kullanımını temsil ediyor olabilir.

Yapı, iki birbirine kenetlenmiş kütükten oluşmaktadır ve ıslak taşkın yatağında konutlar için yükseltilmiş bir platform, yürüyüş yolu veya temel inşa etmek için kullanılmış olabilir.

Ahşap eserler, korunmaları için istisnai koşullar gerektirdiğinden Erken Paleolitik Çağ'dan günümüze nadiren ulaşmıştır. Bu nedenle arkeologlar, homininlerin bu temel hammaddeyi ne zaman ve nasıl kullandıkları ya da Paleolitik insanların çevrelerini nasıl yapılandırdıkları konusunda sınırlı bilgiye sahiptir.

zambiya  3

Liverpool Üniversitesi arkeologlarından ve İnsanlığın Derin Kökleri (Deep Roots og Humanity) projesi liderlerinden Larry Barham, "Buluntumuz ilk atalarımız hakkındaki düşüncelerimi değiştirdi" dedi.

'Taş Devri' etiketini unutun, bu insanların ne yaptığına bakın, ahşaptan yeni ve büyük bir şey yaptılar diye konuşan Barham, “Zekalarını, hayal güçlerini ve becerilerini kullanarak daha önce hiç görmedikleri, daha önce hiç var olmamış bir şey yarattılar. Sadece günlük işlerini yapmak için nehir kenarında oturacakları bir platform yaparak bile olsa, yaşamlarını kolaylaştırmak için çevrelerini dönüştürdüler. Bu insanlar bize sandığımızdan daha çok benziyorlardı." İfadelerini kullandı.

Araştırmacılar, bulguları çevreleyen kumdaki minerallerin en son ne zaman güneş ışığına maruz kaldığını ortaya çıkaran yeni lüminesans tarihleme tekniklerini kullanarak yaşlarını belirlediler.

Aberystwyth Üniversitesi'nden Profesör Geoff Duller, "Bu büyük yaşta, buluntulara bir tarih koymak çok zordur ve bunu yapmak için lüminesans tarihlemeyi kullandık" dedi.

Aberystwyth Üniversitesi Coğrafya profesörlerinden Geoff Duller, "Biri diğerinin üzerinde duruyor ve her iki tahta parçasında da çentikler var. Bu çentiklerin taş aletlerle kesildiğini net bir şekilde görebiliyorsunuz. Bu sayede iki kütük birbirine geçerek inşaat nesneleri haline geliyor" açıklamasını yaptı.

Bilim insanları Kalambo'da ayrıca 390.000 ila 324.000 yıl öncesine ait, aralarında bir kama, kazma çubuğu, kesilmiş kütük ve çentikli dalın da bulunduğu dört ahşap alet buldu.

zambiya  2

Buluntuların beklenmedik bir erken form çeşitliliğini ve ağaç gövdelerini büyük birleşik yapılara dönüştürme kapasitesini gösterdiğini işaret eden Araştırmacılar, “Bu yeni veriler yalnızca Afrika'daki ahşap işçiliğinin yaş aralığını genişletmekle kalmıyor, aynı zamanda erken homininlerin teknik bilişine dair anlayışımızı da genişletiyor ve teknoloji tarihinde ağaçların kullanımının yeniden incelenmesini zorunlu kılıyor." dedi.

Keşif Nature dergisindeki bir makalede rapor edilmiştir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.