SON DAKİKA
Hava Durumu

Ortadoğu'da aranan bir üniversite oldu

Mardin Artuklu Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, 2007-2008 döneminde eğitime başlayan Üniversitelerinin geldiği noktayı şöyle açıkladı:

Haber Giriş Tarihi: 23.01.2014 17:09
Haber Güncellenme Tarihi: 23.01.2014 15:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.ilkhaber-gazetesi.com
Ortadoğu'da aranan  bir üniversite oldu

p { margin-bottom: 0.08in; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 115%; widows: 2; orphans: 2; }p.western { font-family: "Calibri",sans-serif; font-size: 11pt; }p.cjk { font-family: "Calibri",sans-serif; font-size: 11pt; }p.ctl { font-family: "Times New Roman",serif; font-size: 11pt; }a:link { color: rgb(32, 81, 95); text-decoration: none; }

 

Adnan AVUKA

MARDİN(İLKHABER) - Attığı dev adımların bugün meyvesini toplamaya başlayan Mardin Artuklu Üniversitesi Ortadoğu ülkeleri arasında aranan bir üniversite haline geldi. Her din ve dilin harmanlandığı Mezopotamya'nın incisi Mardin'de kurulan ve Türkiye'ye beyin yetiştirmenin gayretinde olan Mardin Artuklu Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, öncelikli olarak üniversitenin şehre ve bölgeye sosyal ve kültürel ortamına katkıda bulunmayı amaçladığını, Türkiye'de ve Ortadoğu'da bulunan üniversiteler arasında bir köprü oluşturmayı hedeflediğini söyledi.

Mardin Artuklu Üniversitesi'nin kurulduğu günden bu yana çalışmaları hakkında bilgi veren Rektör Prof. Dr. Omay, üniversitenin 5662 Sayılı kanunla kurulduğunu, 2007-2008 eğitim-öğretim yılında 1104 öğrenci ile yola çıktığını kaydetti.

Barış, kardeşlik, empati, huzur, ilimperverlik gibi kavramları öne çıkararak insanı yücelten, hakikati ararken kınayıcının kınamasından çekinmeyen bir üniversite kimliğini taşıdıklarını ifade eden Kurucu Rektör Prof. Dr. Omay, Üniversite'nin Mezopotamya'nın ışıması olduğuna dikkat çekerek, şunları dedi:

“Tarih zenginliği ile tarih bölümleri, kültürel zenginliği ile edebiyat bölümleri, konuşulan dillerin farklılığı ile dil ve tercüme bölümleri, farklı dinlerin bir arada yaşaması ile teolojik bölümleri var ki; bu konuşkan ve öğretici üniversitenin yüzeydeki hedefinin sadece bir kaçını resmediyor.

Böylelikle;

Mardin Artuklu Üniversitesi’nin, dünyanın, medeniyetin ne anlama geldiğini ve bunu bir kez daha kaleme alması gerektiği hususunda düşünülmesini sağlayacak büyük bir hatırlatması olacaktır.

Her fırçasında “ayrı gibi görünen aynı” evrenselliğin ruhunda herkesle kucaklaşıyor.

Gökkuşağındaki renklerin birbiriyle oluşturduğu âhenk misali, bir arada, kardeşçe yaşattığı inanış ve görüşlerin oluşturduğu çeşitlilik mevcut. Mardin Artuklu Üniversitesinin temelinde şüphesiz Mardin Medeniyetlerinin uçuşan renkleri var. Diller ve dinler şehrinin birbirilerinin uyumu ile temeli inşasında kardığı topraktan meydana getirdiği harcı var. İlerici rüzgarıyla boyadığı çoğulculuğun tuvalleri var. Dünyanın en eski üniversitelerinin kökleri bu coğrafyada filizleniyor. Bir kök var ki nasıl bir nam saldıysa ilmin ve hayretin “işleme” si gibi gövdesini doğan her günün yüzeyine yansıtıyor.

MİSYONUMUZ, VİZYONUMUZ”

Sosyal olayların araştırılmasında özgür ve bilimsel bilgi üretmek, buna dayalı sosyal politikalar önermek, uygulanmasında ve takibinde rol almak, zihinsel ruhi, maddi, bireysel ve toplumsal ihtiyaçları karşılayacak bilgi çağının gerekleri ve moral değerlerle donanımlı fertler yetiştirmek, çağdaş, saygın ve özgün bir sosyal bilimler üniversitesi olarak Ortadoğu’nun tarihi ve sosyokültürel mirasını yerelden evrensele taşımak.

Mardin Artuklu Üniversitesi, sosyal olayların araştırılmasında özgür bilimsel bilgi üretmek, hal çareleri ve tekliflerinde bulunmak; bu konuda politikalar önererek, bu önerilerinin hayata geçmesinde ve izlenmesinde yer almak; insan haklarına saygılı, katılımcı ve barışçı bir toplum için etik ve estetik hükümler geliştirebilme yeteneğine sahip, başarılı bireyler yetiştirmek şeklinde bir ana hedefle yola çıkmıştır.

Mardin Artuklu Üniversitesi farklı dillerin, dinlerin ve kültürlerin hayat imkânı bulduğu, çağdaş, saygın ve özgün bir Sosyal Bilimler Üniversitesi olarak değişime, gelişime açık bir anlayış içinde işbirliği yapabilmek ve insanlığın ortak kültürel mirasına katkılarda bulunup bu mirasın şehrinde tedavülünü sağlayan bir köprü oluşturmuştur. Ortadoğu coğrafyasındaki dillerin, dinlerin ve kültürlerin muhafaza edilerek gelecekte de var olmasına destek olmak; bu sayede toplumsal barış ve kardeşliğimize ve gittikçe güçlenen demokrasimize katkı sağlamayı amaç edinmiştir.

TARİHİ DOKU İLE İLİMLE KUCAKLAŞMA

Mardin Artuklu Üniversitesi, Mardin’in sosyal ve kültürel hayatına önemli katkılar sağlamayı da amaç edinmiştir. Kaldı ki Mardin, tarihi içerisinde çok sayıda bilgin yetiştirmiş ve bunun için de ilmin başkenti olarak dünyaya nam salmıştır.

Bu şahane taş kentin abbaralarında dolaşan tarihi rüzgâr, medeniyetlerin saçlarını okşayan bir lisandır. Doğu ile batının irtibatını sağlayan ipek yolu yorgunluğu, şaheser kervansaraylarında dinlence etmiştir.

Sanat fikrinin beşeriyete yeteceği çok sayıda cami kilise ve manastır, kendi mabedinde bilgi yumaklarını teker teker çözmüş ve ördüğü ilim hırkasını bu şehirde giydirmeye başlamıştır.

Böylesi bir şehrin ilim yuvası olan Mardin Artuklu Üniversitesi, bu kimliğini tarih boyunca sürdürerek tıpkı mazisinde olduğu gibi alimler yetiştirmeye, “Seglavi Kısrağı” gibi rüzgârı karşısına alarak bu şehri şahlandırmaya devam edecektir.

Genel olarak uluslararası seviyede akademik yeterliliğini ispatlamış bir sosyal bilimler üniversitesi olmayı hedefleyen Mardin Artuklu Üniversitesi, Ortadoğu’nun tarihi ve sosyo-kültürel mirasını yerelden evrensele taşıyor.

Ve geleceğe yönelik en ilerici, en hayretsiz ve inandığı gözleri ve aklının katkılarıyla altını çizerek devam ediyor.

“ALTI FAKÜLTE...”

Altı fakülte, ön üç bölüm, beş meslek yüksekokulu, üç enstitü ve bir devlet konservatuvarından oluşan üniversitemizin 2023 yılına kadar olan hedefi: Mardin Artuklu Üniversitesini Ortadoğu’nun en tanınmış ve en donanımlı akademyası haline getirmek.

ESKİ YENİ SENTEZİ

Mardin Artuklu Üniversitesinin her bir dersliğinde verilen eğitim, özenle yazılmış ve ilericiliğin puluyla damgalanmış bir mektup ve tam anlamıyla sosyal bilimin bir fotoğraf stüdyosudur. Aynı zamanda, Mardin Artuklu Üniversitesi “eski-yeni” sentezidir. Yolculuğa kattığı genç düşünürleri, bilgili eğitmenleriyle iş yaşamının her noktasına tam donanımlı, bir kütüphane eri haline getiren gerçek üniversitelileri yetiştirmeyi hedefler.

AKADEMİK BÖLÜMLER

Akademik yeterliliğini ispatlamış ve dikkate alınan çağdaş, saygın ve özgün  Sosyal Bilimler Üniversitesi olma vizyonu ile yola çıkan üniversitemiz bu amaçla; öğrencilerine özgün, katılımcı, evrensel ve özgürlükçü bir akademik program hazırlama hedefi ile zengin stratejik programlar geliştiriyor. Mardin Artuklu Üniversitesi, öğrencilerine araştırmayı teşvik eden  nitelikli, dinamik, etkin ve işlevsel öğretim programları sunuyor.

Üniversitemiz bünyesinde Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, İlahiyat Bilimleri Fakültesi ve Fen Fakültesi mevcuttur.

 

EDEBİYAT FAKÜLTESİ

 

Temel bilim alanlarını kullanan ve bunların kararlılıkla sosyal hayata geçirilmesini amaçlayan Sosyal bilimlerin evrensel ilkelerinden hareket eden Fakültemizin misyonu gerçeği araştırmaktır.

Vizyonu ise evrensel boyutta bilgi üreten, ufku geniş, girişimci, üretken, bilimin prensibini ve işleyişini kavramış, toplumun gelişmesine katkıda bulunan ve eleştirel düşünen bireyler yetiştirmektir.

 

Bölümler:

Antropoloji, Arkeoloji, Doğu Dilleri ve Edebiyatları, Eğitim Bilimleri, Felsefe, Kürt Dili ve Edebiyatı, Psikoloji, Sanat Tarihi, Sosyoloji, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı.

 

 

GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ

Sezgi gücünü kullanabilen, nesneler arasında ilişkileri yorumlayabilen ve bunu malzemeler aracılığıyla ifade edebilme yetisine sahip öğrenciler yetiştirerek geniş bir sanatsal ve kültürel perspektifle aynı zamanda evrensel kültür ile yerel kültürler arasında bağ kurma anlayışı kazandıran uygulamalı ve teorik bir eğitim gerçekleştirmektedir.

Fakültemiz çok kültürlü ve pek çok uygarlığın köklü tarihsel ve kültürel birikimlerini miras almış bir bölgede konumlanmıştır. Bu birikimin modern sanat yöntemleriyle yoğrularak evrenselle buluşturulması üniversitemiz tarafından bir gereklilik olarak görülmektedir.

Bu fakültemizde El sanatları, Heykel, Müzik, Resim, Sinema -Televizyon bölümleri vardır.

MİMARLIK FAKÜLTESİ

Mardin Artuklu Üniversitesi’nin sosyal bilimler ağırlıklı olması öngörülen genel kimliğine uygun olarak, Mimarlık Fakültesi de akademik yaklaşımını bir teknokrat veya teknik adam yetiştirme uğraşı olarak tanımlamamaktadır.

Öğretim programları, mekan üretimini ve tasarımı toplumsal pratikler olarak ele alacak şekilde düzenlenmiştir. Bunun anlamı, fakültede mimarın toplum için tasarladığı biçimindeki yaygın klişenin aksine, mimarlığın toplumsallığın ta kendisi olduğu kabulüyle eğitim yapılmakta olduğudur.

Dolayısıyla, tasarım ve tarih-kuram pratiklerini merkeze alan ve diğer mimari pratikleri bunlara eklemleyen bir yaklaşım uygulanmaktadır. Giderek çok aşınmakla birlikte, deneysellik sıfatı mimarlık öğretimi için hala anlamlı olmayı sürdürüyorsa, Mardin’de deneysel bir etkinlik yürütülmekte olduğu söylenebilir.

Bu fakültemizde ise programlar Mimarlık Lisans Program, Mimarlık Tezli Yüksek Lisans Programı, Mimarlık Yüksek Lisans Programı, Mimarlık Doktora Programı şeklindedir.

Mimarlık Yüksek Lisans Programı:

Tasarım ve kuram gibi iki temel alanda yoğunlaşmayı öngörmektedir. Hedef, kuramı tasarımı destekleyici bir yan pratik olarak gören yaygın araçsal eğilimin aksi doğrultuda düşünebilme imkânlarının araştırılması ve geliştirilmesidir.

Öğretim programı, kuramsal düşüncenin ana mimari etkinliklerden biri olduğu ve tasarımla bağının içsel sayılması gerektiği doğrultusunda yürütülmektedir.

Tezli ve tezsiz olarak iki ayrı güzergahta geliştirilen programda tasarım projesi yapma pratiği tezli ve tezsiz dallarda, doğal olarak, farklı ağırlıkta yer tutmaktadır. Bu tasarım projesi yapma pratiğinde amaçlanan formasyon, tasarımsal ve kuramsal pratiklerin bütünlüğünün uygulamalı olarak ortaya konması ve deneyimlenmesidir.

Kuramsal derslerdeyse, kentten tekil yapı ölçeğine, siyaset düşüncesinden kültür araştırmalarına dek bir dizi güncel akademik yönelimin eleştirel bir disiplinlerarası mesafeden tartışılması amaçlanmıştır.

Mimarlık Doktora Programı:

Temelde mimarlık tarihi ve kuramı disiplinini eksen almaktadır.

Mimarlığın giderek inşai pratiklerle sınırlı olmadığının ve ağırlıklı biçimde söylemsel bir etkinlik olduğunun düşünülmeye başladığı güncel dünyada Fakültemizin hayata geçirdiği bu programın amacı, bu alandaki düşünce üretme potansiyelini geliştirmektir.

Program, hem tasarımcı olmayı hedefleyenler, hem de mesleki pozisyonunu öncelikle kuramsal etkinlikte bulunmak olarak tanımlayanlar için biçimlendirilmiştir. Dolayısıyla, programın ders bileşimi disiplinlerarası niteliktedir. Bu yaklaşım, mimarlık bilgisini kendi içine kapalı bir teknik birikim olarak görmekten kaçınan kurum tavrının olağan sonucudur. Mimarlık Doktora Programı’nda öğrenim görme imkânı mimar kökenlilerle sınırlanmamış ve geniş bir disipliner yaygınlık içinde olması öngörülmüştür. Bunun çeşitli toplumsal bilim alanları arasındaki kısıtlı diyalog ortamına olumlu katkıda bulunmaktadır.

Mimarlık Doktora Programı, mimarlık, şehircilik, şehir ve bölge planlama, sanat tarihi, sosyoloji, tarih, felsefe, antropoloji ve arkeoloji alanlarında yüksek lisans eğitimi almış meslek adamlarına açıktır.

İLAHİYAT BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

Üniversitemizin bulunduğu Mardin kentimiz yüzyıllardan beri farklı kavim, medeniyet, din ve kültürlerin birlikte yaşadıkları Kuzey Mezopotamya’nın en önemli kenti sayılmaktadır.

Tarih boyunca Zerdüştlük, Süryanilik, Yezidilik, ve İslam dinlerinden her biri bu kente kendi çapında damgasını vurmuştur.

Mardin’in Ğurab Dağı’ndaki ateşgedesinde bin yıl boyunca sönmeyen Zerdüşti ateşler yakılmış, aynı zamanda bu şehir Süryanilerin en önemli merkezlerinden biri olmuştur.

Deyrulzafaran Manastırı gibi önemli bir merkezin kentimizde olması ve İslam tarihi boyunca eğitim ve öğretime katkıda bulunmuş Zinciriye ve Kasımiye gibi medreselerin hala dimdik ayakta durması ,bu farklı din ve medeniyetin “Bilim Dalları” şeklinde temsil edilecekleri ve akademik araştırmalara tabi tutulacakları bir İlahiyat Bilimleri Fakültesi’nin kurulmasını elzem kılmıştır.

Hedefimiz;

Toplumda dini bilimler dalında uzman kadrolar yetiştirerek içtimai sahada sağlıklı, doğru dini anlayış ve davranışların gelişip güçlenmesine öncülük etmektir.

Bölümler: Temel İslam Bilimleri, Felsefe ve Din Bilimleri, İslam Tarihi ve Sanatları.

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

Çağdaş, saygın ve özgün bir Sosyal Bilimler Üniversitesi olarak, Orta Doğu'nun tarihî ve sosyo-kültürel mirasının yerelden evrensele taşınmasına iktisadî ve idarî bilimler alanında katkı sağlama vizyonu ile kuruldu.

Misyonumuz ise şöyle:

Mahallî, ulusal ve uluslararası alanda iktisadî, idarî, malî, siyasî, sosyo-kültürel, hukukî ve tarihî olguların ve olayların araştırılması, yorumlanması, değerlendirilmesi yoluyla özgür bilimsel bilgi üretmek.

Zihnî, ruhi ve maddî bireysel ve toplumsal ihtiyaçları karşılayacak, bilgi çağının gerekleri ve moral değerlerle donanımlı fertler eğitmek.

Türkiye’deki ve dünyadaki iktisadî ve idarî olgular hakkında öğrencileri bilgilendirmek ve olayları araştırma, analiz etme, yorumlama imkânı kazandırmak.

Dinamik, hızlı ve optimum karar verme yeteneğine sahip, toplumun ve dünyanın beklentilerini karşılayacak özellikte mezunlar yetiştirmek.

Bölümler: İktisat, İşletme, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler.

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ

Enstitümüz çağın gereklerine uygun eğitim koşulları, dinamik akademik kadrosu ve bünyesinde yer alan lisansüstü programlarıyla, kamusal ve özel sektörün gereksinim duyduğu çağdaş bilgi birikimiyle donatılmış, analitik düşünme yeteneği gelişmiş, nitelikli insan gücünün yetişmesini amaçlamaktadır.

Anabilim Dalları

Tarih Anabilim Dalı, Sosyoloji Anabilim Dalı, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Turizm İşletmeciliği (Gastronomi Turizmi Bilim Dalı) Anabilim Dalı.

DEVLET KONSERVATUARI

Mardin Artuklu Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nın, akademik bir kurum olarak, hinterlandı içinde “Ortadoğu” düzleminde başlatılacak özgün çalışmalarla uluslararası düzeyde bir akademik “ihtisas” merkezi olmayı, bu bağlamda evrensel olanı yakalamayı ve donanımlı ve yaratıcı müzisyen, eğitimci, akademisyen yetiştirmeyi ve bu alandaki araştırmaların desteklenmesi hedeflenmektedir.

YAŞAYAN DİLLER ENSTİTÜSÜ

Türkiye‘ de Yaşayan Diller Enstitüsü, 10 Aralık 2009 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan Türkiye‘ nin ilk dil enstitüsüdür.

Yaşayan Diller Enstitüsü 10 Aralık 2009 tarihinde açıldığında 4 öğretim üyesiyle akademik dünyaya merhaba demiş ve günümüze gelindiğinde 3 profesör, 1 doçent, 6 yardımcı doçent, 10 öğretim görevlisi ve 10 ÖYP kadrolu araştırma görevlisi ile hızla büyüyerek akademik dünyada kalıcı değerler yaratmayı hedefleyen bir akademik takıma dönüşmüştür .

Kadrosuna uluslararası düzeyde yabancı akademisyenleri de katarak yoluna devam etmektedir.

Anabilim Dalları:

Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı, Süryani Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı

Arap Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı.

 

Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı:

Türkiye'de bir ilk olan bu bölümde 3 profesör, 1 doçent , 6 yardımcı doçent, 10 öğretim görevlisi ve 10 araştırma görevlisi kadrosu ile akademik çalışmalarına devam etmektedir. Birçok ilke imza atan bölümde, akademik düzeyde ve halka yönelik eğitim ve öğretim çalışmaları yapılmaktadır. Mardin Artuklu Üniversitesi ilk ve tek Kürt Dili ve Kültürü Lisans programını açan üniversitedir. Bölüm dersleri enstitümüz akademik kadrosu tarafından verilmektedir. Türkiye’ de Kürtçe dilinin Kurmançi ve Zazaki lehçesinde yazılmış ilk bitirme projesi örneklerini Yaşayan Diller Enstitüsü gerçekleştirdi.

Süryani Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı:

Burada da 3 öğretim üyesi ve 1 öğretim görevlisi ile akademik çalışmalarına devam etmektedir.

Hedeflerimiz, Süryanice’nin akademik olarak dilbilimsel, teolojik ve insan bilimlerine dair çalışmaların Süryaniyat alanında da yürütülmesi. Süryanice’nin konuşulduğu ve Süryani kültürünün yaşadığı Mardin, Midyat kısacası Tur Abidin bölgesinde; Süryanilerin anavatanında bu dilin yeniden akademik olarak öğretilmesi. Süryani dili ve kültürü hakkında uzmanlaşmak isteyenlere, Süryani Dili, Tarihi, Felsefesi ve daha pek çok hususta Süryanilik üzerine yetkinlikle çalışma yapacak bilim insanlarının yetiştirilmesi. Öğretilemeyen ve unutulmaya yüz tutan bir büyük kültür ve dilin yeniden Süryani Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalında öğretilmesiyle Süryaniler geçmişte sahip olduğu akademiyalara tekrar sahip olacaklardır.

Arap Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı:

3 öğretim görevlisi ile akademik çalışmalarına devam etmektedir.

Birçok ilke imza atan bölümde, akademik düzeyde ve halka yönelik eğitim ve öğretim çalışmaları yapılmaktadır.

 

 

YÜKSEKOKULLARIMIZ

 

Yüksekokulları:

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Sağlık Yüksekokulu.

 

Meslek Yüksekokulları:

Mardin Meslek Yüksekokulu, Midyat Meslek Yüksekokulu, Kızıltepe Meslek Yüksekokul, Nusaybin Meslek Yüksekokulu.

UZLAŞI KÜLTÜRÜNE KATKILARIMIZ:

Zinciriye Şairleri Uluslararası Şiir Festivali, Uluslararası Milliyet Fikri ve Kürt Meselesi Münazarat Sempozyumu, Uluslararası Bilim Düşünce ve Sanatta Cizre Sempozyumu, Mardin İşrak Günleri Sühreverdî ve İşrak Felsefesi Paneli, Hüsn ü Aşk Çalıştayı, Barış Diyarı Mardin Konferansı, Uluslararası Süryani Sempozyumu, Uluslararası Ortadoğu Sempozyumu: Değişim, Çatışma, Dönüşümü, Uluslararası Hutbe-i Şamiye Sempozyumu, Uluslararası Türkiye’ de Konuşulan Arapça Lehçeleri ve Sözlü Edebiyatları Sempozyumu, Anayasa: Tecdid ve İstikbal Sempozyumu, Uluslararası Ilısu Barajı" Arkeoloji Sempozyumu, Uluslararası Ömerli / Ömeran ve Çevresi" Sempozyumu, Hilmi Yavuz Sempozyumu düzenlenmiştir.

Şehr-i Kadim Mardin; uzlaşı kültürüne binlerce yıldır hizmet ederken, Mardin Artuklu Üniversitesi, uzlaşı kültürünü; anlatır, irdeler, sorgular, tartışır, yaşar, öğretir.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.