Adana'da 'beyaz altının' yerini 'kırmızı altın' aldı: Tescilli Karaisalı biberiyle salça mesaisi başladı

Adana’nın tescilli Karaisalı biberinde hasat başladı. Tezgahlarda kilosu 18 TL’den satışa çıkan kırmızı biberler, evlerde temizlenip kurutularak salçaya dönüştürülüyor. Bir zamanlar "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuğun ekim alanlarının daraldığı Adana'da üretilen salçalık biber, son yıllarda "kırmızı altın" ismiyle de anılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 13.09.2025 13:39
Haber Güncellenme Tarihi: 13.09.2025 13:46
Muhabir: SERHAT AKARSU
Adana'da 'beyaz altının' yerini 'kırmızı altın' aldı: Tescilli Karaisalı biberiyle salça mesaisi başladı

Yaz aylarının sona erip sonbaharın yüzünü göstermeye başladığı Adana'da, kış hazırlıklarının en önemli ve en renkli ritüellerinden biri olan salça yapımı sezonu açıldı. Kentin tescilli ürünü Karaisalı biberinin tezgahlarda bollaşmasıyla birlikte, mahalle araları kurulan salça makinelerinin sesi ve biber kokularıyla dolmaya başladı.

Tezgahlar kırmızıya büründü

Karaisalı ilçesinde yetişen ve adını bu topraklardan alan coğrafi işaret tescilli Karaisalı biberinin hasadının başlamasıyla, salça sezonu da resmi olarak açılmış oldu. Özellikle salça yapımındaki lezzeti ve rengiyle tercih edilen biberler, pazar tezgahlarında kilosu 18 liradan alıcı buluyor. Birçok aile, kışlık salça ihtiyacını karşılamak için çuvallarla biber alımı yapıyor.

Bir zamanlar "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamumuğun ekim alanlarının daraldığı Adana'da üretilen salçalık biber, son yıllarda"kırmızı altın" ismiyle de anılıyor.

Çuvaldan kavanoza uzanan zahmetli yolculuk

Satın alınan biberler, genellikle komşuların da yardımıyla imece usulüyle ayıklanıp temizleniyor. Sapları ve tohumları çıkarılan biberler, mahalle aralarında kurulan salça makinelerinde çektiriliyor. Ortalama 30 kilogramlık bir çuval biberin çekim ücretinin 25 TL olduğu belirtiliyor.

Makinelerden geçirilen biber salçası, tuzlandıktan sonra olgunlaşması ve kıvam alması için tepsilere yayılarak damlarda güneşe bırakılıyor. Yaklaşık 100 kilogram biberden 24 kilogram civarında salça elde ediliyor.

Ev kadınları: Fabrika salçası, bizim yaptığımız salçanın yanından bile geçemez

Bu zahmetli geleneği sürdüren Adanalı ev hanımları, ev yapımı salçanın hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Yaptıkları salçanın tamamen doğal olduğunu belirten kadınlar, şunları söyledi:

"Marketlerde satılan salçalar pahalı ama damak tadımıza hitap etmiyor. Fabrika salçası, ev yapımı salçanın yanından bile geçemez. Her şey gözümüzün önünde, doğal oluyor. Bu salçaları, yıllarca süren gelenekle kavanozlarda bir sene boyunca muhafaza edip tüketebiliyoruz."

Kaynak: SERHAT AKARSU

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.