TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Borsada devre kesici nedir? Yatırımcılara faydası nedir?

Şirketlerin ve yatırımcının dahil olduğu borsada, güven ortamının sağlanması adına, pek çok önlem alınıyor. Bunlardan birisi ise devre kesici uygulaması. “Peki, devre kesici uygulaması ne demek?” diyorsanız “Borsada devre kesici” ile ilgili bilgiler işte sizlerle...

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2024 11:39
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.2024 11:39
Kaynak: Haber Merkezi
Borsada devre kesici nedir? Yatırımcılara faydası nedir?

Borsa İstanbul devre kesici uygulaması gündemi etkisi altına alırken, “Yatırımcılara faydası nedir?” sorusu ise merak konusu oldu. Devre kesici uygulamasının yatırımcıların belirli aralıkları aşan fiyat değişimlerinden olumsuz etkilenmemesi adına, bir nevi sigorta olarak dikkatleri çekmektedir.

DEVRE KESİCİ NEDİR?

Borsada “Devre Kesici” finansal piyasalarda aşırı dalgalanmaları önlemek için, tasarlanmış bir mekanizma diyebiliriz. Bu mekanizma genel olarak, hisse senedi, endekslerin ve belli bir hisse senedinin fiyatı çok kısa bir sürede belirli bir yüzde oranından fazla düşmesi durumunda, sigorta gibi aşırı yükselirse devreye girerek beklemeye alıyor. Bu da şu demek oluyor, piyasadaki aşırı volatiliteyi kontrol alınarak, yatırımcılara düşünmek için bir fırsat avantajı sağlıyor. Bu sayede yatırımcılar, tanınan zaman ile birlikte düşünme imkanı elde etmiş oluyor.

Kısaca anlatmak gerekirse eğer, devre kesici, yatırımcıların belirlenen eşikleri aşmaması ve fiyat değişimlerinden olumsuz etkilenmemesi adına kısa ara vermek için sigorta sistemi denilebilir.

DEVRE KESİCİNİN YATIRIMCILARA AVANTAJI NEDİR?

Devre kesici, özellikle, yatırımcıların panik olmaması ve bu durumu önlemek için bilgi akışını sağlamak ve daha dengeli bir piyasa ortamı oluşturmak amacıyla kullanılmaktadır.

Borsa İstanbul tarafından yayınlanan videoda, devre kesicilerin genellikle üç aşamada olduğu bilgisi verilirken, Borsa İstanbul tarafından yayınlanan videodan elde edilen bilgilere göre bu üç aşama şu şekilde;

1’inci Aşama, bir endeks belirlenen yüzde düşerse eğer, piyasalar belirli bir süre için durdurulacağı, durdurulan süre zarfında da işlemler geçici olarak askıya alınacağı bilgisi verildi.

2’inci Aşamada, piyasanın tekrar açılmasının ardından, tekrar düşüş devam eder, ve bir sonraki yüzde düşüş seviyesine ulaşılması durumda ise piyasaların ikinci defa durdurulacağı açıklandı

3’üncü Aşama da ise, düşüş üçüncü bir yüzde düşürse eğer, piyasaların gün sonuna kadar durdurulabileceği bilgisi verildi.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.