TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Amazon yatırımcıları kazançlar öncesinde gelir, bulut büyümesi ve perakende marjlarına bakıyor

Amazon (AMZN.O) yatırımcıları, enflasyonun şirketler ve tüketiciler için harcamaları etkilemeye devam etmesi nedeniyle teknoloji devinin bulut işi, reklam geliri büyümesi ve tatillere doğru tüketici sağlığına ilişkin sinyaller hakkında güncellemeler arıyor.

Haber Giriş Tarihi: 31.07.2023 10:51
Haber Güncellenme Tarihi: 31.07.2023 10:51
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Amazon yatırımcıları kazançlar öncesinde gelir, bulut büyümesi ve perakende marjlarına bakıyor

SERHAT AKARSU

(İLKHABER) -Amazon (AMZN.O) yatırımcıları, enflasyonun şirketler ve tüketiciler için harcamaları etkilemeye devam etmesi nedeniyle teknoloji devinin bulut işi, reklam geliri büyümesi ve tatillere doğru tüketici sağlığına ilişkin sinyaller hakkında güncellemeler arıyor.

Yatırımcılar, şirketin bulut sağlayıcısı Amazon Web Services'in (AWS), Salı günü her ikisi de 30 Haziran'da sona eren çeyrekte bulut işletmelerindeki büyümenin yavaşladığını bildiren Microsoft (MSFT.O) ve Google'ın (GOOGL.O) karşısında nasıl durduğunu bilmek istiyor. Amazon daha önce, kurumsal müşterilerin maliyetleri düşürmek için harcamalarını yeniden tahsis etmeleri nedeniyle AWS'deki büyümede bir düşüş gördüğünü söylemişti.

Finans şirketi D.A. Davidson Companies'in kıdemli araştırma analisti Tom Forte, "Microsoft'un Azure'u, Google Cloud ve AWS dahil olmak üzere bulut bilişimin, yapay zeka ile ilgilenen şirketlerden önemli ölçüde faydalanma potansiyeli var" dedi.

Ancak Forte'ye göre tüketiciler genel olarak harcamalarını kısarken, yapay zeka ve bulut araçlarına yatırım yapan şirketler harcamalarını yeniden gözden geçirmek zorunda kalacak ve bu da bulut bilişimin büyümesini etkileyecek.

Amazon Finans Direktörü Brian Olsavsky, Nisan ayındaki ilk çeyrek görüşmesinde, teknoloji ve perakende devinin bulut işinin, kurumsal müşterilerinin "harcamalarında daha temkinli" hale gelmesiyle yavaşlamasını beklediğini söyledi.

Yatırımcılar ayrıca Amazon'un reklamcılık işinin daha fazla dil modeli ve üretken yapay zeka ile nasıl kesiştiğini görmek istiyor. İcra Kurulu Başkanı Andy Jassy, ilk çeyrek kazanç görüşmesinde, şirketin reklamcılık işinin makine öğrenimi yatırımı nedeniyle "güçlü bir büyüme" gördüğünü söyledi.

Yatırımcılar ayrıca Amazon'un reklam işini, Salı günü daha geniş bir reklam gerilemesine rağmen reklam gelirinde %3,3'lük bir artışla 58,1 milyar dolara ulaştığını bildiren Google ile karşılaştıracaklar.

Google'ın YouTube video hizmeti biriminin reklam satışları geçen yıla kıyasla %4,4 artarak 7,67 milyar dolara yükseldi.

Amazon'un reklamcılık işinin ilk çeyrekteki net satışları 9,51 milyar dolar oldu. Refinitiv'in tahminlerine göre yatırımcılar, şirketin reklam segmentinin ikinci çeyrekte 10,3 milyar dolara yükselmesini bekliyor.

Perakende cephesinde ise Amazon yatırımcıları, ABD perakende satışlarının Haziran ayında %0,2'lik nominal bir artış göstermesiyle birlikte ihtiyari harcamalar yavaşlarken şirketin tüketicileri kendi sitesinden alışveriş yapmaya nasıl devam ettireceğini bilmek istiyor.

Yatırımcılar, Amazon'un yılın geri kalanında e-ticaret işinin kârlılığını artırmaya yönelik oyun planını arıyor. 11-12 Temmuz tarihlerinde gerçekleşen Prime Day satışları Amazon'un 30 Haziran'da sona eren ikinci çeyrek sonuçlarına dahil edilmeyecek. Perakende devi, iki günlük Prime etkinliğinin ilk yarısında rekor satışlara ulaştı ve sonbaharda bir Prime etkinliği daha düzenlemeyi planlıyor.

DAHA FAZLA ÜÇÜNCÜ TARAF SATICI
Amazon'un kâr marjı ilk çeyrekte %46,77 olarak gerçekleşti. Refinitiv'e göre analistler marjların %46,53'e ulaşmasını bekliyor.

CFRA'da hisse senedi araştırma başkan yardımcısı olan Arun Sundaram, "En büyük odak noktası karlılığı artırmak olacak ve umut, e-ticaret marjlarının yıldan yıla ve çeyrekten çeyreğe iyileşeceği yönünde," dedi.

İlk çeyrekten bu yana, Singapur merkezli Shein ve Çinli Temu, Amazon'un müşterileri ve satıcıları için rekabet etmek amacıyla Amerika Birleşik Devletleri'nde pazar yeri modelleri başlattı.

Amazon, platformundaki üçüncü taraf satıcıların sayısını artırıyor ve bu da perakendecinin reklam işine yardımcı oluyor. Satıcılar arama sonuçlarında reklam alanı satın alabiliyor ve ürün okyanusunda müşterilerin dikkatini çekmek için diğer araçları kullanabiliyor.

Sundaram, "Amazon'da satış yapan üçüncü taraf satıcıların sayısı artıyor ve bu devam ederse, muhtemelen daha fazlası Amazon'da reklam verecektir" dedi.

Amazon'un ilk çeyrek faaliyet geliri, dördüncü çeyrekteki 2,74 milyar dolardan %74,4 artışla 4,77 milyar dolar oldu ve geçen yıla göre %30,1 artış gösterdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.