TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dolarda 'faiz' hareketi

Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından sabah saatlerinde 23,67'yi aştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz artırımlarına 'yeşil ışık' olarak algılanan açıklamalarının ardından önce 23,53'e çekildi. Ardından yeniden 23,57'nin üzerine çıktı

Haber Giriş Tarihi: 14.06.2023 15:46
Haber Güncellenme Tarihi: 14.06.2023 15:46
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Dolarda 'faiz' hareketi

(Haber Merkezi)- Dün dalgalı bir seyir izleyen dolar/TL, günü önceki kapanışın hemen üzerinde 23,63'ten tamamlamıştı.

Dolar/TL, yeni güne yükselişle başlamasının ardından önce sabah saatlerinde 23,67'nin üzerine çıktı.

Öğleden sonra ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faiz ile ilgili açıklamalarının etkisiyle dolarda düşüş yaşandı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Azerbaycan ziyaretleri dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Bazı arkadaşlar 'Cumhurbaşkanı faiz politikalarında ciddi bir değişime mi gidiyor' gibi bir yanılgının içine düşmesin. Ben burada aynıyım. Ama Hazine ve Maliye Bakanımızın şu andaki düşüncesi noktasında, biz tabii kendisine burada atacağı adımları süratle, rahatlıkla Merkez Bankası’yla beraber atmasını kabullendik, “hayırlı olsun” dedik ve bu şekilde de enflasyonu tek haneye düşürmekteki kararlılığımızı da bildirdik" ifadelerini kullandı.

Bu açıklamalar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merkez Bankası'nın olası faiz artırımlarına 'yeşil ışık' yaktığı şeklinde algılandı. Bu sebeple dolar/TL önce 23,53'e geriledi. Ardından 23,57'nin üzerine tırmandı.

FED BEKLENİYOR

Analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün açıklayacağı para politikası kararları ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın toplantı sonrası yapacağı açıklamaların yatırımcıların odağına yerleştiğini ifade etti.

ABD'de dün açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), mayısta aylık bazda yüzde 0,1, yıllık bazda ise yüzde 4 artarak beklentilerinin altında kaldı. Böylece yıllık enflasyon, Mart 2021'den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Analistler, bugün açıklanacak para politikası karar metni ve Powell'ın yapacağı sözle yönlendirmelerin önemine dikkati çekerek, buralardan alınacak sinyallerin piyasaların yönü üzerinde etkili olmasının beklendiğini kaydetti.

ABD'de enflasyonun Fed'in hedeflediği seviyenin hala oldukça üzerinde olduğunu aktaran analistler, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Banka'nın gelecek ay politika faizini yüzde 60 ihtimalle 25 baz puan artırmasının öngörüldüğünü belirtti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.