TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adana, ayçiçeği hasadına hazırlanıyor

Adana'da ekim alanları her geçen yıl artan ve bu yıl 750 bin dekarda üretimi yapılan ayçiçeği hasadında 250 bin ton civarında rekolte bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 01.07.2023 13:18
Haber Güncellenme Tarihi: 01.07.2023 15:44
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Adana, ayçiçeği hasadına hazırlanıyor

(Haber Merkezi) - Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, ekim alanı 5 yıl önce 300 bin dekar olan ayçiçeğinin, 750 bin dekara ulaştığını, ayçiçeğinde elverişli iklim şartları sebebiyle üretimin 250 bin ton olmasını beklediklerini söyledi.

Çukurova özellikle de Adana’da 1980’li ve 90’lı yıllarda “beyaz altın” olarak bilinen pamuğu ile ismi anılsa da çiftçi son yıllarda “sarı altın” olarak bilenen ayçiçeği ekimine yöneldi. Bir zamanlar 750 bin dekar alana ekilen pamuk 175 bin dekara kadar düştü. 5 yıl önce 300 bin dekara ekilen ayçiçek ise bu yıl 750 bin dekar alana ekilerek pamuğun yerine aldı.

Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, alternatif olarak sulanamayan alanlarda tercih edilen ayçiçeğinin Çukurova’da üretiminin her yıl giderek artan bir seyir gösterdiğini söyledi. 

Çukurova’da 5 yıl önce 300 bin dekar ayçiçeği ekimi yapıldığını ifade eden Tekin, bugün Türkiye’de ayçiçeği üretiminde beşinci sırada yer aldıklarını ve ülkedeki üretimin yüzde 10’unu karşıladıklarını belirtti. 

Tekin, bu yıl ayçiçeğinde yüksek bir ekim yapıldığını gözlemlediklerini anlatarak, şöyle devam etti; 

"Ayçiçeğinde ekim alanında şu an 750 bin dekar seviyelerine ulaşıldı. Bu sene yaklaşık 250 bin ton civarında rekolte bekliyoruz. Mart ve nisan aylarında biraz yağışta sıkıntımız oldu ama mayıs ayından itibaren yağışların artmasıyla birlikte ayçiçeklerinin daha dolgun, rekoltesinin daha iyi, protein ve yağ oranlarının da daha yüksek olacağını düşünüyoruz."


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.