TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ABD ve İngiltere'nin Rus metal yaptırımları, Çin'in küresel emtia ticaretindeki rolünü güçlendirebilir

ABD ve İngiltere'nin Rus metallerine yönelik yaptırımları, küresel emtia ticaretindeki güç dengesini Çin lehine değiştirebilir. r. Londra Metal Borsası'nın (LME) Rus alüminyum, bakır ve nikelini yasaklamasıyla birlikte, Çin'in bu metallerin ithalatında artış yaşaması bekleniyor. Bu durum, Şangay Vadeli İşlemler Borsası'nı (SHFE) bu üç metalin Rus sevkiyatlarını kabul eden tek büyük emtia borsası olarak konumlandırıyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2024 11:51
Haber Güncellenme Tarihi: 15.04.2024 11:51
Kaynak: Haber Merkezi
ABD ve İngiltere'nin Rus metal yaptırımları, Çin'in küresel emtia ticaretindeki rolünü güçlendirebilir

ABD ve İngiltere'nin Rus metallerine yönelik yaptırımları, Çin'in küresel emtia ticaretindeki rolünü daha da güçlendirebilir. Londra Metal Borsası'nın Rus alüminyum, bakır ve nikelini yasaklamasıyla birlikte Çin'in bu metallerin ithalatında artış yaşaması bekleniyor. Bu durum, Şangay Vadeli İşlemler Borsası'nı, bu üç metalin Rus sevkiyatlarını kabul eden dünyadaki tek büyük emtia borsası olarak konumlandırıyor.

ŞANGHAY'IN ROLÜ ARTIYOR

Şanghay merkezli broker Guotai Junan Futures Co. kıdemli analisti Wang Rong, yaptığı açıklamada, "Rus metallerinin Avrupa ve Amerika piyasalarındaki likiditesi daha da azalabilir ve küresel ticaret akışları da yeniden şekillenecektir" ifadelerini kullandı. Rusya'ya yönelik yaptırımların, Çin'in emtia piyasasındaki etkisini artırarak, Şanghay'ı küresel ekonomi için hayati önem taşıyan malzemelerin fiyatlarının belirlendiği bir merkez haline getirebileceği belirtiliyor.

ÇİN'İN RUS METAL İTHALATI REKOR SEVİYELERE ULAŞTI

Çin'in, resmi yaptırımlar olmasa bile Rus alüminyum ithalatında rekor seviyelere ulaştığı bildiriliyor. Rus alüminyum devi United Co. Rusal International PJSC, geçen yıl gelirinin yüzde 23'ünü Çin'den elde ederken, bu oranın 2022'de sadece yüzde 8 olduğu belirtiliyor. Ayrıca, Rusal'ın Ukrayna'daki savaşın tetiklediği aksaklıklar nedeniyle kilit bileşen tedarikindeki boşluğu kapatmak için Çin'deki bir alümina tesisinin yüzde 30 hissesini aldığı kaydedildi.

ÇİN'İN İTHALATI ARTIYOR

Guotai Junan'a göre, yeni yaptırımlar, Rus metalinin ABD ve İngiltere'nin yetki alanları dışındaki ülkelere, özellikle de Çin'e daha fazla ihraç edilmesine yol açacak. Broker bir notunda, fazladan arzın Çin'de üretilen metallerin ihracatını da teşvik edeceğini, çünkü sınırları içinde daha fazla malzeme birikeceğini belirtti. Çin, dünyanın en büyük rafine bakır ve alüminyum üreticisi olmasının yanı sıra Endonezya'daki yatırımlarıyla nikelde de önemli bir oyuncu konumunda.

DOLAR DIŞI TİCARET YAPILACAK

Çinli ithalatçılar, Pekin'in Moskova ile stratejik ittifakından yararlanarak önemli hammaddelerde indirim kazandılar ve genellikle ticaretin yapıldığı para birimi olan doları devre dışı bırakmak için yuan ile ödeme yaptılar. Bu da dünyanın en büyük emtia alıcısının Ukrayna'daki savaşın enflasyonist etkilerini bertaraf etmesine ve Pekin'in doları dünyanın rezerv para birimi olmaktan çıkarma arzusunu ilerletmesine yardımcı oldu.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.