TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sistem Okuryazarlıgı Nedir? Müfredatta 9 okuryazarlık türü belirlendi

'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli' ile 'Sistem okuryazarlığı' ilk kez müfredata girdi. 'Sistem okuryazarlığı nedir? Birçok öğrenci tarafından merak konusu olmaya başladı. işte yanıtı...

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2024 18:05
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2024 18:22
Kaynak: Haber Merkezi
Sistem Okuryazarlıgı Nedir? Müfredatta 9 okuryazarlık türü belirlendi

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, 10 yıllık uzun soluklu bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıktı. Müfredat hazırlık sürecinde, uzun süren görüş alışverişleri ve kamuoyundaki yansımalar üzerinden analizler yapıldı, toplantılar düzenlendi. Bütün bu birikim, geçen yıl yaz aylarında bir veri olarak alındı ve sistematik hale getirildi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adını taşıyan yeni müfredat taslağını kamuoyuyla paylaşılmak üzere askıya çıkardı.

Bakan Tekin, yeni müfredatın ana ekseninin bilgiye erişmekten ziyade bilgiyi analiz edebilmeye ve beceri kazandırmaya dayandığını vurguladı.

Müfredatta 9 okuryazarlık türü belirlendi: Bilgi okuryazarlığı, dijital okuryazarlık, finansal okuryazarlık, görsel okuryazarlık, kültür okuryazarlığı, vatandaşlık okuryazarlığı, veri okuryazarlığı, sürdürülebilirlik okuryazarlığı ve sanat okuryazarlığı.

Yeni müfredatla bilgi kazanımı temelinden beceri kazanımı temelli bir sisteme geçiş yapılıyor.

Müfredatta yüzde 35'lik bir seyreltme yapıldı. Tekrarlanan bilgiler müfredattan çıkarıldı, aynı konular 12 yıllık zorunlu eğitim içerisinde 3-4 defa veya daha fazla tekrarlanmayacak.

Yeni müfredat gelecek eğitim öğretim yılından itibaren kademeli şekilde uygulanacak. İlk adımda okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflarda uygulanacak.

Öğretmenlerin yeni programı nasıl uygulayacaklarına dair hizmet içi eğitimler eylül ayına kadar başlayacak.

Okuryazarlık becerileri, yeni hazırlanan öğretim programlarının kesişim noktası olarak ele alındı ve bunlara her bir derse ait öğretim programında açık bir şekilde yer verildi. Bu kapsamda, 'Sistem okuryazarlığı' ilk kez müfredata girdi. 'Sistem okuryazarlığı' ile öğrencilerin getirilen herhangi bir konuda öğrenme yöntemini kendisinin belirlemesi, kendi kendine öğrenebilmesi amaçlandı. Bunun hayata geçirilmesi için 9 alt okuryazarlık türü de belirlendi.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.